|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zgodbe malih junakov: Velika bojevnica Frejya

Porodne zgodbe, 10.3.2024
Moj pritisk je bil 180, otrokov utrip je padal. Trikrat so mi vzeli kri in urin. Imela sem anemijo in beljakovine v urinu. Bila sem žalostna in razočarana, saj sem se počutila krivo.

image
Mala bojevnica Frejya (FOTO: osebni arhiv)
/11


Moja zgodba se je začela, ko sem na testu zagledala plusek. Bila sem vesela, hkrati pa tudi prestrašena in polna vprašanj. Ali bom zmogla? Bom dobra mama? A bo vse v redu z mojim otrokom?

 

Svetovna pandemija

Bila je pandemija korona virusa, zato sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se naročila na pregled. Šla sem na prvi ultrazvok in prvič občudovala tvoje drobceno telesce. Ko sem zaslišala bitje tvojega srca, mi je srce kar poskočilo od sreče. Še kar se nisem zavedala, da te nosim. Odločila sem se tudi za Nifty test. Rekli so, da je vse v redu s tabo. Niti za trenutek nisem podvomila, ampak sem se vseeno odločila.

 

Skupno potovanje

Začelo se je najino skupno potovanje. Podnevi si bila mirna, zvečer ko se je mamica ulegla, si začela brcati. Oh, kako pogrešam te brce. Bilo je nekaj najlepšega, kar lahko občutiš. Da pod srcem nosiš bitje, ki bo nekaj let odvisno samo od tebe. Bitje, ki je del tebe in tvojega partnerja. Jedla sem vse, slabosti skorajda ni bilo. Nosečnost je potekala brez težav.

 

freya

 

Diagnoza: preeklampsija

Vse do nekega toplega dne, ko sem odšla na ultrazvok. Babica je gledala nemo v ekran s prestrašenim obrazom, tako da je še mene prestrašila. Zdi se mi, da je ta dan šlo vse narobe. Zbudila sem se s hudo zatečenimi nogami, v bistvu s celim telesom. Vedela sem, da nekaj ni v redu. Po internetu sem brala o preeklampsiji in sama pri sebi sem si rekla, da me je verjetno doletelo to, česar sem se bala. Babica je rekla, da bo poklicala v bolnišnico in me naročila za podroben pregled tam. Bila sem v paniki, nisem vedela kaj se dogaja, če je vse v redu z mojo princesko.

 

PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov: Bakterijski meningitis in sepsa


Ob petih popoldne me pokliče, da me v bolnišnici čakajo in da naj grem tja. Polna negotovosti in strahu sva se s partnerjem odpravila v bolnišnico. Najprej je bila samo ena sestra, nakar se je soba napolnila z zdravniki, sestrami in ginekologi. Moram priznati, da me tako strah ni bilo še nikoli v življenju. Uf, kaj sem tisti dan prestala. Na trebuh so mi dali CTG in spremljali otrokov utrip in moj pritisk.

Moj pritisk je bil 180, otrokov utrip je padal. Trikrat so mi vzeli kri in urin. Imela sem anemijo in beljakovine v urinu. Zdravniki so rekli, da moram priti v petek nazaj, pa se bodo odločili, če bom rodila ali ne. Moje stanje in stanje punčke je bilo slabo. Rekli so, da je za obe boljše, če gre ven. Bila sem žalostna in razočarana, saj sem se počutila krivo. Ne vem, kako se je to zgodilo meni. Sem nekadilka, ne pijem alkohola, jedla sem zdravo, skratka bila sem odgovorna bodoča mamica.

 

Odločilni petek

Končno je napočil petek. Pisal se je 18. september. Zjutraj sem se nič hudega sluteč oblekla in uredila. Vzela samo torbico in izvide in se odpravila v bolnišnico. Na pregled.

Uf, kako sem se motila. Na pregled, ja?

S partnerjem sva se se ustavila v kavarni, spila sem čaj in že je napočil čas, da grem. Stopila sem v sobo, se ulegla. Priklopili so me na monitorje in me spremljali. Partner je ves čas govoril, da bomo domov odšli trije. Sem si mislila, le kako? V 34.tednu sem in punčka je premajhna. Soba se je polnila in polnila. Zdelo se mi je, kot da sem na preučevanju, saj je bilo v sobi kakih 10 zdravnikov, sester in ginekologov. Stiskalo me je tako, kot še nikoli. Bila sem zadeta. Pa ne od zdravil.

Ampak nisem vedela, kaj se dogaja. Vse je bilo tako hitro. Prišla je sestra, mi vzela 4 epruvetke krvi. Zdelo se mi je, da sem že čisto izsušena.

Prišla je še druga sestra po urin. Končno je nazaj prišel zdravnik ginekolog s svojo odločitvijo. Rekel je, da mora mala ven. Takoj!

 

PREBERITE TUDI: Pismo mojima nedonošenčkoma: dve leti kasneje

 

Bojevnica, rojena v 34. tednu

V trebuhu me je zvijalo, začela sem se tresti, nisem vedela, kaj in kako. Oblečena sem že bila, prišli so pome in me odpeljali v operacijsko sobo. Še nikoli v življenju nisem doživela tega, tako da je bil to tak šok, da čudno, da me ni še kap zadela. Seveda mi je ginekolog že prej rekel, da se o načinu poroda nimamo kaj pogovarjati, nujni carski rez z epiduralno. Saj sploh nisem vedela, kaj je to. Od začetka sem ciljala na naravni porod. Ampak žal v mojem primeru to ni bilo mogoče. Hotela sem samo, da bo z mojo punčko vse v redu. Zarili so mi iglo v hrbtenico in čez par trenutkov nisem čutila bolečine. Mogoče se bo slišalo smešno, ampak dejansko sem čutila, ko je zdravnik zarezal. Bil je čuden občutek. Mojo deklico je vzel ven in takoj so jo dali v inkubator in odpeljali stran od mene. Mene so zašili in odpeljali na intenzivno nego. Nekaj časa sem ležala tam, nakar so preverili moj pritisk, vročino in mi dali morfij.

 

freya

 

Borba za življenje

Odpeljali so me s posteljo k moji punčki. Na hitro sva se pocrkljali. Kako hudo je bilo gledati te cevke. Ampak vedela sem, da je borka. Ni ji zaman ime Frejya. BOJEVNICA.

Noč je bila peklenska. Moj pritisk je bil 180, na trenutke še več. Sestre so hodile vsakih 15 minut k meni in me spremljale. Na trenutke se mi je delala tema pred očmi, mislila sem, da bom umrla. Ampak ne!!! Tako, kot se je borila moja punčka, sem se jaz. ZANJO!

Noč sem nekako preživela in zjutraj sem šla k njej. Rekli so, da je borka. Kar kamen se mi je odvalil od srca. Kmalu so nas dali v družinsko sobo, kjer je bil tudi moj partner. Skupaj smo preživljali dneve in noči. Končno so jo premestili iz inkubatorja v toplo posteljico. Kar srce mi je zaigralo. Zdravnik je rekel, da če bo vse po sreči, bomo odšli domov. In po 11 dneh smo res.

 

freya

 

Bil je naš najsrečnejši dan.

Mlada družinica.

Moja hčerka.

Del mene.

To bitje, ki mi je pokazalo, kaj pomeni boriti se.

Ljubim jo bolj kot vse na svetu.

Ponosna sem nanjo vsak dan bolj in bolj.

 

PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov: Neverjetni trojčki

 

 

Z vami delimo navdihujoče porodne zgodbe mamic malih junakov, ki so se rodili prezgodaj. To so zgodbe o veliki borbi za življenje od prvih trenutkov po rojstvu, zgodbe o veliki ljubezni in drobcenih borcih, ki so v borbi za življenje zmagali. Še več čudovitih zgodb teh najmanjših junakov in junakinj najdete v Facebook in Instagram skupini mamic nedonošenčkov JUNAKI PRVEGA NADSTROPJA.


Če bi radi tudi vi delili svojo PORODNO ZGODBO, polno veselja, sreče in tudi joka, upanja in mogoče žalosti, nam jo pošljite na info@ringaraja.net. Z veseljem jo bomo objavili.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena: 20 najpopularnejših herojsk...
Preverite izbor 20 najpopularnejših herojskih imen za male superjunake in superjunakinje. Ob vsakem imenu boste našli tu...
24
Navezanost otroka na mamo
Primarni skrbnik otroka, navadno mati, zanj skrbi celostno. Najprej z zadovoljevanjem primarnih bioloških potreb, kot st...
9
Imena za fantke grškega izvora
Grčija je država s starodavno kulturo, s katero so povezana lepa ženska in moška grška imena bogov in mitoloških bitij. ...
6
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
6



Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?