|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali obstaja idealna oprema za otroško sobo?

Uredništvo Ringaraja.net, 24.9.2018
Vsi starši se srečajo z obdobjem, ko malčku postane posteljica premajhna in igrače vedno zahtevnejše. Prišel je čas, da otroku opremimo otroško sobo. Seveda se postavlja ogromno vprašanj, za začetek predvsem finančnih.

image
Prioroški sobi ste lahko resnično kreativni. (F: Pinterest)
/11


Idealna oprema raste z otrokom

Zavedati se je potrebno, da je sicer danes otrok še majhen, vendar bo z vsakim dnem večji, prav tako bodo vedno večje in različnejše njegove potrebe. Idealna oprema otroške sobe naj bi rasla z otrokom in zadovoljevala potrebe posameznega obdobja, se pravi najprej igranja, potem začetka šole in kasneje tudi višjih razredov. Možnosti je precej. Lahko izberemo opremo, ki jo bo potrebno kmalu nadomestiti, saj jo bo otrok prerasel (npr. ob vstopu v višje razrede osnovne šole), možno je najti kombinacijo, ki bo ustrezala nekako do pubertete (kjer nam itak grozi, da bo soba doživela »preporod«), ali pa izberemo nevtralno sobo, ki bo hkrati zadovoljevala potrebe tako v mlajših letih kot tudi v srednji šoli in naprej (do osamosvojitve).

 

Preverite način izdelave

Pohištvo naj bi spodbujalo k igri in kasneje tudi k učenju. Najpomembnejša je seveda varnost, kar pomeni, da mora biti oprema stabilna, praktična za uporabo, vzdržljiva ter zdravju neškodljiva. Pohištvo najnižjega cenovnega razreda (praviloma uvoženo) je največkrat izdelano iz materialov sumljive kakovosti, ki so znani po tem, da vsebujejo preveliko vsebnost strupenih snovi, ki se lahko tudi več let izločajo v zrak (verjetno vsak pozna čuden neprijeten vonj v sobi s takim pohištvom). Zato strokovnjaki priporočajo, da se o načinu izdelave pohištva pozanimamo pri trgovcu ali proizvajalcu.

Računati je potrebno s tem, da kakovostnejše in bolj zdravo pohištvo tudi več stane. In kje sta kakovost in zdravje bolj pomembni, če ne pri pohištvu za otroke? Še najprimernejše je pohištvo, pri čigar izdelavi niso uporabili škodljivih premazov in lakov, saj »diha« s prostorom.

 

Veliko prostora za igranje

Oprema naj bo v sobi razporejena tako, da ima otrok kar največ prostora za igranje (npr. premična mizica in omarice), vendar pa mora biti poskrbljeno tudi za prijetno spanje. Če je v sobi več otrok, je pograd v različnih izvedbah kar primerna odločitev. Seveda ne smemo pozabiti na garderobne omare (ki jih na začetku uporabljajo bolj starši), ki morajo biti dovolj velike tudi za kasnejša obdobja. Manjše omare lahko na začetku uporabimo za shranjevanje igrač, lahko pa za te potrebe kupimo zaboje, ki so hkrati primerni za sedenje.

Otroci veliko časa preživijo na tleh (igranje), zato je na tleh primerna preproga, ki pa naj ne bo pritrjena, da se jo lahko med igro tudi umakne in da je čiščenje preprosto. Pa ne pozabiti na različne blazine in stole.  

 

Poskrbite za dobro spanje

Izbira primerne postelje in vzmetnice je izredno pomembna, saj bo otrok v njej prespal kar nekaj let. Postelja ne sem biti prenizka, dno naj bo dovolj zračno, da se ne bo nabirala vlaga v vzmetnici, ta pa ne sme biti ne pretrda in ne premehka ter (priporočljivo) izdelana iz naravnih materialov zaradi zračnosti. Rjuhe, odeje, preproga, prevleke za blazine in ostale stvari iz blaga naj bodo narejene iz naravnih materialov kot so npr. lan, bombaž, volna, platno, oz. kokos ali sisal za talne preproge, ter pralni v stroju.

 

Svetloba je pomembna

Na koncu pa ne smemo pozabiti na osvetlitev sobe. Če je le možno, naj prevladuje dnevna svetloba, ki enakomerno razsvetli celoten prostor. Za dolge zimske večere in za deževne dni je najprimernejša luč, nameščena na stropu, ki enakomerno razsvetli tla in stene. Razni reflektorji, ki so trenutno v modi, so primerni kot dodatna osvetlitev in so lahko tudi različnih barv (po želji otroka). Svetilka na pisalni mizi ali nočni omarici mora oddajati usmerjen snop svetlobe zaradi sence.Pa še nasvet: ne pozabite zaščititi vtičnic in kablov.

 

Kolikor bo iskanje najprimernejšega pohištva za otroško sobo vam vzelo čas, bo vašemu otroku v veselje, zato ga kar dejavno vključite v iskanje, saj bo tako lahko izrazil svoje želje (ki pa jih ni potrebno vedno upoštevati) in se lažje »odselil« (predvsem tisti, ki so do sedaj spali v družinski postelji ali v sobi s starši).

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci so naše bogastvo
Rojstvo otroka je eden najbolj vznemirljivih dogodkov v našem življenju. Trenutki sreče navadno pridejo in gredo, rojstv...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2
Varčujmo za naše malčke
»Po toči zvoniti je prepozno,« pravi znan slovenski pregovor. Več kot pribito ta drži v primeru varčevanja za naš največ...
2



Kako opremiti kotiček za učenje?
photo
Ni nujno, da ima otrok svojo sobo za učenje, nujno pa potrebuje kotiček, ki je namenjen izključno pisanju domačih nalog ...
Hitra prenova doma za malo denarja
photo
Prenova stanovanja je običajno precej draga zadeva ter zahteva dosti truda in denarja. A ni vselej nujno, da si izprazni...