|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj otrok joče v naročju dedka Mraza?

Uredništvo Ringaraja.net, 29.12.2022
Kjerkoli se v teh dneh znajde dedek Mraz obkrožen s številnimi otroki, je velika verjetnost, da bosta jokala vsaj eden ali dva. Zakaj otrok v njegovem naročju joče?

image
Dedek Mraz govori drugače, giblje se drugače, nosi oblačila, ki jih ne nosi nihče drug – z drugimi besedami, je večji tujec kot kateri koli tujec. (Freepik.com)
/11


Nekateri otroci ob neznani osebi postanejo anksiozni in dedek Mraz, z nenavadnim videzom, z dolgo brado in čudnim kostumom, je veliko več kot tujec. Govori drugače, giblje se drugače, nosi oblačila, ki jih ne nosi nihče drug – z drugimi besedami, je večji tujec kot kateri koli tujec, pojasnjuje dr. Gail Saltz, newyorški psihiater.

 

Strah bo še večji, če malčka posadimo dedku Mrazu v naročje, preden je dedka Mraza opazoval od daleč in se počasi znebil nelagodja. Če k temu dodamo še dejstvo, da je obraz dedka Mraza zaradi goste, bele brade in velike kape skoraj neviden in da vaš otrok nikoli ne sede v naročje tujca, imate recept za katastrofo.

"Ker ne vidi dobro njegovega obraza, otrok ne more oceniti čustvenega stanja dedka Mraza: ali je jezen ali razburjen ali kaj čisto drugega," dodaja dr. Saltz.

 

Otroci od 15. meseca starosti do 7. leta starosti ne morejo razlikovati domišljije od resničnosti. »V tem življenjskem obdobju se otroci pogosto bojijo 'pošasti', in to sta lahko dedek Mraz ali Miki Miška, figuri, ki ju odrasli smatrajo za izjemno dobrodušni,« pravi dr. Ari Brown, teksaški pediater, ustanovitelj 411 Pediatrics.

 

dedek mraz

(FOTO: manonallard/iStock.Com)

 

Kaj torej storiti, če se otrok boji dedka Mraza?

Nikoli ne zahtevajte od otroka, naj bo pogumen in premaga strah. Vse skupaj bo le še poslabšalo: otrok bo srečanje z dedkom Mrazom videl kot nekaj strašnega. Namesto tega vzemite otroka iz naročja dedka Mraza in se odmaknite od njega, da ga bo otrok lahko "varno" opazoval, pravi dr. Brown.

 

Če se otrok umiri, se poskusite dedku Mrazu rahlo približati, se ustaviti in ga ponovno opazovati. Cilj je po polžje zmanjšati otrokov strah, da ne pride do napada panike. "Ko malček neha jokati, ga vprašajte, če se želi postaviti v vrsto in poskusiti znova. Če noče, ga v to ne silite,« pravi dr. Brown.

 

Strokovnjaki staršem svetujejo, naj skušajo otroke pripraviti na srečanje z dedkom Mrazom s pomočjo knjig, animiranih filmov, stripov. »Tudi doma se lahko preoblečete v dedka Mraza, da vidite, kako se bo otrok odzval. Zavedajte pa se, da se nekateri otroci nikoli ne uspejo znebiti strahu pred dedkom Mrazom in to je čisto v redu,« pravi dr. Brown.

  

Dragi starši, ne pozabite, da bo konec leta vesel tudi brez naročja dedka Mraza. Otrok bo začutil čare praznikov tudi, če ne bo doživel bližnjega srečanja z njim.

 

VIR: Pareting/Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
5
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
5
VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



Prihod iz porodnišnice: z obiski raje poča...
Ko se rodi nov član družine je povsem razumljivo, da se ga vsi bližnji veselijo in ga/jo želijo čim prej videti. Hitenje...
Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?