|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 nasvetov za očetovo pripravo na prihod dojenčka

Helena Primic, 8.10.2023
Če ne prej, je nosečnost skrajni čas, da začnete aktivno razmišljati, kakšen oče želite postati. Katere so naloge dobre priprave moškega na vlogo očeta, preverite v članku.

image
Si lahko predstavljate sebe kot odličnega očeta? (Freepik.com)
/11


Očetovska naloga je prav tako zahtevna naloga kot materinska, pa čeprav oče ni noseč (lahko pa svojo partnerko podpira in se že v nosečnosti poveže z otrokom) in svojega otroka ne more ne roditi (lahko pa je prisoten pri porodu kot aktiven oče) ne dojiti (lahko pa doječi mami priskrbi dovolj podporne in nežne okoliščine, da bo dojenje steklo čim bolj tekoče).

Za vse bodoče očke smo zato pripravili nekaj smernic dobre priprave moškega na novo, očetovsko vlogo.


1. Oče sem!

Vaša nova, očetovska vloga se ne bo začela šele pri porodu, ko boste svojega otroka prvič držali v svojih varnih očetovih rokah. Oče postanete že ob spočetju. Zato se s svojim otrokom začnite povezovati že v nosečnosti.

Večkrat pobožajte partnerkin vse bolj zaobljen trebušček, v katerem se razvija vajin otročiček. Pogovarjajte se s tem majhnim bitjem, ki brez vas ne bi dobil priložnosti za življenje. Lahko mu tudi kaj zapojete, mu razložite, kaj vse bosta skupaj počela, ko se bo rodil ...

Ker ste že v nosečnosti oče, se očetovska skrb za otroka začne že v tem veselem pričakovanju. To seveda ne pomeni, da boste preverjali vsak partnerkin korak, da bo ja vse v dobro otroka. Saj veste, da vse, kar čuti mama, čuti tudi dojenček v trebuščku? Zato dobro poskrbite za bodočo mamico in bo tudi vaš otročiček zadovoljen. Ter vsi člani vaše nastajajoče družinice.


PREBERITE TUDI: Kako krepiti partnerski odnos v nosečnosti?


2. Kakšen oče želim postati?

Če ne prej, je nosečnost skrajni čas, da začnete aktivno razmišljati, kakšen oče želite postati. Takšen, ki se ukvarja z otrokom že od rojstva naprej? Takšen, ki se ga otrok ne boji, temveč se ob njem počuti varnega in ljubljenega? Morda takšen, ki zna dati družino pred kariero, ker ve, da je bistvo življenja ljubezen?

Ko boste razmišljali o svoji podobi najboljšega očeta, boste najverjetneje prispeli tudi do odnosa do lastnega očeta in lastnih ran, povezanih z očetovsko figuro.

Nikar se ne ustrašite in pobegnite od tega dragocenega notranjega procesa, saj boste prav zaradi tega brskanja po lastni notranjosti lahko postali boljši oče kot je bil vaš oče. Vzorce, ki smo jih prejeli v primarni družini, lahko namreč prerastemo le tako, da jih najprej ozavestimo, ne pa bežimo od njih z izgovorom, da je to že preteklost.


3. Česa se glede očetovstva najbolj veselim in česa me je strah?

Gre za zelo pomembno vprašanje, za katerega si vzemite toliko časa kot ga potrebujete. S pomočjo odgovorov na to vprašanje si boste namreč napolnili motivacijo in pozitivno energijo ter tako krepili pozitiven odnos do lastnega očetovstva.

Ki ga boste še kako potrebovali, ko vas bodo zadeli občutki skrbi, dvomov in strahov glede tega, da ste oče.

Ja, tudi to je povsem normalni del "nastajanja očeta" - soočenje z vsemi očetovskimi zmaji, čarovniki, sencami in temnimi silami, ki jih nosite v sebi. Ker prav te skrbi znotraj očeta in o samem sebi kot očetu so tiste, ki vam lahko vzamejo največ poguma in energije. Bolj kot vse praktične in finančne težave.

O svojem notranjem dogajanju - pa naj gre za vesela pričakovanja ali skrbi - se zato pogovarjajte s svojo nosečo partnerko in bodočo mamo, ki jo morda tarejo enake skrbi, pa vam jih tudi ona ne upa zaupati.

Če pa menite, da bi jo kakšni vaši strahovi lahko v tem občutljivem stanju nosečnosti preveč obremenili, nikar ne omahujte in si poiščite pomoč prijatelja, sorodnika ali koga drugega, ki mu zaupate.


PREBERITE TUDI: Nosečnost - Najpogostejši moški strahovi


4. Predstavljajte si sebe kot očeta in vaju kot starša

Pred vsakim dejanjem je vedno najprej ideja oziroma predstava. Če torej želite postati dober oče, si morate to podobo - sebe kot odličnega očeta - najprej znati predstavljati v svoji glavi. Tovrstno sanjarjanje je zato več kot dobrodošlo, saj je neke vrste samoprogramiranje. Dokler seveda zaradi njega ne zanemarjate resničnega sveta.

Skupnega predstavljanja "nas kot družine" se lahko lotite tudi skupaj s partnerko, pri čemer drug drugega ne omejujta z nekimi "realnimi ovirami", temveč si dopustita, da si razkrijeta svoje največje sanje glede družine. Že to, da si bosta drug pred drugim dopustila razpreti krila, vaju bo globlje povezalo in vama pomagalo premagovati občutke ujetosti, ki se radi pojavijo, ko se začne veliko bolj rutinsko družinsko življenje z dojenčkom.


5. Sprejmite spremembo, ki prihaja

Dlje kot se boste slepili, da bo življenje z dojenčkom enako kot je bilo pred nosečnostjo, težje vas bo realnost zadela. Ko iz dvojine nastane množina oziroma ko nastane družine - to je vsekakor velika življenjska sprememba, ki lahko očetovo življenje povsem obrne na glavo.

Tako kot se vam je spremenilo življenje, ko ste se prvič zaljubili. Ko ste odšli od doma na fakulteto. Ko ste dobili prvo službo. Ko ste začeli živeti skupaj s partnerko ... Vse to so življenjske spremembe, ki ste jih radostno sprejeli in se jim postopoma prilagodili. In enako je z otrokom in družinskim življenjem.

Sedaj bo zaradi dojenčka vse drugače. Toda, to še ne pomeni, da je konec vašega življenja in boste odslej le oče, mož in skrbnik družine. Le nekoliko se boste morali navaditi, prilagoditi in poiskati svoje bistvo tudi znotraj očetovstva.

Očetje, ki uživajo v vlogi očeta, vam bodo povedali, da gre sicer za včasih zelo naporno nalogo, toda hkrati eno najlepših vlog v življenju moškega.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
15
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
9
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
5



Tudi S-P.-ji imajo plačan očetovski dopust
Očetovski dopust za nego in varstvo otroka v najzgodnejšem obdobju, pripada tudi očetom, ki si plačujejo prispevke kot s...
Priznanje očetovstva: kdaj je to potrebno ...
Neporočeni pari, ki pričakujete otroka v skupni zvezi, morate pred ali po porodu urediti tudi priznanje očetovstva za sv...