|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Praznični običaji in jedi za velikonočni zajtrk

Aleš Pirc, 27.3.2024
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje stanovanja, nabiranje rož in zelenja, barvanje pirhov z naravnimi barvili, priprava jedi ter velikonočnih okraskov iz papirja ...

image
Velika noč lahko postane obred oz. čas, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. (Freepik.com)
/51


Velika noč je največji krščanski praznik, ki je veliko bolj pomemben kot božič. To je tudi čas, ko se prvič v novem letu sreča skupaj cela družina in ko zimo zamenja pomlad z vso svojo kipečo energijo.

 Po svetu in Sloveniji praznujemo veliko noč različno. Verniki seveda po verskem izročilu, za ostale pa je to praznik prekomernega uživanja dobre hrane. Mnogi pozabljamo stare tradicionalne navade in običaje, ki izhajajo iz krščanstva. 


PREBERITE TUDI: 5 pravil za popolne velikonočne praznike


Tradicionalni velikonočni običaji, ki jih danes pozabljamo

V današnjem prehitrem tempu življenja so nekateri tradicionalni velikonočni običaji že utonili v pozabo, to pa nikakor ne drži za velikonočne jedi, ki kljub svoji kaloričnosti še vedno vztrajajo na velikonočnih jedilnikih.

Na deželi so pred prihajajočim praznikom prekinili z delom in se posvetili pospravljanju dvorišč ter gospodarskih in bivalnih poslopij. V tem času so ljudje v večji meri pleskali stanovanja in urejali bivalne prostore. Tudi v mestih so prevzeli ta običaj ter pred velikonočnimi prazniki očistili, pospravili in dobro prezračili stanovanja. Spomnim se, da so bile sobe, v katerih smo živeli, polne svežih spomladanskih rož, med katerimi so poleg zelenja izstopale narcise in mačice.


Cvetna nedelja naznanja velikonočno obdobje

V vaških okoljih se otroci marsikje z doma narejenimi butarami sprehodijo v sprevodu do cerkve. Butare so največkrat okrašene z bršljanom, leskovo šibo, vejico drena, vrbovimi mladikami, »božjim lesom«, s pomarančami ter z okraski iz krep papirja.


Velikonočne igrice, ki naredijo ta čas še bolj igriv 

Različne tradicionalne igrice so včasih pripomogle, da so se otroci praznika izredno veselili. S praznikom je povezan lep običaj, pri katerem so otroci odkrivali preprosta darilca, ki jim jih je skril velikonočni zajec.

Tradicionalna fantovska igrica pa je bila sekanje pirhov. Svojo pisanico je udeleženec položil v klobuk ali na tla, soigralec pa jo je ciljal s primerne razdalje s kovancem. Če jo je zadel, si jo je prilastil, drugače sta bila denar in pisanica nasprotnikova. Kovanec se je moral cel zariti v pirh. Sekanje pirhov je bilo pravo tekmovanje, saj so nekateri vadili že 14 dni prej, za »tarčo« pa so uporabili surov krompir.


velikonočni zajček

Čeprav gre za ameriško tradicijo, je za otroke zelo zabavno odkrivanje preprostih darilc, ki jim jih je skril velikonočni zajec. (FOTO: Freepik.com)


PREBERITE TUDI: Zabavne velikonočne igrice


Tradicionalne jedi: od petka do ponedeljka

Z velikim petkom se začnejo velikonočni prazniki. Veliki petek je čas strogega posta in iskanja notranjega miru vernikov. Včasih so se ljudje morali upreti slastnim dišavam, ki so prihajale iz preproste kuhinje ob peki velikonočnih sladic, in zaužili tradicionalno postno jed »aleluja«, ki so jo skuhali iz posušenih repnih olupkov in zakuhane kaše.


Na velikonočno soboto verniki pripravijo jedi za blagoslov, ki so namenjena nedeljskemu velikonočnemu zajtrku. Pobarvajo pirhe in skuhajo prekajeno svinjino. Košarica za blagoslov jedi je pripravljena šele takrat, ko se vanjo doda še hren, kruh in potico.

Včasih je tradicija velevala, da je jedi odnesla k blagoslovu gospodarica ali mlado dekle družine. Danes je blagoslov živil v cerkvah večinoma popoldan. Vstajenjska slovesnost se ponekod odvija v soboto zvečer, večinoma pa v nedeljo zjutraj. 


Vstajenjski slovesnosti sledi doma velikonočni zajtrk. Včasih se je praznovanje velike noči »potegnilo« tudi v belo nedeljo (teden dni kasneje), t.i. malo veliko noč, v katero je vsekakor sodil prazničen zajtrk in praznično kosilo.


Naj bo velika noč čas, ki ga podarimo drug drugemu

Omenjeno tradicijo lahko priredimo današnjim potrebam in času, v katerem živimo. Velika noč lahko postane obred oz. čas, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje stanovanja, nabiranje rož in zelenja, barvanje pirhov z naravnimi barvili, priprava jedi ter velikonočnih okraskov iz papirja in drugih materialov, igrice in smeh je samo skromen del idej, ki jih lahko družina vključi v praznično vzdušje in svoje doživljanje praznikov. Starši in otroci naj se posvetijo skupnemu ustvarjanju in skupaj pripravijo velikonočne jedi.

 

PREBERITE TUDI: 5 idej za velikonočno sladko presenečenje


3 enostani recepti za slasten velikonočni zajtrk

Uživajte v pripravi na praznike, da vam bodo ti v veselje in slast. Pripravili smo nekaj enostavnih receptur za popestritev velikonočnega jedilnika.


1. Velikonočni jabolčni sendvič

Sestavine za 6 oseb:

 2 skodelici olupljenih in grobo narezanih jabolk

skodelica vode

rjavi sladkor ali melasa

5 čajnih žličk koruznega škroba

1/2 čajne žličke cimeta

1/4 čajne žličke muškatnega oreščka

2 čajni žlički limoninega soka

12 rezin starega kruha

3 jajca

2/3 skodelice mleka

2 čajni žlički vanilje

 

Čas priprave: 30 minut

 

Postopek priprave

V posodi za omako v vodi skuhamo narezana jabolka, da se malo zmehčajo. Po okusu vmešamo oz. dodamo rjavi sladkor ali melaso, koruzni škrob, cimet in muškatni orešček. Mešamo, dokler se jabolčna mešanica ne zgosti. Odstavimo z ognja in vmešamo limonin sok.

Z jabolčno omako namažemo 6 kosov kruha in jih pokrijemo s preostalimi šestimi tako, da nastane sendvič. V globokem krožniku dobro premešamo jajca, mleko in vaniljo. Sendviče potopimo v jajčno mešanico ter jih popečemo v vroči ponvi na kokosovem maslu. Jabolčni sendvič popečemo na obeh straneh do zlatorumene barve. Na koncu ga lahko okrasimo s sladkorjem v prahu.


recept

Jabolčni sendvič (FOTO: Aleš Pirc)


2. Velikonočni sufle iz sira 

Sestavine za 4 osebe:

2 jajčna beljaka

2 žlici naribanega parmezana

1 žlica masla

2 žlici namenske moke

ščepec muškatnega oreščka

ščepec kajenskega popra

1/2 skodelice lahkega mleka (1,6 %)

1/3 skodelice grojerja

1 kamamber

1 čajna žlička šerija

1/2 čajne žličke gorčice Dijon

1 jajčni rumenjak

žlička smetane

ščepec soli

 

Čas priprave: 50 minut

 

Postopek priprave

Jajčni beljak naj na sobni temperaturi počiva 30 minut. Namažemo dve posodici za peko s kokosovim maslom in jih ob notranjih straneh potresemo z naribanim parmezanom.

V majhni posodici stopimo maslo. Z metlico vmešamo moko, muškatni orešček in kajenski poper, dokler ne postane zmes gladka. Postopoma dodajamo mleko. Vse skupaj postavimo na ogenj na srednjo temperaturo in mešamo toliko časa, dokler zmes ne postane gosta (2 minuti). Zmanjšamo ogenj in vmešamo grojer in kamamber. Dodamo šeri in gorčico ter mešamo, dokler se sir ne zmehča povsem. Posodo odstavimo z ognja in prelijemo v hladno posodo.

Majhno količino vroče mešanice vmešamo v jajčni rumenjak in vse skupaj stresemo k preostali masi. Počasi mešamo in pustimo, da se mešanica postopoma ohladi.

majhni posodi stepemo beljak, smetano in sol, dokler sneg ne postane čvrst. S slaščičarsko lopatko beljak počasi vmešamo v ohlajeno sirovo mešanico. Ko vse dobro premešamo, maso predenemo v ognjevarni posodici in postavimo v pečico na temperaturo 175 °C.

Pečemo 18–22 minut oziroma dokler se vrh sufleja ne dvigne in sesede v sredico. Postrežemo takoj.


sufle iz sira recept

Velikonočni sufle iz sira (FOTO: Aleš Pirc)


3. Simpatični jajčni piščanci

Sestavine za 6 oseb:

12 trdo kuhanih jajc

150 g majoneze

150 g naribanega parmezana

2 čajni žlički na drobno narezane čebule

1/2 žlice karija

1/2 žlice gorčice

poper po okusu

narezane olive

1 majhna rdeča sladka paprika

 

Čas priprave: 30 minut

  

Postopek priprave

Na dnu odrežemo jajce toliko, da ga lahko postavimo navpično. Cikcakasto odrežemo zgornjo tretjino jajca. Previdno izluščimo rumenjak in ga damo v posebno posodo ter ga zmečkamo z vilico. Dodamo majonezo, parmezan, čebulo, kari, gorčico in poper. Mešamo toliko časa, da zmes postane gladko.

Jajce napolnimo z mešanico in na vrhu dodamo izrezan cikcakast jajčni del pokrova.

Olive zrežemo na kolobarje, da naredimo očesa. Kljune naredimo iz rdeče paprike. Nežno in z občutkom pritisnemo očesa in kljun v jajčno mešanico. Vse skupaj ohladimo in postrežemo za velikonočni zajtrk.

 

velikonočni zajtrk recept

Simpatični jajčni piščanci (FOTO: Aleš Pirc)

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava prehrana vpliva na plodnost
Španski strokovnjaki so potrdili, da imajo moški, ki se zdravo prehranjujejo veliko bolj zdravo semensko tekočino in so ...
3
Mamica, hvala!
Slonček Fala se pridružujem vsem, ki so v teh dneh razmišljajo, kako se zahvaliti dragim mamam in mamicam za njihovo bre...
3
Družina, ki se bo razvajala v Termah 3000 ...
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino julija 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in boste j...
3
Natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2023
Če si tudi ti eden oz. ena izmed tistih, ki uživajo v peki kruha, radi preizkušajo nove recepte ali pa se zgolj držijo t...
3



Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...
3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?