|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Avokado zvišuje sposobnost učenja in pomnjenja

Maja Šogorič, 26.5.2010
Avokado je ena najbolj hranljivih vrst sadja, ki se ga zaradi visoke vsebnosti folne kisline še posebej priporoča nosečnicam. Ker je lahko prebavljiv, je primeren tudi za majhne otroke.
Ključne besede:

image
/11


Avokado je koščičast plod drevesa (avokadovec), ki raste v tropskem in subtropskem podnebju in zraste v višino od 10 do 20m. Sadež ima večinoma obliko hruške in tehta od 200 do 400 g. Zunanja lupina je srednje do temno zelena, odvisno od sorte. Meso zrelega avokada je kremasto, rumene ali zelenkasto-rumene barve, ki na zraku oksidira ter potemni. Oksidacijo lahko preprečimo s pokapanjem s citronsko kislino (limoninim sokom).


Zakaj je avokado zdrav?

Večina strokovnjakov za prehrano se strinja, da je avokado ena najbolj hranljivih vrst sadja. Vsebuje sicer veliko maščobnih kislin – do 30 odstotkov, kar je največ med vsemi vrstami sadja – a to so večinoma organizmu koristne, nenasičene maščobe (oleinsko, linolno in linolensko kislino), ki znižujejo krvni pritisk in omogočajo boljši krvni pretok. Po zaužitju avokada zato lahko lažje razmišljamo, smo bolj koncentrirani in kreativni ter zmogljivejši, saj so naši možgani bolje prekrvavljeni, prejemajo več kisika in hranilnih snovi, ki so nujni za delovanje. Ker je lahko prebavljiv, je avokado primeren tudi za majhne otroke. Avokado vsebuje tudi folno kislino, ki je pomembna za rast celic ter za razvoj in rast zarodka, zato se še posebej priporoča nosečnicam. Avokado vsebuje tudi snovi, ki izboljšujejo zgradbo kože, skrbijo za zdravo sijočo polt in blaženje sončnih poškodb, krepijo pa tudi lase in nohte, zato avokado uporabljajo tako v kozmetični industriji kot v medicini. Ker vsebuje železo, je primerno dopolnilo k prehrani tistih, ki imajo težave s slabokrvnostjo. V avokadu najdemo tudi veliko beljakovin, vlaknin, kalija in vitaminov A, E, C in B-kompleksa.

Na dan je priporočljivo zaužiti četrtino do polovico sadeža.


Kako prepoznati zrel sadež?

Zanimivo je to, da avokado na drevesu ne dozori – zoreti začne šele, ko pade na tla ali ko se ga odtrga. Ko kupujemo avokado, sadež potipamo. Zrelega spoznamo po tem, da se meso ob pritisku rahlo vdre. Premalo zrele, trde sadeže, zavijemo v papirnato vrečko in pustimo nekaj dni na sobni temperaturi, da dozorijo. Avokado shranjujemo v hladilniku, nekaj dni. Pri nas ga lahko kupimo vse leto, večinoma je uvožen iz Izraela.


Priprava avokada

Receptov, kako pripraviti avokado, je res veliko. Največkrat ga jemo svežega in ga ne kuhamo, saj vročina škoduje aromi in videzu. Jedem, predvsem sladkim in pekočim, ga dodamo šele, ko so kuhane. Uporabimo ga lahko v različnih solatah, narezanega na rezine ali kocke ali kot kruhov namaz. Za slednjega obstaja res enostaven recept: avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Meso (brez lupine) pretlačimo z vilicami in mu dodamo limonin sok, sol, poper, sesekljano čebulo, česen, sesekljan paradižnik. Vse skupaj dobro premešamo in namažemo na kruh.

Zelo znan je recept za guacamole, znamenito mehiško omako. Naredimo jo tako, da avokadovo meso (brez lupine) pretlačimo z vilicami in mu dodamo strt česen, olivno olje, limonin sok, sol in poper, nato pa primešamo še majonezo in gorčico. Omako za približno pol ure položimo v hladilnik. Omako guacamole lahko namažemo na kruh ali pa vanjo pomakamo zelenjavo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
19
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
7
Dojenje: Sezamov čaj za več mleka
Ste vedeli, da sezam spodbuja nastajanje mleka? Preizkusite sezamov čaj za dojenje, s katerim boste povečale svojo zalog...
6
Kremasta čokoladna torta brez peke
Gostje vam ne bodo verjeli, da ste to slastno, kremasto čokoladno torto pripravili prek pečice. Vsekakor torta, ki bo zm...
6



Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?