|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za otroke kuhajmo zdravo

Emilija Pavlič, 24.1.2010
Kar težko je v teh časih znova in znova pisati in prepričevati, da je na področju prehranjevanja nujno hitro ukrepati. Vedno več otrok je bolnih, debelih in predebelih, za kar mnogi niso sami krivi. Industrijska prehrana je za mlado generacijo ne zdrava, vendar jo ponujajo na vsakem koraku. Žal tudi doma, v vrtcih, šolah in tudi v domovih za ostarele.
Ključne besede:

image
/11


Dragi starši, dragi otroci, drage none in nonoti!


Odlomek iz moje knjige »ZA OTROKE KUHAJMO ZDRAVO«

Majhen sem,

Srečen, sončen in nasmejan!

Zdrav sem – vedno razigran.

Ko sem bolan –

Sem s skrbjo in ljubeznijo obdan.

Ko odrastem, se šele zavem, –

da zaupam vam – odraslim ljudem!


Le zdrav otrok je lahko srečen in zadovoljen, uspešen v šoli, ko odraste v poklicu, v odnosu do ljudi. Veseli se tudi drobnih stvari v okolju družine, v naravi, s prijatelji ali sodelavci.

Prihodnost ima le narod, ki skrbi, da zdravje otrok ne bi bilo ogroženo.


Odrasli ali res ne slišite prošnje tistih otrok in mladostnikov, ki morajo jesti nezdravo ?

Kar težko je v teh časih znova in znova pisati in prepričevati, da je na področju prehranjevanja nujno hitro ukrepati. Vedno več otrok je bolnih, debelih in predebelih, za kar mnogi niso sami krivi. Industrijska prehrana je za mlado generacijo ne zdrava, vendar jo ponujajo na vsakem koraku. Žal tudi doma, v vrtcih, šolah in tudi v domovih za ostarele.

Prehodila sem pot otroštva, mladostništva in srednjih let. Sedaj sem stopila v jesenska leta. Vedno bolj sem prepričana, da je prehrana v prvih 20 letih življenja najbolj pomembna. Zato me zelo skrbi sedanja generacija otrok in mladostnikov. V veliki večini se nezdravo prehranjujejo od 1. do 18. leta v ustanovah in tudi doma. 18 let!!! To je slaba dota za starost. Saj se starost dela v rani mladosti. Zato so spremembe več kot nujne.

Značilnost slovenske prehrane je hrana »na žlico«oziroma »ena rihta«. To ni osiromašena ali revna hrana, kot nekateri zmotno mislijo in zato kuhajo vsak dan za vsak obrok preveč jedi, riht ali kot se strokovno reče hodov. Tak način prehranjevanja zelo podraži družinski proračun za prehrano, ljudje porabijo preveč časa za kuhanje hrane in peko peciv. Posledica je prenajedanje ali požrešnost. Tako imajo mnogi težave z debelostjo in kar je najhuje, take prehranske navade se prenaša tudi na otroke. Iz svojih dolgoletnih kuharskih izkušenj kuharice lahko z gotovostjo trdim, je najprimernejša hrana za otroke, mladostnike, starejše ljudi, pa tudi za sodobne menengerje. Preprosta hrana, skuhana iz svežih sezonskih živil in po načelih zdravega prehranjevanja. To pomeni malo in dobro. Malo mesa, obroki naj ne bodo iz zamrznjenih živil, jaz zmrznjene hrane že nekaj let ne jem. Še manj že pripravljene ali na pol pripravljene hrane. Obroki naj ne bodo iz hrane v pločevinkah in plastiki (nepotrebna embalaža), brez umetnih začimb in drugih umetnih dodatkov. Tudi »instant« hrane ne. Za otroke do 15 leta ne dodajamo nobenih alkoholnih dodatkov v hrano ali v peciva. Tudi pecilnega praška in sode bikarbone ne! Za otroke in starejše ljudi zelo malo solimo, nič ne popramo in ne uporabljamo prekajenega mesa!

Zdrav in uravnotežen obrok lahko pripravimo iz dveh ali največ treh jedi. To je na primer mineštra s koščkom svežega mesa brez maščobe ali na zraku sušenega pršuta. Lahko pa so obroki brez mesa, če je v njej fižol, čičerka, leča ali druga, dobro namočena stročnica. Če kuhamo mineštro, dodamo maščobo in sol samo enkrat. Če pa kuhamo več jedi za en obrok: predjed, juha, glavna jed, prikuha, solata, sladica, pa je treba dodajati večkrat.

Za otroke so primerne tudi močnate jedi. Mlečna kaša, riž, kosmiči ali polenta z mlekom.

Nekateri otroci so pri 10 tih letih že brez zob, kot stari ljudje. Nekateri sploh ne znajo ugrizniti v jabolko ali hruško. N e poznajo suhega sadja, kislega zelja, svežega korenčka. Dragi starši, ko ponudite otroku cel korenček, ne sme skakati, ne sme se smejati in ne jokati, ker je nevarno da se zaduši.

Da bi otroci raje jedli morske ribe jih je potrebno najprej oprati v osoljeni vodi, pa ne bo v hiši značilnega vonja po ribah.

Malo večji otroci, ki si lahko že sami kaj skuhajo ali spečejo jim podarjam koristen nasvet. Ko se lotimo kuhanja, najprej segrejemo ponev ali kozico, šele nato damo olje in takoj jajca, meso ali zelenjavo. Tako ni nevarnosti, da bi prišlo do požara in ne do opeklin. Suho ponev lahko odmaknemo, vročega olja pa ne. Še bolje pa je, da damo v hladno kozico vse na enkrat. Temu pravimo kuhanje na hladno. Drugi nasvet pa je, da vsa peciva in kruh postavimo v hladno električno pečico in šele nato prižgemo, da prihranimo energijo in ni nevarnosti, da bi se opekli. Malo pred koncem peke ugasnemo in še malo počakamo.

Mnogi mladostniki sploh ne znajo lepo jesti. Zato je kultura prehranjevanja zelo važna v zgodnjem otroštvu. Otrok, ki ga naučimo pri 3 ali 4 letih, da pravilno uporablja pribor za špagete ali za rezanje, si bo pri 7 sam očistil ribo. To sem postorila pri mojih otrocih in vesela sem, da sem jih teh veščin naučila, še preden je prišla puberteta. Lepo je gledati otroke, ki znajo lepo jesti in piti.

In ravno pri pitju delajo starši veliko napako. Predolgo pije otrok čaj v steklenički. Nič čaja in nič stekleničke že pri enem letu. Namesto čaja jim damo vodo ali vodo z limono in to v zelo majhen, ne pretanek steklen kozarček. In tudi kasneje otrokom ne ponujamo vode v PVC kozarčkih, sploh pa ne vročih napitkov. Odrasli radi pijemo iz kristalnih ali vsaj iz steklenih kozarcev. Zakaj ne bi tudi otroci in mladina, kadar le lahko. Tudi to je na nek način zgled in spoštovanje mlade generacije, da bodo postali dobri in kulturni gostje.

Besede kot so hvala, prosim ali izvoli je lepo slišati iz ust staršev in otrok. Tako je tudi kosilo boljše, saj je le dobro vzdušje pri mizi porok za uživanje v hrani.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Okusni napitki za vroče dni
V vročih dneh otroci potrebujejo veliko tekočine. Za malico jim lahko pripravite tudi slastne napitke. Morda pa vam idej...
3
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
3
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
3
Pečene koprive
Ste vedeli, da so koprive zelo okusne? Vsebujejo ogromno zdravilnih snovi, dostopne so na vsakem koraku, sploh spomladi,...
3



Povišan holesterol pri otroku
Vse več je otrok, ki imajo povišane maščobe v krvi, to je povišan holesterol. Otroci, katerih vrednost ni preveč visoka,...
Zdrav zajtrk za šolarja – teden 2
V drugem tednu šole smo vam pripravili novih pet idej za zdrav zajtrk za šolarja. Preverite, jedi, ki jih lahko zjutraj ...