|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prisotnost doule skrajša porod

Uredništvo Ringaraja.net, 29.1.2010
Pogovarjali smo se s Špelo Peternel, porodno spremljevalko - doulo.
Ključne besede:

image
/11



Zakaj pri porodu dobro imeti doulo?

Ženske imajo med porodom in v tednih, ki sledijo kompleksne potrebe. Poleg zdravstvene oskrbe potrebujejo tudi veliko ljubezni in prijateljstva, ki jih ga nudijo njihovi partnerji. Poleg tega pa ženske potrebujejo tudi mir, udobje, spoštovanje ter neprestano spodbujanje in potrejevanje. Potrebujejo individualno oskrbo.

Porodne spremljevalke - doule - so izobražene in izkušene za oskrbo v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju. Ženskam in njihovim partnerjem zagotavljajo fizično, čustveno in informacijsko oporo v nosečnosti, med porodom, pa tudi v tednih po porodu. Ponujajo ljubeč dotik ter znanje, s katerim olajšajo ženski in njeni družini prestati to čustveno naporno obdobjein ga spremeniti v lepo ter izpolnjujočo porodno izkušnjo.

Številne klinične raziskave kažejo, da prisotnost porodne spremljevalke:

* skrajša porod

* zmanjša potrebo protibolečinskih sredstvih

* ob porodu se pojavi manj zapletov (kleščni porod, vakumski porod, carski rez...)


Raziskave kažejo, da prisotnost porodne spremljevalke omogoči ženskam in njihovim partnerjem da:


* se počutijo bolj negovani, zaščiteni in varni

* so bolj uspešni pri prilagajanju na nove družinske razmere

* so bolj samozavestni

* imajo redkeje negativne občutke o svoji porodni izkušnji

* imajo večji uspeh pri dojenju

* se zmanjša verjetnost za poporodno depresijo

* redkeje zlorabljajosvoje otroke


Kdo potrebuje porodno spremljevalko?

* Ženske, ki pričakujejo svojega 1. otroka

* Ženske, ki jih je strah poroda rojstva

* Ženske, ki menijo, da so same in nemočne

* Ženske, ki imajo občutek, da ob prvem porodu niso imele ustrezne oskrbe

* Pari, ki se med porodom želijo počutiti varne

* Ženske, ki nimajo partnerja ali jih ta ne bo spremljal pri porodu

* Ženske, ki prihajajo iz drugih kultur

* Ženske z motnjami v telesnem in / ali duševnem razvoju

* Ženske, ki so že izgubile enega otroka in so ponovno noseče

* Ženske, ki so v času rojstva v skrajnih/izjemnih okoliščinah

* Ženske, ki rodijo prezgodaj (imajo nedonošenčka)

* Ženske, ki imajo mnogoplodno nosečnost (dvojčki, trojčki...)

* Ženske, ki iščejo podporo za svoje partnerje

* ... ... ... ... ...


Kakšna je vloga očka pri porodu, če imamo doulo?

Vloga očeta pri porodu se ob prisotnosti porodne spremljevalke ne spremeni. Zaradi njene pomirjujoče prisotnosti, na katero se moški pri porodu lahko zanesejo, pa so pogosto bolj sproščeni in bolj uživajo v izkušnji. Porodna spremljevalka mu nudi oporo ter dodatne informacije o poteku poroda, ga spodbuja, usmerja in mu pomaga poiskati učinkovit način kako čim bolje pomagati svoji partnerici. Prisotnost spremljevalke tako zmanjša pritisk na očeta, zato se lažje sprosti in bolje pomaga svoji partnerici.


Kako doulo sprejmejo v porodnišnici? Kakšen je postopek prijave, da bo pri porodu? Kako sodeluje z babico?

Poklic porodne spremljevalke – doule - v Sloveniji še ni uveljavljen, zato jih v porodnišnicah šele spoznavajo in se v različnih porodnišnicah nanje odzivajo različno. V nekaterih manjših porodnišnicah je že možna prisotnost tako porodne spremljevalke -doule - kot partnerja. Upamo da bomo s svojimi izkušnjami in pomočjo čim prej prepričale širši krog porodničarjev in babic, da jim nismo v napoto pač pa v pomoč. Ko bodo prišli do tega spoznanja, vprašenje prisotnosti tako spremljevalke in partnerja ne bo več težava. Seveda pa bomo za to potrebovali nekaj časa - pred 20 leti si niso mogli niti predstavljati prisotnosti partnerja pri porodu, 15 let nazaj pa je bilo to že nekaj vsakdanjega.


Kakšne so priprave na porod v primeru, da imamo doulo v primerjavi z običajnim porodom?

Priprave na porod v primeru da imamo porodno spremljevalko so enake kot pri običajnem porodu. Poleg tega pa vam porodna svetovalka na prvem srečanju predstavi dodatno literaturo, ter vam je za vprašenje in nasvete na voljo ves čas nosečnosti. Poleg tega vas nauči tudi različnih tehnik (dihanje, sproščanje, vizualizacija...) ter vam predstavi različne položaje in druge tehnike, ki vam bodo v pomoč med porodom.


Je lahko doula tudi moški?

Porodni spremljevalci – doule – so lahko tudi moški. Zavedati pa se moramo, da je čustvena opora porodnici in njenemu partnerju bistveni del pomoči, ki jo nudi porodna pomočnica. Pri tem pa imajo ženske seveda prednost, saj so tudi same rodile in imajo svojo lastno izkušnjo zato se bistveno lažje vživijo v čustva in strahove porodnice. Tako ji mnogo ležje pomagajo.

Danes vemo, da smo si ženske in moški v načinu razmišljanja in čustvovanja med seboj različni. Ker je obdobje nosečnosti, poroda in poporodne dobe za žensko polno čustvenih, hormonskih in drugih pretresov, je v tem obdobju še posebaj občutljiva, zato se večina žensk v tem času laže opre na drugo žensko, ki je sama preživela podobno izkušnjo in ima občutek, da jo laže razume.


Kako dejstvo, da smo doula sprejemajo delodajalci? Npr. nenaden odhod z delovnega mesta zaradi poroda varovanke?

Doula ni ljubiteljski pač pa profesionalni poklic, ki zahteva veliko časa in energije. Poleg prisotnosti pri porodu obsega tudi priprave porodnice pred porodom ter po njem. Poleg tega je potrebno vložiti veliko časa tudi v izobraženvanje, zato se večina doul samozaposli. Tako problemov z delodajalci ni.

 

Preberi še:

Najboljši položaj za porod

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
8
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
6
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
5
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
4



Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Kdaj naj bo bodoči očka raje tiho?
Vsak porod je drugačen in vsaka bodoča mamica se z njim sooča drugače in tako pričakuje različne stvari od svojega partn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?