|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za vse otroke z vedenjskimi motnjami

Helena Primic, 23.2.2018
Kako pomagati otroku z diagnozo ADHD, avtizem, Aspergerjev in Tourettov sindrom ali zgolj visoko občutljivemu otroku, ki ima težave v socialnih stikih, zaradi katerih je pogosto izločen iz igre in označen kot "čuden"?

image
Otroci z ADHD so večinoma zelo bistri otroci z veliko energije.
/11


Drugačen, težaven, nemogoč, nevzgojen, razvajen ... vse to so krivične oznake, ki jih v družbi vsakodnevno prejemajo otroci z ADHD-jem, avtizmom, Aspergerjevim in Tourettovim sindromom ali zgolj visoko občutljivostjo, ki jo otrok z veliko ustvarjalne energije pogosto izraža z nemirom in nagajivostjo.

Če je tudi vaš otrok eden izmed otrok, ki ima katero od zgoraj naštetih diagnoz ali se pogosto težko ujame z "normalnimi" otroci, mu predstavite Mavrične bojevnike.

 

Družba potrebuje tudi "takšne"

Večina od Mavričnih bojevnikov (tudi odrasli) ima ADHD, ki ga pa sami vidijo drugače oziroma kot prednost. "Ljudje z ADHD smo večinoma zelo bistri posamezniki ter imamo izjemen naboj energije in ustvarjalnosti. Ko nas neka zadeva zanima in pritegne, smo sposobni "hiperfokusa". Smo iskreno čuteči in empatični posamezniki, ki imamo izrazit občutek za ljudi, družbo in naravo," pravijo Mavrični bojevniki, ki se zavedajo, da so na svetu tudi poklici, ki zahtevajo točno tovrstne prednosti, zato ni pošteno, da otroke z diagnozo ADHD in podobnimi diagnozami odrivamo na rob družbe.

Društvo Eternia s projektom Mavrični bojevniki s svojimi dejavnostmi želijo pomagati mladim z motnjo ADHD (motnja pozornosti in hiperaktivnosti), v dejavnosti društva pa se pogosto vključujejo tudi otroci z drugimi diagnozami, kot so avtizem, Aspergerjev in Tourettov sindrom, disleksija in drugimi motnjami v vedenju. Vsem tem otrokom pomagajo, da v spodbudnem in predvsem sprejemajočem okolju spoznavajo svoje sposobnosti in potenciale ter se učijo sodelovanja z drugimi.

 

Tabor socialnih veščin

Mavrični bojevniki organizirajo številne dejavnosti za otroke - od projekta Hiška in Gozdovnika do poletnega otroško-mladinskega tabora socialnih veščin, ki je namenjen vsem otrokom s težavami v vedenju, pa tudi ostalim otrokom, ki potrebujejo druženje v popolnem zavetju narave. Mavrični bojevniki ne delajo nobenih razlik in pravijo, da je na taboru dobrodošel prav vsak otrok, ne glede na njegovo "drugačnost" v družbi. 

"Želimo si, da bi tako otroci kot tudi prostovoljci vzajemno doživeli izkušnjo tabora socialnih veščin kot veliko prelomnico v svojem življenju, tako izkustveno kot tudi v smislu osebne rasti. Zato ne želimo zavrniti nikogar!" so povedali Mavrični bojevniki, ki so prepričani, da tudi osebni dohodki ne smejo biti ovira za enakovredno in kakovostno obravnavo vseh otrok. Z vedenjsko motnjo ali brez!

 

Podporna skupina za starše

Ko otrok prejme diagnozo ADHD ali katero drugo podobno diagnozo, to za starša pomeni tako olajšanje (Končno vemo, kaj je z otrokom narobe in ni naša napačna vzgoja kriva za otrokove težave.) kot izgubo "normalnega otroka". Čustev in težav, s katerimi se mora starš otroka z ADHD soočiti in jih predelati, je lahko velikokrat preveč. Zato so Mavrični bojevniki organizirali podporno skupino za starše otrok z ADHD, ki se bo od 8. marca 2018 naprej srečevala enkrat na teden po 90 minut v Ljubljani. 

Starši bodo na skupini, ki jo bo vodila Pia Jerman, edukantka družinske in zakonske terapije z dodatnim izobraževanjem iz psihoterapije otrok in mladostnikov, ozaveščali razlike med krivdo in odgovornostjo, spoznavali razvojne potrebe otroka pri različnih letih, se učili regulacije lastnih in otrokovih čustev, poskušali razumeti lasten vzgojni stil in se učili, kako ga uskladiti z vzgojnim stilom partnerja, ozaveščali lastne vzorce delovanja, ki so jih prejeli od staršev, ter seveda prejeli podporo in izkušnje staršev s podobnimi izzivi.

 

Več o podporni skupini najdete tukaj, o projektu Mavrični bojevniki pa na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
20
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
16
Nenadno šepanje otroka - moramo biti zaskr...
Dva tedna po okužbi zgornjih dihal, na primer po prehladu, se lahko pojavi nenadno šepanje malčka ali otroka. Za kakšno ...
10
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
10



Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...