|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z dojenčkom na morje: na kaj ne smete pozabiti

Uredništvo Ringaraja.net, 14.6.2023
Na kaj moramo biti pozorni, ko gremo z dojenčkom na morje? Praktične nasvete je v video prenosu v živo pripravila Janja Kramar iz centra gibalnega razvoja dojenčkov in otrok, Pedosana d.o.o.. Preverite uporabne nasvete!

image
Naj bo dopust z dojenčkom res brezskrben in nepozaben. (Pixabay.com)
/11


Se z dojenčkom letos odpravljate prvič na dopust in imate nešteto vprašanj. Kako bo prenesel vožnjo v vročini? Kaj mu obleči za na pot, da mu ne bo vroče? Potrebuje vodo za pitje ali je dovolj dojenje? Kaj pa zaščita na soncu za dojenčka?

Praktične nasvete, ki vam bodo odgovorili na ta in druga vprašanja o dopustovanju z dojenčkom je delila Janja Kramar iz Pedosane. 


janja kramar 

FOTO: Janja Kramar, Pedosana

 

Vožja v lupinici je varna, vendar naj dojenček ne bo predolgo v njej

Lupinica je najbolj varen pripomoček za vožnjo dojenčka v avtomobilu, a ob tem velja vožnji v lupinici nameniti nekja pozornosti. Lupinico čim bolj prilagodimo velikosti dojenčka. Če je lupinica pregloboka, jo podložimo s pleničko s čim manj robovi, da ne bo dojenčka tiščalo. S tetra plenico zaščitimo in podpremo tudi dojenčka. Kramarjeva predlaga zvitek iz dveh tetra plenic, ki ju podložimo dojenčku med noge.

Dojenček je v lupinici lahko največ uro in pol skupaj. Po tem času se ustavimo, dojenčka vzamemo iz lupinice - tudi če dojenček spi - in ga položimo na ravno podlago, da se ta premiga in prediha.

 

Preverite, da dojenčku ni vroče!

Pregrevanje dojenčka je zelo nevarno! Z dojenčkom se zato nikoli ne usedite v pregret avtomobil, preden začnete vožnjo, razgret avto ohladite in prezračite. Dojenčka v vročini oblecite manj, ne obujte mu nogavic. Redno preverjajte, če mu je vroče tako, da ga pretipate v predelu trupa, na prsnem košu in zadaj na hrbtu. Če se je prepotil, ga preoblecite. Seveda, tega ne počnite med vožnjo. Ustavite avto in to storite varno. Sposobnost uravnavanja telesne temperature se pri dojenčku še razvija, zato ga opazujte in prilagodite oblačila njegovim potrebam in temperaturam. Na temperaturo bodite pozorni tudi, ko ga vozite v vozičku. Vozička nikoli ne prekrivajte s tetra plenico, če ga želite res zavarovati pred sončnimi žarki, uporabite senčnik!

 

PREBERITE TUDI: Pozor! Pokrivanje vozička v vročini je nevarno!

 

Ali dojenček potrebuje vodo?

Izključno dojeni otroci prvih šest mesecev, ne glede na letni čas, ne potrebujejo dodatne tekočine, dovolj je, da jih dojimo, kadar želijo. Ko dojenček dopolni šest mesecev, mu ponudimo vodo. Najbolje kar iz kozarčka in ne po steklenički, saj že novorojenčki znajo piti iz kozarčka. Otroka posedimo na kolena in mu ponudimo vodo po zelo majhnih požirkih. Kako vemo, da je otrok premalo popil? Če ima vdrto mečavo, živordeče ustnice, če mu na popku stisnemo kožo in se ta zelo počasi vrne v prvotno stanje - vse to so znaki, da otrok potrebuje tekočino.

 

PREBERITE TUDI: Navajanje na pitje iz skodelice

 

Na soncu obvezno poskrbite za ustrezno zaščito!

Dojenčka ne izpostavljamo soncu, poskrbimo za ustrezno pokrivalo in pazimo, da je ravno prav oblečen. Ponudimo mu dovolj tekočine in z njim uživamo v senci. Koža dojenčka je tanjša od kože odraslih, zato moramo zanjo še posebej pozorno skrbeti. Do šestega meseca dojenčka zaščitimo z oblačili, kasneje uporabljamo kremo, ki blokira UVA in UVB žarke.

 

V vodo počasi in postopoma

Čeprav se nam zdi, da je osvežitev v morju odlična ideja, tudi ta korak zahteva kanček previdnosti. Dojenčka najprej navadite na vodo, predlaga Kramarjeva. Postopoma, počasi, nikamor se ne mudi. Ko dojenček pokaže več zanimanja, lahko namakanje nadgradite z zibanjem. Vse to počnite igrivo in veselo. Šele, ko dojenček sprejme vodo, lahko uvedemo pripomočke za plavanje. Z vidika gibalnega razvoja je najbolj primeren črv. Če ima otrok slabše razvit mišični tonus, razni obroči niso najboljša izbira, razloži Kramarjeva. Rokavčki niso najboljša izbira, saj ne omogočajo ustreznega položaja.

 

PREBERITE TUDI: Neprimerni plavalni pripomočki  

 

Z dobrimi pripravami boste poskrbeli, da bo potovanje z dojenčkom brezskrben užitek in vaš prvi dopust res nepozaben.


VIDEO: Nasveti za dopust z dojenčkom

• Vožnja v lupinici zahteva krajše postanke vsako uro in pol.

• Med potjo večkrat preverimo, če je dojenčku vroče.

• Znaki, da otrok potrebuje tekočino: vdrta mečava, živordeče ustnice, ob stisku kože na popku se ta zelo počasi vrne v prvotno stanje.

• Poskrbimo za ustrezno zaščito pred soncem.

• Na kopanje v morju se pripravimo korakoma in počasi!

 

Vsem nasvetom lahko prisluhnete tudi v videu.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spoznajte delfine!
Delfini so ne le izjemno inteligentna bitja, temveč tudi zelo senzibilna, zato jih večina otrok obožuje. Ta vikend jih b...
3
Dobrodelna misija v Bocvani: Začetek
Sedemčlanska sestavljena družina Culiberg se je podala na enomesečno pot po Afriki. Kako so spakirali, kaj je pomembno p...
3
Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
3
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...
3



Praktični nasveti za potovanje z otroki
Daljše potovanje z otroki je lahko prava nočna mora, če se nanj dobro ne pripravimo. Otroci namreč težko sedijo dalj čas...
Z dojenčkom v hotel - Rešilni triki
Kaj, če bo otrok vse noči v hotelu jokal in mu ne bo všeč hotelska hrana? V članku preverite, kako se pripraviti na druž...