|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

25 let ljubljanske porodnišnice

Uredništvo Ringaraja.net, 15.10.2012
Odprtje »nove« Porodnišnice leta 1987 je pomenilo izjemno pridobitev za strokovno, medicinsko varno rojevanje, ustrezno zdravstveno in babiško nego mamic in novorojenčkov ter humanizacijo poroda.

image
/11


Šestega oktobra 2012 je minilo 25 let, odkar se je v novi stavbi Porodnišnice Ljubljana rodil prvi otrok. Od tedaj je bilo preko 155.000 rojstev. Odprtje »nove« Porodnišnice leta 1987 je pomenilo izjemno pridobitev za varno rojevanje, ustrezno zdravstveno in babiško nego mamic in novorojenčkov ter humanizacijo poroda. »Na Kliničnem oddelku za perinatologijo Ginekološke klinike oz. v Porodnišnici Ljubljana se rodi več kot tretjina slovenskih otrok; smo ena največjih porodnišnic v zahodni Evropi,« je na novinarski konferenci dejala asist. dr. Tanja Premru Sršen, predstojnica KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.


Porodnišnica Ljubljana je tudi perinatalni (obporodni) center tretjega nivoja; še posebej se ukvarjajo s spremljanjem in zdravljenjem bolnih nosečnic in odkrivanjem razvojnih nepravilnosti pri plodu. Obravnavajo in zdravijo rizično bolne nosečnice in porodnice iz vseh slovenskih regij. Že več kot 25 let izvajajo tudi t.i. »transport in utero«; letno sprejmejo okrog 150 nosečnic, ki potrebujejo specializirano porodniško zdravljenje ali pa se pričakuje porod nedonošenčka z zelo nizko porodno težo. V porodnem bloku, ki je »srce« ustanove, imajo 13 porodnih postelj, kjer se vsako leto rodi nekaj manj kot 7000 otrok, od tega kar petina s carskim rezom. Skupaj z mamicami so po porodu premeščeni na enega od oddelkov otročnic, kjer imajo t.i. »rooming-in« sistem, ki pomeni skupno bivanje mamice in novorojenčka od poroda pa vse do odpusta iz porodnišnice.


Poleg hospitalne opravljajo tudi ambulantno dejavnost, kjer izvajajo funkcionalno diagnostiko, diagnostične in presejalne preiskave pri nosečnicah ter do tretjega leta starosti vodijo in spremljajo rast in razvoj nedonošenčkov, ob porodu sprejetih na Enoto intenzivne nege in terapije novorojencev. Enota intenzivne nege in terapije novorojencev je oddelek, na katerega smo še posebej ponosni: z obilo truda nam je uspelo izboljšati uspehe zdravljenja in preživetja nedonošenčkov in bolnih novorojenčkov na zavidljivo raven, kar nas uvršča med najboljše v Evropi. Letno tu zdravijo preko 600 bolnih in prezgodaj rojenih otrok, pri katerih odpoveduje ena ali več življenjskih funkcij. Mednje sodijo tudi najbolj nezreli nedonošenčki, rojeni po samo 23 ali 24 tednih nosečnosti z ekstremno nizko porodno težo, precej pod 1000 gramov, ki imajo zaradi izrazitega napredka neonatologije veliko možnost preživetja.

»Ponosni smo, da je Porodnišnica Ljubljana del UKC Ljubljana. V zadnjih letih se je odlično razvijala; zaposleni v njej pa se zavedajo pomembnosti znanja in strokovne usposobljenosti strokovnjakov,« je ob slavnostni priložnosti poudarila prof. dr. Brigita Drnovšek Olup, strokovna direktorica UKC Ljubljana.

 

Število porodov v letu 2011 in 2012

V letu 2011: 6442 porodov, 1190 (18,5%) carskih rezov, 189 parov dvojčkov, 2x trojčki, rodilo se je 6635 otrok, v enoti intenzivne nege in terapije novorojenčkov so se zdravili 603 otroci.

 

Od januarja 2012 do danes:4921 porodov, rodilo se je 5076 otrok (2593 dečkov, 2483 deklic), 147 parov dvojčkov in 4x trojčki.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
8
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
5
Pogosta vprašanja nosečnic: odgovarja dr. ...
Od dne, ko je nosečniški test pozitiven pa do dne, ko v naročje dobite svojega novorojenčka, se vsaki bodoči mamici pora...
4



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?