|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Znanstveniki trdijo: Mame prvih šest let spijo manj!

Uredništvo Ringaraja.net, 30.11.2023
Rojstvo otroka ima drastične kratkoročne učinke na spanje novopečenih mamic, še posebej v prvih treh mesecih po porodu. Nova študija kaže, da mame ne spijo enako tudi do šest let po rojstvu prvega otroka.

image
V prvi polovici leta po rojstvu otroka je bilo pomanjkanje spanja nekoliko bolj izrazito pri doječih materah v primerjavi z materami, ki dojenčke hranijo po steklenički. (Freepik.com)
/11


Po rojstvu prvega otroka se trajanje in kakovost spanja mater in očetov ne vrne na raven pred nosečnostjo do šest let po porodu, so ugotovili raziskovalci z Univerze v Warwicku.


· Matere v prvih treh mesecih po porodu spijo eno uro manj, očetje pa 15 minut manj, so ugotovili raziskovalci.


· Šest let po rojstvu so matere spale 20 minut manj, očetje pa so bili še vedno prikrajšani za 15 minut spanja.


· Zdi se, da višji dohodek gospodinjstva in psihosocialni dejavniki, kot je starševstvo v dvoje v primerjavi z enostarševstvom, niso zaščitili staršev pred temi spremembami v trajanju spanja po porodu.


PREBERITE TUDI: 5 resničnih dejstev o spanju skupaj z otrokom

 

Krajši spanec pri obeh starših

Rojstvo otroka ima drastične kratkoročne učinke na spanje novopečenih mamic, še posebej v prvih treh mesecih po porodu. Raziskovalci z Univerze v Warwicku so ugotovili, da sta še šest let po porodu trajanje in kakovost spanja manjša pri obeh starših.

Nova študija kaže, da se tudi do šest let po rojstvu prvega otroka trajanje in kakovost spanja ne vrneta v celoti na raven pred nosečnostjo.

 

V študiji "Dolgoročni učinki nosečnosti in poroda na kakovost in trajanje spanja pri novih in izkušenih materah in očetih" sta Nemški inštitut za ekonomske raziskave in Univerza v Zahodni Virginiji preučevala spanje 4659 staršev, ki so dobili otroka med letoma 2008 in 2015.

Starši poročali o svojem spanju v letnih razgovorih. V prvih treh mesecih po porodu so matere spale povprečno eno uro manj kot pred nosečnostjo, medtem ko se je trajanje spanja očetov skrajšalo za približno 15 minut.

 

»Ženske imajo po rojstvu otroka več motenj spanja kot moški, saj so matere še vedno pogosteje v vlogi primarne skrbnice kot očetje,« je rezultate komentiral dr. Sakari Lemola z oddelka za psihologijo na univerzi. iz Warwicka.

 

Ko so bili otroci stari 4-6 let, je bilo trajanje spanja še vedno približno 20 minut krajše za matere in 15 minut krajše za očete v primerjavi s trajanjem spanja pred nosečnostjo. Podoben časovni potek so opazili tudi pri kakovosti spanja.


Dojenče mamice so glede spanja na slabšem od nedoječih

Negativni učinki na spanje so bili bolj izraziti pri novopečenih starših v primerjavi z izkušenimi starši, torej tistimi z več otroki.

V prvi polovici leta po rojstvu otroka je bilo pomanjkanja spanja tudi nekoliko bolj izrazito pri doječih materah v primerjavi z materami, ki dojenčke hranijo po steklenički.

 

PREBERITE TUDI: So nočna prebujanja pomembna za dojenčkov razvoj?


Dr. Sakari Lemola z Oddelka za psihologijo na Univerzi v Warwicku pravi: »Čeprav je za večino staršev imeti otroke velik vir veselja, je možno, da povečane zahteve in odgovornosti, povezane z vlogo staršev, povzročijo krajši spanec in zmanjšano kakovost spanja, tudi do šest let po rojstvu prvega otroka.«

 

Ne bodite torej presenečeni, če ste še vedno utrujeni in neprespani, čeprav bo vaš malček kmalu dopolnil štiri ali pet let. Ne bodite zahtevni do sebe, če se včasih samo vržete na posteljo in zaspite, preden si odstranite ličila ali sploh umijete zobe. Ste mama, vse je v redu!


Nekega dne bodo vaši malčki prespali (skoraj vsako) noč. Do takrat pa ne oklevajte in zadremajte, ko imate priložnost.


VIR: Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
4
Zakaj dojenje ni vedno najboljše?
Babica je iz svojih izkušenj ugotovila, da dojenje ni vedno najboljša možnost. Ob tem je razkrila, da je v resnici najpo...
4
Moderna imena za fante v letu 2019
Katera imena za fante bodo najbolj popularna v letu 2019? Preverite v članku!
4
Najpogostejša otroška imena za leto 2020
Odkrili smo seznam najpogostejših imen, ki bodo »kraljevala« v letu 2020. Med imeni je veliko zanimivih in lepih, zato p...
4



Mame s tremi otroci so pod večjim stresom
Vsaka mama lahko pove, da je materinstvo tudi garaška služba, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Vendar, kot je po...
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?