|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  5 6 [7] 8 9   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
11.11.2013 9:47:53   
petea
Liliana,
Tudi v porodnisnici v Sloveniji je mogoce roditi naravno, brez pospesevanja poroda in brez protibolecinskih sredstev. Jaz imam za sabo dva taksna poroda.

A spomina nanju sta zelo razlicna, saj je bil eden s strani babice stare sole voden togo, po njenih zahtevah, drugi, pod vodstvom mlajse babice pa je bil preprosto odlicen. Pa ni slo za nic 'dramaticnega' - le predlagala in dopustila je manj tipicne nacine lajsanja bolecine ter sledila razvoju poroda, namesto da bi ga vodila.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 151
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
11.11.2013 13:08:01   
zaspancek1

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Torej v Sloveniji sploh ni naravnega poroda.....ker kakor hitro prideš v porodnišnico že gre za "umeten" porod......

Zato je vsako pametovanje ali so umetni popadki, vakum bolj naravni kot carski rez ali ultiva čisto odveč.......

Ja, tako nekako je res pri nas. Porodov brez kakršnegakoli (vsaj farmakološkega) vpletanja je res zelo zelo malo. Na drugi strani pa je ravno tako malo porodov, kjer se na podlagi vnaprejšnje seznanitve in soglasja uporabljajo sredstva za lajšanje bolečin (ultiva in EA). Ogromno pa je "lajšanja" (v navednicah zato, ker to bolj malo lajša bolečine, je pa večina zadetih) bolečin z dolantinom, za katerega očitno presenetljivo malo žensk ve, kakšni so lahko stranski učinki oz. kar je še huje - sploh ne vedo, kaj so dobile.user posted image Tako je večina (tudi tule) dobila opiat, čeprav se marsikatera sedaj zgraža nad uporabo ultive.
Se ne bi bilo potem bolj smiselno razburjati nad tem dejstvom, ne pa nad ženskami, ki smo zavedno (pa očitno po presoji dejstev ocenile, da bo dobrobit prevladala nad možnimi negativnimi posledicami) uporabile ultivo, EA?
Nekako je to nevedenje bolj slaba tolažba, če pride do zapleta, a je tako? Še huje pa je, če to nevedenje posledica nezainteresiranosti.
Aja, še tole o tem kdo bi naj odločal
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Prav to se mi zdi posrno, ker v tem primeru osebje ne nosi nobene odgovornosti za odlocitve, a odlocitev sama je prepuscena zenski, ki nima strokovnega znanja in za katero je vorasanje koliko je v tistem trenutku sposobna razumno razsojat.

Če bi naše zdravstvo bilo na višjem nivoju, bi vse bolnišnice ponujale epiduralno ...

Ce bi nasa zavest bila na visjem nivou bi zahtevali, da odgovornost za odlocitev nosi strkovna oseba, ker ti zagotavlhjam, da bi takrat dobili zgolj tisto kar je res varno.

Frodo, saj najbrž sama veš, da je to precej naivno in pravzaprav nerealno pričakovanje. Medicina pač ni ekzaktna veda, zato ti noben anasteziolog ne more 100 % predvideti, kako boš reagiral. Prazaprav noben zravnik ne more 100% predvideti, kako bo tvoje telo reagiralo na določen poseg, zdravilo... In če bi ti res vztrajala pri tem, da bi strokovna oseba morala odgovarajti za vse - jah, potem pač ne bi dobila nič (vsaj, dokler bi bila pri zavesti). Se ti zdi to še ok? Meni ne ravno... Se strinjam, da tudi ni ok zvračati vso odgovornost na pacienta, daleč od tega, vseeno pa sem prepričana, da bi večina pa vendarle želela imeti vsaj malenkosten vpliv na svoje zdravljenje. Ker, roko na srce, ni vsak zdravnik res predan delu in se res zavzame za pacienta in mu nudi tisto, kar je najbolje zanj (pa četudi je predan, je pa omejen s časom, sredstvi,tudi pritiski drugih...).
Podobno je s porodom - pravzaprav ugotavljamo, da je pri nas neko stanje, kjer niso zadovoljne ne tiste, ki si želijo res naravnega poroda (pač brez posegov, predvsem pa sredstev), ne tiste druge, ki si želijo (želimo) imeti dostop do sredstev za lajšanje bolečin, ki so varna in dejansko učinkovita. In namesto, da se pišejo takšni senzacionalistični članki, bi bilo bolje, da bi vso to energijo usmerili v to, da bi ženske res lahko rojevale tako, kot si želijo (-mo). Ne glede na vse bodo vedno obstajale takšne in drugačne želje in pogledi na porod. Kar se nekaterim zdi ogrožanje otroka, se drugim ne - od uporabe ultive pa do vaginalnega poroda otroka v medenični vstavi npr... Nestrpnost pa pri vseh teh prizadevanjih za porod po želji (enih in drugih) ne pomaga ravno, pravzaprav samo škoduje.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 152
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
11.11.2013 14:15:56   
nyna84
IZVIRNO SPOROČILO: zaspancek1

Na drugi strani pa je ravno tako malo porodov, kjer se na podlagi vnaprejšnje seznanitve in soglasja uporabljajo sredstva za lajšanje bolečin (ultiva in EA). Ogromno pa je "lajšanja" (v navednicah zato, ker to bolj malo lajša bolečine, je pa večina zadetih) bolečin z dolantinom, za katerega očitno presenetljivo malo žensk ve, kakšni so lahko stranski učinki oz. kar je še huje - sploh ne vedo, kaj so dobile.[sm=zmeden.gif] Tako je večina (tudi tule) dobila opiat, čeprav se marsikatera sedaj zgraža nad uporabo ultive.
Se ne bi bilo potem bolj smiselno razburjati nad tem dejstvom, ne pa nad ženskami, ki smo zavedno (pa očitno po presoji dejstev ocenile, da bo dobrobit prevladala nad možnimi negativnimi posledicami) uporabile ultivo, EA?
Nekako je to nevedenje bolj slaba tolažba, če pride do zapleta, a je tako? Še huje pa je, če to nevedenje posledica nezainteresiranosti.

Evo, tako je bilo pri mojem prvem porodu. Pri nas ni navade (vsaj ne da bi jaz vedela) da se gre pred porodom na ogled porodnišnice in pogovor o samem porodu. Pač, ko te prime, greš rodit in potem osebje dela kar se mu zdi prav. EA tako ali tako ni na razpolago, če ugotoviš, da je prehudo in prosiš za nekaj proti bolečinam pa sploh ne veš, kaj si dobil. Samo zadrogiran si. user posted image Ko sem jaz prosila mi niso povedali, kakšne možnosti imam in kakšni so učinki (tudi stranski), samo nekaj sem dobila v žilo. In potem vsa zadrogirana spala med popadki. user posted image

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 153
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
11.11.2013 15:25:32   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: zaspancek1
Ja, tako nekako je res pri nas. Porodov brez kakršnegakoli (vsaj farmakološkega) vpletanja je res zelo zelo malo. Na drugi strani pa je ravno tako malo porodov, kjer se na podlagi vnaprejšnje seznanitve in soglasja uporabljajo sredstva za lajšanje bolečin (ultiva in EA).


Upisi v google: LAJŠANJE PORODNE BOLEČINE V SLOVENIJI LABOUR PAIN RELIEF IN SLOVENIA pa dobis pps na to temo.

Ogromno pa je "lajšanja" (v navednicah zato, ker to bolj malo lajša bolečine, je pa večina zadetih) bolečin z dolantinom, za katerega očitno presenetljivo malo žensk ve, kakšni so lahko stranski učinki oz. kar je še huje - sploh ne vedo, kaj so dobile.


Srcno me zanima od kod ta podatek oz vir.

Tako je večina (tudi tule) dobila opiat, čeprav se marsikatera sedaj zgraža nad uporabo ultive.


Pravzaprav ne drzi. Domneva o opiatu ne iznici zeljo o vanprejsnjem odlocanju - eno je namrec lajsalnik bolecin zaradi zdravniske odlocitve, drugo pa lajsalnik bolecin za katerega se vnaprej pozanimas, placas, podpises, ne da bi zenska vedela ali bo porod trajal 30 minut ali 30 ur. Izhodisce je mocno drugacno. Prvo je tveganje zaradi samega poroda, drugo pa vanprejsnje tveganje ne glede na sam porod.

Se ne bi bilo potem bolj smiselno razburjati nad tem dejstvom, ne pa nad ženskami, ki smo zavedno (pa očitno po presoji dejstev ocenile, da bo dobrobit prevladala nad možnimi negativnimi posledicami) uporabile ultivo, EA?


problem je v tem, da je dobrobit na strani matere, negativne posledice na strani otroka. In ce se odlocamo v dobro otroka, lajsalniki bolecin ne pridejo zraven.

Frodo, saj najbrž sama veš, da je to precej naivno in pravzaprav nerealno pričakovanje. Medicina pač ni ekzaktna veda, zato ti noben anasteziolog ne more 100 % predvideti, kako boš reagiral.


Nihce ne more 100% vedeti kako bos reagiral, zato mora 100% vedeti kaj uporaba dolocenega vsredstva nosi s seboj in kaksne so lahko posledice ter biti 100% pri svoji odlcitvi, da je uporaba sredstva upravicena.

Prazaprav noben zravnik ne more 100% predvideti, kako bo tvoje telo reagiralo na določen poseg, zdravilo... In če bi ti res vztrajala pri tem, da bi strokovna oseba morala odgovarajti za vse - jah, potem pač ne bi dobila nič (vsaj, dokler bi bila pri zavesti). Se ti zdi to še ok?


Prevelika izkljucnost je nepotrebna. Da, strokovna oseba mora odgovarjati za svoje dolocitve in postopke in ne samo za tehnicno izvedbo. Ce namrec anesteziolog ve, da si alergicen na nekaj in ti doloci anestetik, ki je kontraindiciran s tvojo alergijo - je to IMO njegova odgovornost. Ce pa ti podpises, da si seznanjena z moznimi zapleti, mu je dosti lazje nepremisljeno udovoljiti tvoji zelji. On je strokovnjak, ne ti. Zakaj nimamo pravice do odlocitve ali bomo sli na operacijo ali ne? Zelim si operacijo za nekaj akr ni nujno ali je operacija nepotrebna - pa mi kar zdravnik doloci. Pa tudi podpisem ne kaj naj mi delajo...


Se strinjam, da tudi ni ok zvračati vso odgovornost na pacienta, daleč od tega, vseeno pa sem prepričana, da bi večina pa vendarle želela imeti vsaj malenkosten vpliv na svoje zdravljenje. Ker, roko na srce, ni vsak zdravnik res predan delu in se res zavzame za pacienta in mu nudi tisto, kar je najbolje zanj (pa četudi je predan, je pa omejen s časom, sredstvi,tudi pritiski drugih...).


Zato je ta varovalka, da nosi odgovornost. KO takemu "omejenemu" in "nepredanemu" podpises, ga boli uvo za vse...

... In namesto, da se pišejo takšni senzacionalistični članki, bi bilo bolje, da bi vso to energijo usmerili v to, da bi ženske res lahko rojevale tako, kot si želijo (-mo). Ne glede na vse bodo vedno obstajale takšne in drugačne želje in pogledi na porod. Kar se nekaterim zdi ogrožanje otroka, se drugim ne - od uporabe ultive pa do vaginalnega poroda otroka v medenični vstavi npr... Nestrpnost pa pri vseh teh prizadevanjih za porod po želji (enih in drugih) ne pomaga ravno, pravzaprav samo škoduje.


Ne gre se za to kaj si zaliemo, temvec za to, kar je varno za otroka in za mamo.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 154
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
11.11.2013 16:14:59   
zaspancek1
user posted image In kaj naj bi novega izvedela s tiste PPT predstavitve? Da se delež EA ne povečuje, kljub željam? Da ostale analgetike ne dajejo anasteziologi? Da ni natančnih podatkov o njihovi uporabi (vsaj tu ne)? Kaj si pravzaprav hotela s tem povedati?user posted image
Odkod mi podatek o uporabi dolantina? Hm, saj že tukaj na forumu izveš, da je večina dobila nekaj (pa niti ne vedo točno kaj, kar je res žalostno)? Najbrž niso to vitaminčki, da pa so čisto zadete oz. se ne spominjajo dobro poroda, pa je najbrž lahko krivo tudi nekaj takšnega (nekaj malega, kar dajejo babice). Imaš pa prav, nimam statističnega podatka - tega ni niti na tistih slajdih.
Ko omenjaš zdravniško odločitev - tu je pravzaprav ni, ker to da mimogrede babica. Tveganje pri dolantinu ali pa ultivi, še bolj pa EA pa nikakor ni isto. Ne glede na izhodišče. Ker pri ultivi si stalno pod nadzorom, EA ti tudi dozira anasteziolog, dolantin pa ti zgolj in samo babica. Neprimerljivo.

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
problem je v tem, da je dobrobit na strani matere, negativne posledice na strani otroka. In ce se odlocamo v dobro otroka, lajsalniki bolecin ne pridejo zraven.

To dvoje se nikakor ne izključuje, vsaj ne tako, kot to ti počneš. Tudi tu lahko gre za dobrobit otroka - ker se porod skrajša (ja, tudi to je možno in se dogaja), ker mati lahko aktivneje sodeluje (verjamem, da to ne gre skupaj s tistimi predsodki o ležanju kot hlod in še čem). Seveda pa je prvenstveno namenjen materi, logično.
Ko pa smo že pri dobrobiti otroka - zakaj pa se v zadnjem času tako forsira vaginalni porod otroka, ki je v medenični vstavi? Če gledamo dobrobit otroka je v tem primeru CR absolutno manj tvegan za otroka (je pa bolj za mamo). Obstaja članek (mislim da iz jeseniške P), kjer so opisani vsi mogoči zapleti. Pa se to vsaj v LJ vseeno forsira? Pa tudi številne ženske same to zagovarjajo, ker je CR pa vendarle operacija? Še vedno verjameš, da res zdravniki gledajo samo na dobrobit otroka?
Skratka - kot sem že zgoraj napisala - kar se nekaterim zdi ogrožanje otroka, se drugim ne. Tako kot se jaz brez težav sprijaznim, da želijo nekatere rojevati naravno, brez vsega, da želijo roditi v medenični vstavi,... bi lahko tudi ve sprejele oz. se vsaj sprijaznile, da smo in vedno bodo ženske, ki se jim lajšanje bolečin zdi smiselno in koristno, hkrati pa ne tako tvegano za otroka, da tega ne bi smeli uporabiti. Ja, najbrž smo res grozne mame, ki iščemo bližnjice tudi kasneje, pa še kakšne predsodke bi lahko našteli,...user posted image
Samo res pa pri nas, tagroznih mamah strah pred iglo in šarenjem po hrbtenici ni tako izrazit.user posted image Ok, malo za hec, ne leti direktno nate, Frodo, sem se samo spomnila ene podobne debate, kjer je bilo na koncu pri tistih nasprotnicah ravno to glavni razlog, da so bile proti EA.

< Sporočilo je popravil zaspancek1 -- 11.11.2013 16:15:40 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 155
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
11.11.2013 18:16:17   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: zaspancek1

user posted image In kaj naj bi novega izvedela s tiste PPT predstavitve? Da se delež EA ne povečuje, kljub željam? Da ostale analgetike ne dajejo anasteziologi? Da ni natančnih podatkov o njihovi uporabi (vsaj tu ne)? Kaj si pravzaprav hotela s tem povedati?user posted image


Oprosti, pozabila sem, da ze vse ves ...

Odkod mi podatek o uporabi dolantina? Hm, saj že tukaj na forumu izveš, da je večina dobila nekaj (pa niti ne vedo točno kaj, kar je res žalostno)? Najbrž niso to vitaminčki, da pa so čisto zadete oz. se ne spominjajo dobro poroda,

Grozno resna raziskava in podatek. user posted image  

pa je najbrž lahko krivo tudi nekaj takšnega (nekaj malega, kar dajejo babice). Imaš pa prav, nimam statističnega podatka - tega ni niti na tistih slajdih.


Nimas nobenega podatka o uporabi dolantina, zgolj domneve. Tudi nimas podatka zakaj dokantin dajejo in zakaj za ultimo in EA podpisujes, za dolantin pa ne.

Ko omenjaš zdravniško odločitev - tu je pravzaprav ni, ker to da mimogrede babica. Tveganje pri dolantinu ali pa ultivi, še bolj pa EA pa nikakor ni isto. Ne glede na izhodišče. Ker pri ultivi si stalno pod nadzorom, EA ti tudi dozira anasteziolog, dolantin pa ti zgolj in samo babica. Neprimerljivo.


Persen tudi dobis brez recepta v lekarni, helexa pa ne. Pa to ne naredi heleksa bolj varnega in z manj posledicami, ker je pod nadztorom Morda je bolje vprasanje zakaj  EA in ultima potrebujeta nenehni nadzor.


IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
problem je v tem, da je dobrobit na strani matere, negativne posledice na strani otroka. In ce se odlocamo v dobro otroka, lajsalniki bolecin ne pridejo zraven.


To dvoje se nikakor ne izključuje, vsaj ne tako, kot to ti počneš. Tudi tu lahko gre za dobrobit otroka - ker se porod skrajša (ja, tudi to je možno in se dogaja), ker mati lahko aktivneje sodeluje (verjamem, da to ne gre skupaj s tistimi predsodki o ležanju kot hlod in še čem). Seveda pa je prvenstveno namenjen materi, logično.

Ne izkljucuje se, vendar je vseeno zelo verjetno lahko izkljucuje. Podatek o konkretno povecanem stevilu vakuumskih porodov pri EA je dejstvo in ne zafrkancija.

Ko pa smo že pri dobrobiti otroka - zakaj pa se v zadnjem času tako forsira vaginalni porod otroka, ki je v medenični vstavi? Če gledamo dobrobit otroka je v tem primeru CR absolutno manj tvegan za otroka (je pa bolj za mamo). Obstaja članek (mislim da iz jeseniške P), kjer so opisani vsi mogoči zapleti. Pa se to vsaj v LJ vseeno forsira? Pa tudi številne ženske same to zagovarjajo, ker je CR pa vendarle operacija?  Še vedno verjameš, da res zdravniki gledajo samo na dobrobit otroka?


Posledice CR.a niso zanemarljive. MOje mnenje je, da je dobrobit otroka na prvem mestu, zdravniki pa imajo pred sabo optimalno dobrobit, ki vkljucuje tudi dobrobit matere.
In tako kot te berem, ce bi bila zdravnik in imela tebe na porodni mizi, ti dam vse samo , da utihnes, ker bi spravila pol osebja v norisnico user posted image user posted image user posted image
Zakaj se pa vztraja verjetno bolj vedo zdravniki kot ti ali jaz. Vprasaj jih. Morda ker je prevec prepametnih porodnic, ki vedo vec in bolje kot strokovnjaki.

Skratka - kot sem že zgoraj napisala - kar se nekaterim zdi ogrožanje otroka, se drugim ne.


Ne ti ne jaz nisva tiste, ki o tem odlocajo oz. , ki bi o tem smele odlocati.
Jaz nisem pripravljena prevzeti odgovornost, ce bi zaradi moje odlocitve otrok pri orodu bil poskodovan.

Tako kot se jaz brez težav sprijaznim, da želijo nekatere rojevati naravno, brez vsega, da želijo roditi v medenični vstavi,... bi lahko tudi ve sprejele oz. se vsaj sprijaznile, da smo in vedno bodo ženske, ki se jim lajšanje bolečin zdi smiselno in koristno, hkrati pa ne tako tvegano za otroka, da tega ne bi smeli uporabiti. Ja, najbrž smo res grozne mame, ki iščemo bližnjice tudi kasneje, pa še kakšne predsodke bi lahko našteli,...user posted image


Ne pretiravaj. Lahko odlocis kako bos rodila, jaz s tem nimam tezav, Imam pa tezavo s trditvami, da je to super, nedolzno , dobro za otroka, brez nevarnosti itn... Ce ze spostujes odlocitve jih ni potrebno povelicevati in opravicevati.

Samo res pa pri nas, tagroznih mamah strah pred iglo in šarenjem po hrbtenici ni tako izrazit.user posted image Ok, malo za hec, ne leti direktno nate, Frodo, sem se samo spomnila ene podobne debate, kjer je bilo na koncu pri tistih nasprotnicah ravno to glavni razlog, da so bile proti EA.


Poznam osebo, ki je na vozicku zaradi sfaljenega sarenja po hrbtenici. IN verjemi, da za njo in se za marsikoga, to ni hec.
Bi te pa vprasala , ce bi bila tako prepricana v varnost tega posega, ce bi bil v vprasanju tvoj otrok. MOrda pa pomislis zakaj se zdravniki tako tezko odlocajo za punkcije in podobna "sarjenja po hrbtenici", verjetno zato ker je to naivno, maltene ala aspirin.
Ne podcenjuj tujih mnenje in obcutenj, ker kakor so argumenti na eni, so tudi na drugi strani in to tehtni, ceravno za tabe ocitno smesni.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 156
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
11.11.2013 18:36:57   
patrino
Oh Frodica pobožala si mi srce in dušo user posted image . Sem se že na tiho spraševala, če sem res taka zahojena hribovka, ker postavljam zdravje otroka pred svojega oz. ne zmorem pristati na nekaj, kar lahko v določenem procentu slabo vpliva na moje še nerojeno dete.

Ja sedaj smo po Zaspančkinem mnenju vse zagovornice tega, da EA, Ultiva in druge podobne zadeve niso čudežno in izključno pozitivno sredstvo- ene velike reve, ki se ne upamo špikat . user posted image Po drugi strani so pa one tako pogumne, da naredijo vse, da skozi porod pridejo brez vsakih bolečin , tudi, če se zaradi tega slabo godi njihovemu otroku.Medalja za hrabrost pod nujnouser posted image

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 157
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
11.11.2013 23:01:47   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Oh Frodica pobožala si mi srce in dušo user posted image . Sem se že na tiho spraševala, če sem res taka zahojena hribovka, ker postavljam zdravje otroka pred svojega oz. ne zmorem pristati na nekaj, kar lahko v določenem procentu slabo vpliva na moje še nerojeno dete.


Seveda, da si zahojena! Nisme pa vedela, da si hribovka... To te se bolj zaznamuje - da bos vedela. In za razliko od tovje je mopja zahojenost kompleksna in nehribovita.

Ja sedaj smo po Zaspančkinem mnenju vse zagovornice tega, da EA, Ultiva in druge podobne zadeve niso čudežno in izključno pozitivno sredstvo- ene velike reve, ki se ne upamo špikat . user posted image Po drugi strani so pa one tako pogumne, da naredijo vse, da skozi porod pridejo brez vsakih bolečin , tudi, če se zaradi tega slabo godi njihovemu otroku.Medalja za hrabrost pod nujnouser posted image


To me bolj spominja na mladost in mladostnisko iluzijo - meni se pa nic ne more zgoditi.
Ko se zgodi je pa zal prepozno....

Spominja me na stalisce, da en kozarec piva ne naredi cloveka pijanega in je celo zakonsko dovoljena kolicina , bla bla... tudi pozitivni ucinki majhnih kolicin alkohola, sprostitev itn... do prometne nesrece. Tudi ce si imel dovoljeno kolicino lakota v krvi, tudi ce racionaliziras po dolgem in pocez - te verjamem vedno zere ali je tisti dovoljeni kozarec piva prispeval h posledicam.
Zato marsikdo raje izbere 0,0 za volanom (vsaj upam) kot dovoljeno , neskodljivo, priporocljivo ... dozo alkohola...

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 158
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
12.11.2013 8:09:06   
zaspancek1
user posted image Lepo, da sta se našli! user posted image
OK, zdaj pa še malo resnosti - Frodo, tista tvoja oseba, ki je sedaj hroma, ker so ji šarili po hrbtenici - a se je to zgodilo pri vstavljanju EA ali pa vsaj pri spinalni A? Najbrž ne, sicer bi to takoj napisala. Ja, vem, da so operacije na hrbtenici tvegane, celo ena po besedah nevrokirurga čisto rutinska operacija hernije diska. Imam v sorodu in sodelavcev kar nekaj takšnih, ki so bili na operaciji. Večina je sedaj ok, dvema pa se je zakompliciralo. Pri enem je sedaj bolje (po drugi operaciji), pri drugem pa je bilo res hudo in ko se je zbudil, ni čutil nog. Sedaj po dveh letih hodi, posledice pa so vseeno ostale. Ampak hej - to ni isto, kot vstavljanje katetra pri EA, no! Primerjaš neprimerljivo.
Kar se tiče dolantina - nisem proti, kje pa, samo ker se tako razburjate nad opijati oz. samo enem opijatu, sem vam pač pokazala, da jih je ogromno (mogoče tudi ti user posted image )dobilo nekaj podobnega, pa sploh ne vedo, še manj pa so seznanjene z vsemi stranskimi učinki in možnimi zapleti. In, seveda, da tega ne daje zdravnik, pač pa babica - torej to odpade tisto o strokovni osebi. Ja, ja - babica je bolj strokovno usposobljena kot pa jaz, zatežena porodnica, boš napisala. user posted image Mogoče za vse ostalo, ali pa tudi ne user posted image - za analgetike definitvno ni pristojna. Vprašaj kakšno, pa ti bo povedala.
IZVIRNO SPOROČILO:Frodo
IZVIRNO SPOROČILO:zaspancek1
Skratka - kot sem že zgoraj napisala - kar se nekaterim zdi ogrožanje otroka, se drugim ne.

Ne ti ne jaz nisva tiste, ki o tem odlocajo oz. , ki bi o tem smele odlocati.
Jaz nisem pripravljena prevzeti odgovornost, ce bi zaradi moje odlocitve otrok pri orodu bil poskodovan.

Kar se tiče tega - strokovna oseba (porodničar in anasteziolog) sta tisti osebi, odločata kaj je sprejemljivo, porodnica sama pa se potem sama odloči, kaj (če ) bo izbrala. Tako bi vsaj moralo biti. In ja, s svojo odločitvijo prevzame tudi del odgovornosti. Tudi s tem, ko odkloni vsa sredstva, ko bi pospešila porod, mimogrede. Tako da čisto brez odgovornosti v bistvu ne gre.user posted image
Jaz sem za svojo odločitev prevzela odgovornost in bi jo tudi v primeru zapletov,če bi bili ti posledica mojih odločitev. Ti pa praviš, da je nisi. Heh, bi bila pa najbrž prva, ki bi zahtevala odgovornost od porodničarja in babice, a ne? Hm, kdo je tu težek pacient? Tisti, ki prevzame odgovornost za svoje odločitve, ali tisti, ki zvrača vse na druge?user posted image

V bistvu pa ni potrebno odgovarjati več na moj post - se pač ne strinjava glede teh zadev. Je čisto nepomembno - vsaj do takrat, dokler ti ne boš v poziciji zdravnika. Takrat pa res ne bi bila rada tvoj pacient. user posted image Najbrž pa (če ne prej, pa od takrat dalje) velja tudi obratno, a ne?user posted image

Patrino - kako kaj tvoje makovke?user posted image Res, tisti tvoj "boj" me še vedno spravlja v dobro voljo!user posted image user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 159
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
12.11.2013 8:35:09   
alda
a bo katera delala magisterij ali celo doktorat na to temo user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 160
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
12.11.2013 14:00:55   
ronja
vsak ve, da aspirina ne jemlješ v nosečnosti , ker ga v takem stanju ne priporočajo in ga tudi ne bi vzela. Kaj pa delam v času, ko nimam v trebuhu otročka, je pa čisto druga stvar, saj ogrožam le sebe

S tem se strinjam, žal pa nimamo vedno izbire... Sama sem pri R. požrla toliko antibiotikov kot prej v 10ih letih. Eni so bili taki, kjer je pisalo, da jih nosečnicam ne predpisujejo, če ni življenje matere ogroženo. Ko sem prišla z receptom v lekarno, me je lekarnarka zgroženo pogledala z unim trebuhom in vprašala, kaj mi je. Sem ji povedala, kar je rekla zdravnica in vprašala še njo za mnenje. Obe sta rekli isto: da potem pa nimam izbire. Da če otrok ne dobi kisika, ker jaz ne morem dihat, bo pa še večja štala... Na srečo je mala vse nadoknadila na koncu, bi mi pa vse to lahko prihranili, če bi me pravi čas dali na bolniško in ugotovili, da imam pljučnico takoj, ne pa čez pol leta. Vem, da je to drugo, ampak vseeno - morda je dokaj podobno z mamico, ki ni v najboljši kondiciji in se boji rojevanja... je boljše, da se otrok rodi malo zadrogiran kot pa da se vse skup zaustavi in je treba kak carski rez, ker ona dejansko ne more vsega naravno speljat. V naravi bi se 9/10 porodov normalno končalo, ja. Vendar 10% ni tako malo... Sem zelo za naravni porod, imela sem 3 in sem se 2x precej kregala, da so me pustili kolikortoliko na miru (sploh prvič). To bi spremenila, seveda. Da bi ti pustili vsaj probat, ne da že vnaprej rečejo, "eh, spet ena taka, ko misli, da bo rodila naravno""

Porodnica ponavadi ne ve v kasnih okoliscinah je tocno in kaj se tocno dogaja, razen ,ce ni medicinarka oz. ginikologinja. Zato imam pomisleke glede zelja porodnic, ker se bojim, da se ne zavedajo kaj si zelijo.

Tehten pomislek in se strinjam - zato bi to reševala tako, da bi jih izobrazila preden grejo v porodno. Saj to se že trudijo, se mi zdi. Koliko česa dobi, pa seveda odloča zdravnik, ona ima po moje pravico rečt za MANJ analgetikov, ne pa za več. Manj jih pa lahko dajo, saj bo samo njo bolelo bolj, ne pa zdravnika. Pa se moraš tudi to včasih skoraj skregat, da ti dovolijo bit brez vsega. Da se, samo je neumno, da moraš bit med porodom pripravljen na boje z babicami, da res ne bi nič;)

Frodo, zdravniki so zaščiteni še pa još! Na operaciji podpišeš, da lahko naredijo kakršnokoli napako, pa ga ne boš tožil - vsaj tako je bilo pred leti. Sem jih vprašala, če to pomeni, da lahko pozabijo škarjice notri, pa to ne bo "njihova krivda" in se ne smem nič bunit, so se režali in mi obljubili, da škarjic ne bojo pozabili, ker sem pa vseeno želela odgovor, so mi povedali, da ja, to pomeni to:)

Sama sem šla 1. na 2 mš, drugič na nobeno, ker je bilo vmes tako malo časa, da se res ni nič spremenilo:D. Tretjič sem spet šla. Šla sem prvič tudi na predavanje o epiduralni in drugih načinih lajšanja bolečin, čeprav sem bila že odločena za naravni porod. Vendar sem hotela vedet in bit pripravljena.

Ce bi nasa zavest bila na visjem nivou bi zahtevali, da odgovornost za odlocitev nosi strkovna oseba, ker ti zagotavlhjam, da bi takrat dobili zgolj tisto kar je res varno.

podpis.

POdpis pod skuštrano z lilijinim dodatkom:). Je pa problem, ker tudi zdravniki so ljudje in včasih gledajo na uro, ko morajo domov (kar mi ni jasno - pač ne bom rodila v tvoji izmeni - kje je problem?) in ti svetujejo in te silijo v določene stvari, ki jih popolnoma nič ne potrebuješ (dokazano pri meni;). In moraš bit med tistimi popadki, ko te vse boli za znoret, dovolj trden, da se postaviš zase in se pregovarjaš z njimi...

Imam prijateljico, bodočo babico, ki je rodila z EA in je prepričana, da je bilo to za njenega otroka daleč najboljše... Težko si pameten - ne moreš ji očitat strokovnosti, ker gotovo več ve o tem kot jaz, vseeno bi se pa jaz odločila drugače. Jaz ea nisem rabila. Bolelo je, ja, ampak to lahko prenesem.

Nekdo drug ima pač drugačne občutke o pomenu porodne bolečine...

E, to! Različni smo.

Tudi v porodnisnici v Sloveniji je mogoce roditi naravno, brez pospesevanja poroda in brez protibolecinskih sredstev. Jaz imam za sabo dva taksna poroda.

Da se, moraš bit pa zelo pripravljena tudi na to, da trdno stojiš za svojimi načeli in prenašaš tečne babice medtem ko se že tako ne počutiš glih olimpijsko. To zadnje mislim, da bi nam lahko prihranili - če se odločim, da me ne bojo našopali ko pitano putko, to še ne pomeni, da je kaj narobe z mano in če ne rodim v njihovih predpisanih 2 urah tudi ne. Naj mi dajo mir. V p. grem zato, da se mojemu otroku ne zgodi kaj, ko se rodi in da ga lahko čekiramo, če mi voda odteče, ker doma pač nimam ctgja. Ne pa zato, da bi mi dajali nekaj, česar več kot očitno ne rabim, preden se sploh prepričajo, da to res rabim.
kot se porodnice odločajo za ea in ultivo, preden začutijo prvi popadek, na mš, tako bi ti tudi zdravniki in babice našopali umetne popadke in dolantin kar tako, preden sploh vidijo, kaj naredijo moji popadki (so spravili vse tri sami ven, tak da očitno delajo dobro:) in preden sama rečem, da mi ni za zdržat oz. da si to želim.

Če nočem, potem pa majo, da spoštujejo mojo željo, saj s tem, ko ne vzamem teh reči, otroka nič ne ogrožam, dokler porod lepo napreduje. Pa tudi če traja dlje in je otroku med tem ok, kaj to njih briga - saj mene boli, ne njih! Res - prvič mi je hotela dat babica umetne popadke, takoj, ko sem vstopila v porodno -niti pogledala me ni prej. Ja, če hočemo, da bo to do zjutraj fertig, bo treba. Ja, zakaj bi pa moralo bit do zjutraj fertig? Čakala sem jo 9 mesecev, a zdaj se mi bo pa za 2 uri mudilo, da bi jo z umetnimi popadki in dolantinom našopala tko za foro? Sva se kar mal skregali;). Dosegla svoje, mi niso dali nič. Rodila sem ob 8ih, v drugi izmerni (ob 7ih se menjajo). Moji popadki brez umetnih in brez analgetikov so čisto lepo naredili kar je treba. A je tak problem dat priložnost, če jo ženska hoče in je vse ok s porodom? Naj rajši sodelujejo tam, kjer se vidi in ženska pove, da ne more več nič in se bo treba odločit, kaj in kako...

podpis pod lilijin komentar - zdravniki se dostikrat ne marajo odločit, ko bi se bilo treba in čakajo. In drugič se odločijo vnaprej, ko sploh še nimajo podatkov. Meni je to precej nepredstavljiv koncept. Sama bi se sicer odločila, da do zadnjega poizkušam rodit naravno, vendar če ženska ne more več in vidijo, da nikamor ne gre - a ma smisel jo matrat še par ur?

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 161
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
12.11.2013 18:26:48   
patrino
Tukaj se malo za šalo malo zares dajemo, kako naj bi se rojevalo, da bi bilo čim lažje in varneje za otroka in mater. Potem pa mimogrede dobiš pod nos takle članek in se nekako zaveš, kaj vse nam je bilo prihranjeno, pa naj smo rodili tako ali drugače. Vem, da je malo izven konteksta , vendar sem ga nekako morala deliti z vami...
http://www.7dni.com/v1/default.asp?kaj=2&id=05969442&

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 162
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
12.11.2013 20:37:32   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: zaspancek1

user posted image Lepo, da sta se našli! user posted image
OK, zdaj pa še malo resnosti - Frodo, tista tvoja oseba, ki je sedaj hroma, ker so ji šarili po hrbtenici - a se je to zgodilo pri vstavljanju EA ali pa vsaj pri spinalni A? Najbrž ne, sicer bi to takoj napisala. Ja, vem, da so operacije na hrbtenici tvegane, celo ena po besedah nevrokirurga čisto rutinska operacija hernije diska.


Ni bila operacija hrbta bila je anestezija. Vec ne vem in nimam namena sprasevati. Dejstvo pa je, da rizik obstaja.

Imam v sorodu in sodelavcev kar nekaj takšnih, ki so bili na operaciji. Večina je sedaj ok, dvema pa se je zakompliciralo. Pri enem je sedaj bolje (po drugi operaciji), pri drugem pa je bilo res hudo in ko se je zbudil, ni čutil nog. Sedaj po dveh letih hodi, posledice pa so vseeno ostale. Ampak hej - to ni isto, kot vstavljanje katetra pri EA, no! Primerjaš neprimerljivo.


Dvomim, da primerjam neprimerljivo.

Kar se tiče dolantina - nisem proti, kje pa, samo ker se tako razburjate nad opijati oz. samo enem opijatu, sem vam pač pokazala, da jih je ogromno (mogoče tudi ti user posted image )dobilo nekaj podobnega, pa sploh ne vedo, še manj pa so seznanjene z vsemi stranskimi učinki in možnimi zapleti. In, seveda, da tega ne daje zdravnik, pač pa babica - torej to odpade tisto o strokovni osebi. Ja, ja - babica je bolj strokovno usposobljena kot pa jaz, zatežena porodnica, boš napisala. user posted image Mogoče za vse ostalo, ali pa tudi ne user posted image - za analgetike definitvno ni pristojna. Vprašaj kakšno, pa ti bo povedala.


Moje stalisce je, da je za vse tovrstne zadeve moral biti odgovoren pristojen zdravnik. In ne, ne mislim, da je prav, da to daje babica. Ce si kdaj prebrala katero koli navodilo za zdravilo lahko ugotovis, da z marscem nismo seznanjeni in da je ta sezanitev taksna, da navodila oz. tveganj niti ne razumes. Zato so pa strokovnjaki in zato IMO morajo oni odlocati.

Morda bi se vrnila na primer deklice, ki ni potrebovala zdravnika, ker sta starsa bila dovolj strokovna za zdravljenje iste. Dokler ni umrla.

IZVIRNO SPOROČILO:Frodo
Kar se tiče tega - strokovna oseba (porodničar in anasteziolog) sta tisti osebi, odločata kaj je sprejemljivo, porodnica sama pa se potem sama odloči, kaj (če ) bo izbrala. Tako bi vsaj moralo biti. In ja, s svojo odločitvijo prevzame tudi del odgovornosti. Tudi s tem, ko odkloni vsa sredstva, ko bi pospešila porod, mimogrede. Tako da čisto brez odgovornosti v bistvu ne gre.user posted image


Zdi se mi, da je obratno. Porodnica izbere se preden se sploh lahko domneva kaksen bo porod, strokovna oseba, pa zgolj ugotovi ali porodnico spada v prevec rizicno skupino. To se vedno ne pomeni, da je ta izbrita za porodnico dejansko najbolj optimalna, pametna, potrebna...

Jaz sem za svojo odločitev prevzela odgovornost in bi jo tudi v primeru zapletov,če bi bili ti posledica mojih odločitev.


Zakaj bi jo, zakaj ce bi bili... To pogojevanje zna govoriti, da si bolj racunala na to, da ne bo nic narobe, kot si pravzaprav prevzela odgovornost za slabe posledice. Ce nahitro analiziramo izjavo imas tri prevzemanja odgovornosti :"za svojo odločitev prevzela odgovornost" generalna izjava paketa odgovornosti od katere potem locis "in bi jo tudi v primeru zapletov" nek drug locen paket odgovornosti, ki se ti ne zdi verjeten in se ",če bi bili ti posledica mojih odločitev" podpaket v paketi, ki bi prevzela, ce bi slo kaj narobe.
To ne pisem ker je nek argument v razpravi, saj mi je jasno, da so stalisca taksna in drugacna ter tudi dojamanje odgovornost taksno in drugacno. ampak zaradi razmisleka.
Navsezadnje ni problem nacelno prevzeti odgovornost, problem je s tem ziveti.

Ti pa praviš, da je nisi. Heh, bi bila pa najbrž prva, ki bi zahtevala odgovornost od porodničarja in babice, a ne? Hm, kdo je tu težek pacient? Tisti, ki prevzame odgovornost za svoje odločitve, ali tisti, ki zvrača vse na druge?user posted image


Odgovornost porodnicarja in babice je in mora biti sistemska in ne na zahtevo (tisto kar gre za zahtevo je zunaj njihove odgovornosti). Smatram, da sem predvsem odgovoren pacient, ki ne zahteva, ve in zna kaj more , kaj je dobro in kaj ne.
O tistem, ki vzraca vse na druge... vedno imas izbiro - ali biti sam svoj mojster, ali "zvracati vse na druge" pa prepustiti strokovnjaku, da naredi svoje delo. Zato grem k zdravnikun in si zdravila ne dolocam sama, zato avtomobil preljem k mehaniku in nisem sam svoj mojster, zato peljem tudi otroka z zdravniku, zobozdravniku, logopedu.. in jim ne pametujem kako naj delajo posel, za katerega so strokovni. Ce sem zaradi tega tezek pacient, se bom kar strinjala.

V bistvu pa ni potrebno odgovarjati več na moj post - se pač ne strinjava glede teh zadev. Je čisto nepomembno - vsaj do takrat, dokler ti ne boš v poziciji zdravnika


Nepotrebno zbadanje. Zadeva je pomembna, ce se o tem razpravlja. Izrazanje stalisc, mnenj ter njihovi "ognjeni krsti" dajejo rezultat.

Takrat pa res ne bi bila rada tvoj pacient. user posted image Najbrž pa (če ne prej, pa od takrat dalje) velja tudi obratno, a ne?user posted image


Na svojem podrocju sme strokovnjak, ki po celi crti prevzame odgovornost za to, kar delam. Ce taksnih ljudi noces poleg sebe - tvoj problem oz. zguba. Ce so strokovnjak na tvojem podrocju bom z veseljem tvoj "pacient", vendar ne pricakuj, da bom prevzela odgovornost za tvoje delo.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 163
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
12.11.2013 20:48:19   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Frodo, zdravniki so zaščiteni še pa još! Na operaciji podpišeš, da lahko naredijo kakršnokoli napako, pa ga ne boš tožil - vsaj tako je bilo pred leti. Sem jih vprašala, če to pomeni, da lahko pozabijo škarjice notri, pa to ne bo "njihova krivda" in se ne smem nič bunit, so se režali in mi obljubili, da škarjic ne bojo pozabili, ker sem pa vseeno želela odgovor, so mi povedali, da ja, to pomeni to:)


Saj zato me cudijo zenske, ki se jim zdi super, ce lahko same igrajo svojega zdravnika in podpisejo odresitev polne odgovornosti za dejanskega zdravnika, celo takrat ko to sploh ni potrebno in se od njih to niti ne zahteva.

Imam prijateljico, bodočo babico, ki je rodila z EA in je prepričana, da je bilo to za njenega otroka daleč najboljše... Težko si pameten - ne moreš ji očitat strokovnosti, ker gotovo več ve o tem kot jaz, vseeno bi se pa jaz odločila drugače. Jaz ea nisem rabila. Bolelo je, ja, ampak to lahko prenesem.


NO, na tej temi sem ugotovila, da babica ni strokovna za analgetike... mislim, da je zaspancek napisala. Ji bom kar verjela.

Ne pa zato, da bi mi dajali nekaj, česar več kot očitno ne rabim, preden se sploh prepričajo, da to res rabim. kot se porodnice odločajo za ea in ultivo, preden začutijo prvi popadek, na mš, tako bi ti tudi zdravniki in babice našopali umetne popadke in dolantin kar tako, preden sploh vidijo, kaj naredijo moji popadki (so spravili vse tri sami ven, tak da očitno delajo dobro:) in preden sama rečem, da mi ni za zdržat oz. da si to želim. Če nočem, potem pa majo, da spoštujejo mojo željo, saj s tem, ko ne vzamem teh reči, otroka nič ne ogrožam, dokler porod lepo napreduje. Pa tudi če traja dlje in je otroku med tem ok, kaj to njih briga - saj mene boli, ne njih! Res - prvič mi je hotela dat babica umetne popadke, takoj, ko sem vstopila v porodno -niti pogledala me ni prej. Ja, če hočemo, da bo to do zjutraj fertig, bo treba. Ja, zakaj bi pa moralo bit do zjutraj fertig? Čakala sem jo 9 mesecev, a zdaj se mi bo pa za 2 uri mudilo, da bi jo z umetnimi popadki in dolantinom našopala tko za foro? Sva se kar mal skregali;). Dosegla svoje, mi niso dali nič. Rodila sem ob 8ih, v drugi izmerni (ob 7ih se menjajo). Moji popadki brez umetnih in brez analgetikov so čisto lepo naredili kar je treba. A je tak problem dat priložnost, če jo ženska hoče in je vse ok s porodom? Naj rajši sodelujejo tam, kjer se vidi in ženska pove, da ne more več nič in se bo treba odločit, kaj in kako...


Zato govorim o odgovornosti. Toliko je oanike, da ne bo bolelo toliko so zenske pripravljene narediti vse za nebolec porod, da je to postala praksa. Ce bi pa odgovornost bila dejansko na zdravniku in bi tudi zamujen porod zaradi prevelike ali nepotrebne kolicine analgetikov bila predmet odgovornosti, bi bilo marsikaj drugace.

podpis pod lilijin komentar - zdravniki se dostikrat ne marajo odločit, ko bi se bilo treba in čakajo. In drugič se odločijo vnaprej, ko sploh še nimajo podatkov. Meni je to precej nepredstavljiv koncept. Sama bi se sicer odločila, da do zadnjega poizkušam rodit naravno, vendar če ženska ne more več in vidijo, da nikamor ne gre - a ma smisel jo matrat še par ur?


Kdo doloca kdaj bi se morali odlocit? V lilijinem primeru se gre za razliko v utrujenosti porodnice. Nic vec kot to. In pravkat si napisala, da so prehitri in takoj nekaj dajo ne cakajo, a ko cakajo spet niso pravocasni... user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 164
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
12.11.2013 20:50:27   
LuLu
EA se lahko samo vnaprej izbere a ne? Ko sem bila noseča in o tem brala, si se moral pred porodom dogovoriti za EA, še takrat je bilo vprašanje, če bo šlo, ker anestezistov primanjkuje... tak, da za EA ne moreš razmišljati sredi poroda, ampak že takrat, ko pojma nimaš kaj te čaka...
Nisem se spet tako veliko s tem ukvarjala... lahko pa, da ni tako user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 165
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
12.11.2013 20:55:59   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

EA se lahko samo vnaprej izbere a ne? Ko sem bila noseča in o tem brala, si se moral pred porodom dogovoriti za EA, še takrat je bilo vprašanje, če bo šlo, ker anestezistov primanjkuje... tak, da za EA ne moreš razmišljati sredi poroda, ampak že takrat, ko pojma nimaš kaj te čaka...
Nisem se spet tako veliko s tem ukvarjala... lahko pa, da ni tako user posted image


Kolikor vem je tako, pa ne vem ali to karkoli spremeni na podrocju odlocanja in odgovornosti.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 166
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
12.11.2013 21:01:08   
LuLu
ok, toliko sem si hotela priti na jasno, da o EA ne moreš odločati med porodom, ampak v vseh primerih pred porodom.
Če pa se za to odločiš ali ne, pa se jaz ne grem tukaj... bom raje tiho user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 167
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
13.11.2013 11:05:36   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

EA se lahko samo vnaprej izbere a ne? Ko sem bila noseča in o tem brala, si se moral pred porodom dogovoriti za EA, še takrat je bilo vprašanje, če bo šlo, ker anestezistov primanjkuje... tak, da za EA ne moreš razmišljati sredi poroda, ampak že takrat, ko pojma nimaš kaj te čaka...
Nisem se spet tako veliko s tem ukvarjala... lahko pa, da ni tako user posted image


Kolikor vem je tako, pa ne vem ali to karkoli spremeni na podrocju odlocanja in odgovornosti.



Na področju odločanja - verjetno večina ljudi, če ima več realnih informacij ter več dni/tednov časa za tehtanje, se lahko trezneje odloči, kot pa iskati rešitve 'sredi agonije' med rojevanjem.

Glede odgovornosti - če v naprej neinformirana porodnica tekom poroda sredi zanjo neznosnih bolečin prosi za protibolečinsko sredstvo, verjetno ne bo razumsko izbirala, ampak bo samo želela, da ji že nekaj dajo. Ali kar vse po vrsti. Brez da bi kaj preveč spraševala za stranske učinke ali druge možnosti. Nekatere porodnice se samega poroda precej slabo spominjajo.
Kako je lahko v takšnem stanju sploh veljavna njena odgovornost, če sploh ne ve, kaj vse se dogaja z njo in okoli nje?

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 168
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
13.11.2013 13:50:11   
tashq
uuu, vidim, da debata še ni zamrla....bom raje rekla "debata"...
kot prvo:
IZVIRNO SPOROČILO: LuLu
EA se lahko samo vnaprej izbere a ne?

ne.
med prvo N sem bila sveto prepričana, da bom rodila naravno(šokantno, kajne?ste bile prepričane, da sem bila "zadrogiranka" še pred prvim plusom?):torej brez kakršnihkoli "pomagal", rezanja, možnost menjave položajev...dobro sem bila informirana o vsem (vsaj kakor se laik lahko informira), kaj in kje se lahko dobi.vedela sem tudi vse o sredstvih za lajšanje bolečin (vključno z akupunturo, hipnozo, samohipnozo, aromaterapijo...), tudi o carskem rezu(čeprav sem pričakovala, da ga ne bom doživela),porod v medenični/nožni vstavi(čeprav se je mala že davno postavila glavično) pa še veliko bi lahko naštela...v glavnem zanimalo me je VSE o porodu.prebrala sem tudi Ino May Gaskin(ameriška babica, ki vodi "farmo" za rojevanje-pristaš naravnega poroda) in želela sem si takega poroda, kakor bi ga ona vodila.Ronja, ti bi bil moj zgled za najboljši porod!(če odštejemo kreganje z babicouser posted image ) torej, do neke točke rojevanja sem bila ZA naravni porod(brez EA).
naenkrat sem pa ugotovila, da tako pač ne gre, porod se nikamor ne premakne in, ja, sem zaprosila za EA!babica prinesla papirje, ki sem jih še enkrat prebrala, čeprav sem že vse vedela(kar se je vedeti dalo) in podpisala. A pa ni bil konstantno pri meni, mi je samo vstavil kateter, vmes prišel preverit, kakšni so učinki in po porodu je prišel odstranit. EA se je dozirala sama, vsakih 15 min sem imela možnost pa še sama pritisnit na gumbek za dodaten odmerek(ali pa je bil to placebo?tudi če je bil, to verjetno vsaki porodnici, ne samo meni, veliko pomeni, v psihičnem smislu).eto, tako sem jaz prišla do EA!
ker tako kritizirate tiste, ki se za lajšanje bolečin odločijo že med N, pa še tole:
najprej vam citiram tole, ker vas je veliko ploskalo temu:
IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana
malo tolerance vam ne bi skodilo, a ne ?

zdaj med drugo N sem se že odločila, da želim EA.zakaj?imam super izkušnjo in ne bi prenesla takega poroda, kot sem ga že doživela(čeprav samo pol, ali še manj).zato!imam pravico do tega, ne?da imam tako ŽELJO?seveda imam!ni pa nujno, da bo do tega prišlo in tega se zavedam!če imam na izbiro, da imam še enkrat tak porod, kot v prvo, ali pa ekspresen porod, kot ste ga nekatere doživele(če sem si prav zapomnila, npr. Ronjin drugi porod), se TAKOJ odločim za drugo možnost!

toliko ste napisale, da se mi ne da citirat vsega, mi je pa nekaj stvari ostalo v glavi, s čimer se absolutno ne strinjam.
ponavljate, da ima vsaka ženska možnost se sama odločit, kakšen porod želi, v isti sapi pa jo kritizirate zaradi njene izbire. ne razumem tudi tega, da mislite, da ima ženska ABSOLUTNO MOČ med porodom...od kje vam to?ženska ima lahko svoje ŽELJE, da pa se ji uresničijo, pa ni tako nujno!
roko naj dvigne tiste, ki si je med prvo N zamislila, kakšen porod si želi in se ji je "načrt" uresničil do potankosti.mislim, da so redke take ženske.govorim le za prvi porod, pred drugim, tretjim smo bolj "pametne".govorim vsaj zase.
hočem povedati, da četudi se ženska odloči za EA že pred porodom (ena je napisala, da se plača tudi pred porodom-ni res.), ni nujno, da jo dobi.ker ni vse v rokah porodnice!mislite, da bom jaz dobila EA zdaj v drugo,v isti sekundi ko pridem, če pridem v P s popadki na 15 min ali pa 5 min pred iztisom?sigurno, da ne, ne glede na to, da imam "papir", željo, po možnosti se še kregam z babico.nekje se konča "želja" porodnice in uveljavijo svojo "moč" babice. Frodo, mislim, da je pisala o tem, da "kar si porodnica želi in plača, tisto dobi".v idealnem svetu, ja.
še malo citiranja:
IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama
Ja. Bolj sem mislila v smislu, da nekdo ki potrebuje ultivo, ea, dolantin s ponvijo po glavi...potrebuje tudi celofan.

hvala, zame ni potrebno celofana, kar povej, kakor ti paše.
ali ženska, ki za vsako in celotno M vzame škatlico nalgesinov(karikiram), potrebuje tudi vse zavito v celofan?

ne razumem vas, po eni strani govorite, v celofan zavito, seveda, da ženska nima prav, ker vzame "drogo", po drugi strani pa govorite, da ima vsaka ženska pravico do izbire?kaj nismo ženske drugačne, kaj nima vsaka svojega pragu bolečine,kaj ni vsak porod drugačen?kdo ste ve(laiki, ne zdravniki), da nekoga "kregate" za izbiro?je to že za klic na CSD, ker mati ogroža svojega še nerojenega otroka?ali naj jaz kličem zaradi vas, ker je vaš otrok v nevarnosti in ga ogrožate, ker mu pustite, da pleza na igralih?saj obstaja možnost "stranskega učinka", da pade...bi vsaj blazine podložile,ampak, ne, ve namerno ogrožate svojega otroka zaradi vaše komotnosti!tukaj pa veliko karikiram, ampak vseeno, kje je meja?

še to ne razumem:kako ste lahko tako selektivne, na kaj boste odgovarjale?če že teče "debata", potem se pogovarjamo pač o vsem, kar nam pade na pamet, ne?ne pa da nekatere tolčete le eno in isto, novih argumentov pa ni, oz.se potem nadaljuje z žaljenjem.
dolantin:če nisem česa zgrešila, ga nobena zagovornic "naravnega poroda" ni kometirala.je potem dolantin "dovoljen" z vaše strani?izključno zato, ker ga odmerja babica, čeprav včasih celo brez vedenja porodnice?se mi pa zdi, da je (po mojem mnenju!) bolj "nevaren" kot EA!
še eno moje vprašanje, ki je ostalo neodgovorjeno:
IZVIRNO SPOROČILO: tashq
pa še nekaj.CR se vedno dela pod anestezijo.ta tudi prehaja na otročka? nekje sem prebrala, da se lahko nujni CR naredi že v 7 min, od anestezije do zašitja, brez anestezije torej še manj. torej mamici ni treba potrpeti DOBESEDNO tistih nekaj minut bolečine, naj pa trpi DOBESEDNO ure ali celo dneve ob vaginalnem porodu?se lahko primerja nekaj minut bolečine ob CR z nekaj urami bolečine ob porodu?

vprašanje za tiste, ki ste striktno proti EA, Ultivi...bi potrpele nekaj minut CR, zato da otroček ni zadrogiran ob rojstvu?

v glavnem, moj point je v tem:naj se vsaka ženska odloči po svoji vset_i, kaj bo naredila v svojem življenju in nihče drug (laik, ne zdravnik!), ji naj ne govori, kaj naj dela. bi bilo bolj "fletno" tukaj, če bi vsaka samo povedala svoje MNENJE, ne pa da ga poskusi vsiliti drugemu. za moj prvi porod se mi zdi, da je bila pač najboljša izbira EA in od tega se ne premaknem. če bi me katera od vas prepričala s tehtnimi argumenti, bi brez problema priznala, tako pa ne.lahko pa še enkrat poskusite:zakaj/s čim/kako sem jaz ogrožala svojega prvega otroka z uporabo EA, glede na to, da bi se verjetno končalo s CR brez EA?

< Sporočilo je popravil tashq -- 13.11.2013 13:55:54 >

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 169
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
13.11.2013 14:46:00   
ronja
se strinjam s peteo. Tudi ni nič narobe, če se ženska toliko pozna, da ve, da zanjo porodne bolečine niso sprejemljive in da si želi drugačnega načina. Poleg tega je težko sodit o samih vplivih raznih pomagal, ki nastanejo zaradi recimo upočasnjenega poroda - kot je skakanje po trebuhu in vakuum, ker zdravniki zelo neradi direkt povejo, da to ni glih fajn za otrka. Navadno rečejo, da je to vse varno in ad so zapleti redki. Različno razmišljamo: sama bi se recimo za vsako stvar, ki bi bila kasneje narobe, spraševala, če ni to od tega, glodalo bi me - zato se rajši odločim brez sredstev, ker mi je tisto lažje zdržat. Nekaterim drugim pa ni in tudi bolj zaupajo v stroko - če zdravniki pravijo, da je ok, bo že ok. Sama imam z zdravniki precej izkušenj in niso vse dobre, pa če ni res nujno, mam rajiš, da mi nič ne dajejo;).

Frodo, ja, zdravniki so različni: navadno bi te že babice, preden te zdravnik sploh pogleda, našopale z umetnimi popadki in dolantinom, saj to smejo dajat. Zdravniki, kar sem jih videla, so bili tam bolj za nujne primere, torej jaz jih nisem videla v 3 porodih vsega skup 5 minut. Pri prvem mi je on predrl mehur, potem ga nisem več videla, 2. ga ni bilo nikjer, ker sem prehitro rodila, 3. je prišel po porodu vprašat, če je vse okuser posted image . Tako da... podpirajo babice v tem, da bi porodi bili čim bolj standardizirani - koliko ur, itd... In to seveda ne gre z naravo skup.
Po drugi strani pa ja: sem slišala zdravnika, ki se je pogovarjal s kolegom zdravnikom na hodniku, kako punca v sosednji sobi tako ne bo mogla vaginalno rodit, pa bo treba cr, ampak on ma čez eno uro glih konec šihta in se ne bo zdaj v to spuščal. Punco so brezveze matrali še 2 uri v popadkih, potem je mela pa cr, za katerega so že prej vedeli, da je nujen. Tak da... Ja, obstajajo taki in onaki. Zakaj ga nisem prijavila? Ker sem glih rojevala, pojma nimam, kdo je bil;).

(če sem si prav zapomnila, npr. Ronjin drugi porod)

Nope, narobe sva se razumeli - rojevam jaz doooolgo, tudi v 2. sem, samo v p. sem bila zelo malo časa. Prej sem bila ves čas doma in sem v p. prišla samo na iztis. Sam porod se je začel ob 2h ponoči in končal bo 17:30, tako da daleč od ekspresa. Ampak ker sem imela izkušnjo od prvič, da se je treba kregat, da te pustijo rojevat naravno, sem se pač odločila, da ne grem v p. prej kot je res nujno nujno zaradi varnosti tamale (torej na iztis ali pa če bi mi voda odtekla, kar se je zgodilo 3.)

Hehe, zgled za poroduser posted image : veš, da sta mi po prvem porodu študentki, ki sta se zraven učili, rekli, da bi radi rodili tako kot jaz. Jaz pa... sem si mislila, da jima privoščim boljše/manj boleče. Še lubi se je režal zraven. Meni je bil drugi porod daleč naj in mi je kristalno jasno, zakaj - ker sem bila doma, lahko bila v vodi, lahko hodila in se naslanjala kakorkoli mi je pasalo in poslušala glasbo, ki mi je všeč... nič kaj strašno ekstremne želje, če tako pogledaš. NIč takega, kar bi bilo težko zagotovit v bolnici... Pa je bilo noro drugače in veliiiiiko lažje. O tem govorim - obstaja še toliko drugega, kar ti lahko pomaga - ne da zmanjša bolečino, ampak da jo lažje preneseš. To bi nam komot dovolili, ker se da. Za tiste, ki jim pa to ni dovolj za sprostitev ali jih je strah bolečine ali si je enostavno ne želijo čutit med porodom, pa bi bile na voljo tudi ostale reči, seveda pa bi jih moral odobrit zdravnik. Mislim, da bi s kombinacijo lahko vsaka ženska, kjer bi porod potekal normalno, lahko rodila tako, da bi ji bilo všeč. Ko so se zamenjale babice, mi je bilo super! Ker tista, ki me je mela na koncu, me je sicer tudi vprašala, če mi da kaj proti bolečinam, ampak me ni silila: "ok, če vam je to za zdržat..."

Tretjič sem bila že izkušena stara mačka in te tudi drugače gledajo, ko rojevaš 3. in ti več dovolijo. In 3. mi je končno ratalo rodit na pručki, ki sem jo želela že 1. in 2. Prvič niso bili navdušeni, ker sem bila prvorodka, drugič ni bilo časa za jo prinest. Tretjič mi je ratalo in to pri stari babici, ki je baje živ bog ne premakne (vem zato, ker so delali takrat študentje ankete o porodih in ko so zvedli, da sem rodila na pručki, jih je valjda vse zanimalo - tudi katera babica - so bili tako osupli, ko so zvedeli, katera, češ, da kako za vraga, mi je pa to ratalo, hehe:) Se da, ampak moraš bit pa pripravljen na borbo - ne s porodom, ne z bolečino, ne z detetom, da naj se spusti - ampak z osebjem, hehe. potem se vse da in na koncu so vsi ponosniuser posted image . Prej te hočejo seveda prepričat drugače, ker so tako navajeni in je komot.

Enako kot sem 2. rekla, da bi rada, da se mala rodi v srajčki, da ji ne počijo mehurja, če ne bo sam počil. IN seveda, ni probelma, zdaj itak ne špikamo več mehurja, to se naredi prej, zdaj je pa porod že na koncu. Potem je pa ni znala zgrabit in ga je prepočila med tem, ko je mala lezla ven:D. Normalno, da če tega še ni delala/doživela, da ne more takoj vedet. Je pa smotano, če ti rečejo drugače (ok, tu ni tak problem, ker ni nevarno za tamalo, ampak so stvari, kjer pa je).

V naravi pa pač porod dlje traja. V naravi v veliiiiiki večini ne bi rojevale 3 ure, ampak tudi 30+ ur, vsekakor 12 ur ni nič nenavadnega za naravni porod, v p. pa seveda hočejo, da gre vse to hitreje. In 10% porodov bi se tragično končalo v naravi. Zato je medicina že fajn, tudi če se kateri zdi ponižujoče trpet bolečine ali pa če enostavno tega ne prenese - zakaj ji ne bi pomagali, če znajo zdravniki zaplete pri otroku reševat (recimo v primeru zastoja dihanja zaradi dolantina). Meni se je zdelo pač lažje prenest bolečino, ker imam svoje mnenje o zdravnikih in jim ne zaupam 100%, da pa sigurno una reč malemu ne bo nič škodila, ziher je ziher. Nekatere pa na to drugače gledajo. Lubi je rekel, da mu je bilo težko me gledat in če me ne bi poznal, bi mi rekel, da naj mi vendar kaj dajo, tako je pa vedel, ad nima smisla.user posted image

< Sporočilo je popravil ronja -- 13.11.2013 14:48:30 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu tashq)
Neposredna povezava do sporočila: 170
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
13.11.2013 14:53:42   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Frodo, ja, zdravniki so različni: navadno bi te že babice, preden te zdravnik sploh pogleda, našopale z umetnimi popadki in dolantinom, saj to smejo dajat. Zdravniki, kar sem jih videla, so bili tam bolj za nujne primere, torej jaz jih nisem videla v 3 porodih vsega skup 5 minut. Pri prvem mi je on predrl mehur, potem ga nisem več videla, 2. ga ni bilo nikjer, ker sem prehitro rodila, 3. je prišel po porodu vprašat, če je vse okuser posted image . Tako da... podpirajo babice v tem, da bi porodi bili čim bolj standardizirani - koliko ur, itd... In to seveda ne gre z naravo skup.


Pri prvem porodu je prišel ob mojem prihodu in me spraševal, zakaj sem nazaj (sem bila že zjutraj na kontroli, ker sem imela rok, in mi je rekel naj grem domov, ker ne bo še nič). Potem ga nisem več videla do konca, ko so ga klicali, da je treba šivat. Majstru so se poznale po obrazu črte od spanja, sem se bala, da bo vse skupaj zašil. user posted image

Pri drugem porodu sem bila tako ali tako v bolnišnici, ker sem bila teden čez rok in sem imela na kontroli slab ctg. Zvečer je prišel v porodni blok samo pogledat ctg (so me priklopili zaradi ful močnih in bolečih lažnih popadkov), je rekel, da ne bo nič in da lahko tudi zaspim, dokler ne bo čas in da še nobena ni rodila med spanjem. Čez pol ure sem rodila, je prišel samo na obhod.

Anastezista nisem še nikoli videla.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 171
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
13.11.2013 14:58:52   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Meni je bil drugi porod daleč naj in mi je kristalno jasno, zakaj - ker sem bila doma, lahko bila v vodi, lahko hodila in se naslanjala kakorkoli mi je pasalo in poslušala glasbo, ki mi je všeč... nič kaj strašno ekstremne želje, če tako pogledaš. NIč takega, kar bi bilo težko zagotovit v bolnici... Pa je bilo noro drugače in veliiiiiko lažje. O tem govorim - obstaja še toliko drugega, kar ti lahko pomaga - ne da zmanjša bolečino, ampak da jo lažje preneseš.

Kako si pa vedela, koliko časa lahko čakaš, preden greš v P?
Jaz si tega ne upam privoščiti, ker imam do P 45 km ovinkov (Soška magistrala) in res ne bi rada rodila v avtu. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 172
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
13.11.2013 14:59:56   
ronja
tasq, EA se mi zdi tvegan bolj za nosečnico kot za otroka. Ni treba, da se porod z ea zavleče, statistike sicer kažejo, da se večkat zavlečejo, vendar to ni nujno. Je pa logično, da če te boli za znoret, potem maš večjo motivacijo pritiskat, da se konča:D.

Sama nisem proti ea, če si jo katera želi, zase pa si ne želim kanile v hrbtu med rojevanjem, prvič ker se pač vseeno pojavijo kaki zapleti na toliko in toliko primerov in ker sem jaz vedno primer, kjer ne gre tako kot je normalno (kar je včasih slabo, recimo ko dobim burelijo in me piči škorpijon v nosečnosti - kok maš pa pri nas za to možnosti? - včasih je pa to dobro: moja srednja je preživela odstop postelijce - diagnoza ista od 6ih zdravnikov, ki ima možnosti preživetja 1:1000000 - ampak nekdo mora bit tudi tista 1, to je ona:). Zato se rajši izognem šarjenju po hrbtu, če ni nujno. Pa sicer nimam nič proti spinalni, jo toplo priporočam za vse operacije, kjer je možna, ker ima manj str. učinkov kot splošna anastezija (mela sem že oboje).

Samo za sam porod sem si želela, da sem čisto taka kot sicer - da vem, kaj se dogaja, meni vse tisto intenzivno dogajanje da neko moč v smislu, da vem, da imam vse pod kontrolo. Pri tamalem sem se režala, ker sem se tako veselila vsakega popadka - sem rekla, da sem ziher edina, ki je tok vesela, da jo boli:D. Samo sem vedela, da če se ne bo samo od sebe pospešeno začelo, me bojo pa našopali in bi rajši, da to midva sama zrihtava:).

Saj ni treba, da si moraš zase isto želet, da se ti zdi sprejemljivo za druge. Je pa prav, da zdravniki razložijo, kaj dajejo in kakšni so možni zapleti, ne da te kar našopajo, po možnosti da ti niti ne povejo.

Kar se položajev tiče: tudi če stojiš, si lahko priklopljen na ctg, samo skoz dol leze in ga moraš popravljat. Se pa da, samo seveda njim je lažje, če ležiš in te bojo v to probali prepričat;). Poleg tega pri mojih porodih recimo tamali večinoma non stop brcajo, tako da točno veš, da so ok brez ctgja:). Zato sem bila lahko drugič flegma doma - ker je med popadkoma vedno brcnila:).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu tashq)
Neposredna povezava do sporočila: 173
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
13.11.2013 15:01:06   
alda

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84


IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Frodo, ja, zdravniki so različni: navadno bi te že babice, preden te zdravnik sploh pogleda, našopale z umetnimi popadki in dolantinom, saj to smejo dajat. Zdravniki, kar sem jih videla, so bili tam bolj za nujne primere, torej jaz jih nisem videla v 3 porodih vsega skup 5 minut. Pri prvem mi je on predrl mehur, potem ga nisem več videla, 2. ga ni bilo nikjer, ker sem prehitro rodila, 3. je prišel po porodu vprašat, če je vse okuser posted image . Tako da... podpirajo babice v tem, da bi porodi bili čim bolj standardizirani - koliko ur, itd... In to seveda ne gre z naravo skup.


Pri prvem porodu je prišel ob mojem prihodu in me spraševal, zakaj sem nazaj (sem bila že zjutraj na kontroli, ker sem imela rok, in mi je rekel naj grem domov, ker ne bo še nič). Potem ga nisem več videla do konca, ko so ga klicali, da je treba šivat. Majstru so se poznale po obrazu črte od spanja, sem se bala, da bo vse skupaj zašil. user posted image

Pri drugem porodu sem bila tako ali tako v bolnišnici, ker sem bila teden čez rok in sem imela na kontroli slab ctg. Zvečer je prišel v porodni blok samo pogledat ctg (so me priklopili zaradi ful močnih in bolečih lažnih popadkov), je rekel, da ne bo nič in da lahko tudi zaspim, dokler ne bo čas in da še nobena ni rodila med spanjem. Čez pol ure sem rodila, je prišel samo na obhod.

Anastezista nisem še nikoli videla.



Naja Šempeter?
nekam znao obnašanje. kar se tiče določenih ginekologov

_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 174
   RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za upora...
13.11.2013 15:15:28   
ronja
Kako si pa vedela, koliko časa lahko čakaš, preden greš v P?
Jaz si tega ne upam privoščiti, ker imam do P 45 km ovinkov (Soška magistrala) in res ne bi rada rodila v avtu

Hehe, nisem vedela - oz. sem mislila, da imam več časa. Ko sem prišla iz bane, se je vse začelo strašno hitro in tega nisem pričakovala - zato je zelo dolgo trajalo, da sem se oblekla, ker je bilo med popadki zelooo malo časa, bili so pa zelo dolgi. Ko smo se odpravili dol, pa me je začelo fejst tiščat dol in tisto sem pa poznala in vedela, da zdaj pa nimava več nič časa. Vseeno sva še peljala tamalo k babici:D, na srečo, sicer bi on zamudil porod...
Nisem se sekirala zato, ker imamo p. zelo blizu in ker je mala pridno brcala:) Če bi živela bogu iza nogu bi bilo pa drugače. Sicer pa že po naravi nisva neka panika in greva na urgenco navadno zato, ker naju tadrugi tja odpelje, ne ker bi se sama to odločila:D. Za prvič mi je še zdaj žal, da nisva šla rajši pred halo Tivoli poslušat enega koncerta, namesto v p. Pa bi prišla glih pravi čas, da mi ne bi toliko težili in še fajn musko bi poslušala vmes, ne pa tiste najslabše slovenske, ki jo rolajo ponoči:)

Pri malem mi je bilo pa najhujše, ker mi je odtekla voda in se je nehal gibat in me je totalno prestrašil. Zdaj sicer vem, da je to normalno, ampak moji so vedno brcali med porodi in meni to ni bilo normalno! Ko sem čakala na rešilca in sem ga dregala in ni mignil, mi je bilo grozno! In nič ni bilo tako, kot sem si predstavljla - da se bova lepo v miru poslovila od punc, ko bojo prišli tisti, ki jih bojo pazili, bova šla lepo v p. čisto na koncu... Potem pa bum reševalci, ki odnesejo mami... nikogar nisva dobila, da bi prišel pazit punci, babi in deda bolana, sosedje vsi zunaj (je bil lep dan, sobota),... tako da sem šla jaz sama z njimi, on je čakal mojo sestro, ki zamuja še bolj kot jaz... skratka, klasika, da ne gre tako, kot si si zamislil:D - ampak glavno, da gre potem to, kar je važno:) Takrat mi je bilo vseeno, kaj in kako, samo da bo živ. POtem ko je živ, pa si seveda začneš dalj zmišjevat: da ne bi bilo treba cr, pa da ne bi bilo treba umetnih itd...user posted image

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 175
Stran:   <<   < Prejšnja stran  5 6 [7] 8 9   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  5 6 [7] 8 9   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?