|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Atopijski dermatitis

Petra Logar, 9.12.2010
Atopijski dermatitis je bolezen, ki se največkrat začne pred petim letom starosti. Z odraščanjem se postopoma umiri, včasih tudi popolnoma izzveni.

image
/11


Atopijski dermatitis je kronično, srbeče vnetje zgornjih plasti kože, ki se pojavlja v vseh starostih, vendar je najpogostejši pri otrocih. Beseda "atopični" pa označuje skupino bolezni, za katere je značilno dedna nagnjenost k preobčutljivosti za snovi, ki običajno ne povzročajo imunskih reakcij. Atopik je oseba, ki ima značilno povečano količino protiteles razreda IgE v krvi, pri tem ni pomembno, ali je klinično zdrav in/ali ima simptome alergijske bolezni. Pri večini bolnikov lahko z anamnezo ugotovimo, da imajo krvni sorodniki alergijske bolezni, npr. podobne kožne spremembe, koprivnico, seneni nahod, bronhialno astmo.


Večinoma se bolezen začne pred petim letom starosti. V 60 odstotkih se bolezen pojavi v prvem letu življenja, do petega leta doživi prvi izbruh bolezni 90 odstotkov bolnikov z atopijskim dermatitisom, možen pa je tudi v kasnejših letih (mladostniki). Pri večini bolnikov se izmenjujejo obdobja poslabšanja (eksacerbacije) in obdobja izboljšanja bolezni (remisije). Po tretjem letu starosti ima težave le še polovica obolelih otrok, v odrasli dobi le še desetina bolnikov. Posebnost bolezni je, da se klinična slika spreminja s starostjo. Atopijski dermatitis se z odraščanjem postopoma umiri ali celo popolnoma izzveni, vendar se sčasoma preseli s kože na dihalne poti in se namesto njega razvijeta seneni nahod ali astma. Po desetemu letu približno 90% otrok nima več težav. V manjšem številu primerov, kožna problematika traja v dobi odraslosti. Zelo zanimo je tudi dejstvo, da se pri bolnikih s pridruženimi boleznimi dihal (npr. alergijski bronhitis ali astma) se pogosto ob poslabšanju atopijskega dermatitisa izboljšajo simptomi bolezni dihal in obratno.

Značilna znaka bolezni sta suha koža in srbenje. Iz povrhnje plasti kože se izgublja velika količina vode, ker konstitucionalno v taki koži manjkajo določene zaščitne maščobe in zato postane koža zelo suha, njena obrambna sposobnost pa se zmanjša. Koža bolnikov je zato zelo občutljiva za različne okužbe. Stanje dodatno poslabša prisotnost bakterij, glivic, kvasovk, ki privedejo do sekundarne okužbe ran. Izrazito praskanje in drgnjenje kože pa še poslabša vnetje, ki je značilno za to bolezen. Za otroka s hudo obliko atopijskega dermatitisa so značilne neprespane noči, zjutraj pa krvave rjuhe, saj se zaradi srbenja spraska do krvi.


Znaki bolezni se razlikujejo od bolnika do bolnika. Spremembe na koži segajo vse od suhe kože pa do izrazite prizadetosti kože vsega telesa, ki tudi izrazito srbi. Od 3. meseca dobi otrok simetričen, rožnato rdeč, vlažen izpuščaj. Zaradi številnih mehurčkov koža rosi, kadar se posuši sekret, ostanejo krastice. V lasišču so drobne luskice. Spremembe se postopoma širijo na zgornji del trupa in na okončine. Koža pod plenicami in v kožnih gubah praviloma ni prizadeta. Običajno ta oblika atopičnega dermatitisa izzveni do 5. leta starosti. Pri starejših otrocih (do 12. leta) in odraslih so najpogostejši znaki suha koža in srbenje, kraste za ušesi in vneta žarišča na vratu, zapestjih, gležnjih in pregibih velikih sklepov. Drugi imajo na koži lise, ki spominjajo na lišaje. Če se spremembe razširijo na kožo celega telesa, govorimo o generaliziranem atopijskem dermatitisu, ki se zahteva hospitalno obravnavo. Atopični dermatitis lahko prizadene tudi kožo okoli oči, zlasti veke. Po regresiji vnetja, ostane hiperpigmentacija vek. Zaradi praskanja nastanejo spraskanine in kraste, v kronični fazi pa pride do izrazite izsušenosti in otrdelosti kože.


Na potek bolezni vplivajo tudi sprožilni dejavniki, kot so izpostavljenost kože iritantom, neugodni klimatski in psihosomatski dejavnik. Pomembno je tudi posameznikovo psihično stanje. Strah in stres sproščata histamin, ki pa vnetje in srbenje samo še stopnjuje ter oslabi kožno obrambo. Klimatski dejavniki so tudi zelo pomembni. Za atopike je predvsem ugodno gorsko in morsko podnebje. Opažajo se tudi sezonska poslabšanja, predvsem pozimi (zaradi suhega zraka in kurjave) in spomladi (zaradi alergenov). Zanimivo je tudi dejstvo, da so atopiki zelo pogosto osebe z nadpovprečno interligencijo.

 

Preberite še:

Kako prepoznamo atopijski dermatitis?

Nega kože pri atopijskem dermatitisu

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudne reči v dojenčkovem blatu
Ste v dojenčkovem blatu zagledali nekakšna zrna peska? Ali je njegovo blato fluorescentno zeleno? Brez strahu, vzroki so...
5
Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
5
Kdo so kranio levčki?
Včasih morajo naši najmanjši postati največji borci. Mamice otrok z redko prirojeno boleznijo lobanje – kraniosinostozo,...
4
Moji prijateljici, ki je imela otroke pred...
Oprosti, ker sem te obsojala. Resnično nisem vedela, kaj to pomeni.
3



Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...




Klomifen!
Matejčika

V katerem poskusu ste zanosile po Klomifenu?

V prvem! (67%)

V drugem! (9%)

V tretjem! (5%)

V četrtem! (2%)

V petem! (1%)

Več kot petem! (16%)


Število vseh glasov: 424

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!