vava
|
Samo pozdravljam. Ful imam dela za službo. Čez vikend smo bili v Kočevju in uživali na sončku. Altati tebe nosi luna pa gotovo je še kakšno telesno nebo na pohodu, ker za toliko energije pa ne more biti samo odsotnost 2/3 naraščaja kriva. Ubogaj moža in v sredo res k zdravniku. Evik neverjetna si. Kakšen opis. Jaz že dolga leta govorim, da bom šla nekoč, ko bom imela vsega dost (Ljubljane in tega tempa) v Trento, kjer bom gojila ovce in vzgajala otroke. In vsi se bomo imeli krasno. Pa si ne delam utvar, da je tako življenje problemless, samo so problemi tako bolj konkretni (drva pa mraz, pa sneg..) in ne taki, katere najkice je treba kupiti, da se ne bo otrok izločenega počutil v razredu in kako mu dopovedati, da ni fora v denarju. Kar se krsta tiče, sem rasla v delavski družini. In v naših časih (a ne Altati )so govorili, da je vera opij za ljudstvo (čeprav vera v socializem in Tita je bila tudi mogočen konstrukt). V glavnem. Nisem krščena (me župnik ni hotel, ker moje dva nista cerkveno poročena), moj tudi ne in tudi Luka ne bo, dokler ne bo sam razumel in se na svojo željo tako odločil. Sem pa ravno danes dobila zanimiv mail. Pa da ne bo pomote. Sem zelo strpna do vernih in nevernih in ne mislim, da je kdo kakorkoli manj ali več vreden. Modeliranje grupne dinamike v človeski družbi ... Začnite s kletko, v kateri je pet opic. Znotraj kletke naj s stropa na vrvici visi banana, pod njo pa postavite lestev. Hitro bo ena od opic skušala splezati po lestvi proti banani. Vendar takoj, ko se to zgodi, njo in vse ostale opice polijte z mrzlo vodo tako močno, da banana ostane nedotaknjena. Čez nekaj časa se bo še kaka opica skušala na enak način dokopati do banane ampak z enakim rezultatom, ker boste opice ponovno obilno namočili v mrzli vodi. Kmalu bodo opice, čim se bo kaka od njih hotela lotiti banane, popadle po njej in ji to preprečile. Takrat lahko ukinete polivanje z mrzlo vodo. Sedaj pa vzemite eno od opic iz kletke in jo nadomestite z novo. Ta se bo seveda spet hotela lotiti banane, a jo bodo ostale napadle in ji to - zaradi preteklih izkušenj - preprečile. Po še nekaj poskusih se bo naučila, da bo napadena vsakokrat, ko se bo skušala po lestvi približati banani. Ponovno zamenjajte eno od starih opic z novo. Ta se spet poskuša povzpeti po lestvi, a jo ostale napadejo. Tudi prejšnja nova opica se z navdušenjem pridruži njenemu kaznovanju. Na ta način postopno zamenjajte vse stare opice z novimi. Vsaka od njih bo dobila batine, ko se bo skušala približati banani. Večina od opic sploh ne bo imela pojma, zakaj ni dovoljeno vzpenjanje po lestvi in zakaj sodelujejo v pretepu. Ko ste zamenjali vso "staro garnituro", nobena od navzočih opic nima izkušnje z mrzlo vodo in vendar si niti ena ne drzne splezati po lestvi do banane. Zakaj? Ker - kolikor one vedo - se to od nekdaj ne sme. --- In tako nastajajo mnenja, pravila lepega vedenja, red v podjetjih, politika, vere, večne resnice ... Tako. Zdaj je pa dragi prišel domov in vas samo še lepo pozdravljam. Upam, da jutri najdem čas in pokukam semle gor. Dopoldne grem na GZS na neko okroglo mizo, popoldan pa mislim, da sem frej. Lahko noč!
|