|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenje: Ali lahko povečate vsebnost maščobe v mleku?

Uredništvo Ringaraja.net, 27.12.2023
Ker so maščobe v materinem mleku za otrokov organizem pomembne, je dobro vedeti, kako jih povečati ali to vsaj poskušati. Preverite tri načine, s katerim boste lahko povečali hranljivost svojega mleka.

image
Ko se otrok doji, naj vsakič izprazni celotno dojko, preden ga prestavite drugo. (Freepik.com)
/11


Maščobe so pomembna hrana za otrokov organizem. Maščobe in njihovi presnovki, torej tisto, kar nastane pri presnovi, so pomemben vir energije, pomagajo pri razvoju in rasti otrokovih možganov. Če vemo, da dobi novorojenček vse, kar potrebuje, z materinim mlekom, ni neupravičeno vprašanje, ali lahko povečamo vsebnost maščobe v mleku, ki ga proizvajajo naše dojke.

 

Raven maščobe, ki se izloča v materino mleko, se spreminja v različnih obdobjih dneva in to je povsem normalno, zato ni razloga za skrb. Vendar je pomembno vedeti, ali vaš otrok dobi dovolj maščobe iz vašega mleka in ali lahko povečate vsebnost maščobe v mleku ter kako poskusiti.

 

PREBERITE TUDI: Kakšen je pravi videz materinega mleka?


Povprečna vsebnost maščob v materinem mleku

Z vsakim podojem se sestava mleka nekoliko spremeni, v skladu z razvojnimi potrebami dojenčka. Vendar je povprečna količina kalorij in maščob večinoma v istih mejah. En deciliter mleka vsebuje povprečno 70 kcal in 3,65 g maščob.

Vendar pa je vrsta maščobe v materinem mleku odvisna od materine prehrane. Te maščobe lahko vključujejo trigliceride, večkrat nenasičene maščobne kisline (vključno z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6), holesterol in enkrat nenasičene maščobne kisline.

 

Kaj vpliva na maščobo v mleku?

Izpraznjenost dojk – Količina maščobe v mleku se običajno razlikuje glede na to, kako prazne so dojke. Bolj kot so dojke prazne, večji je odstotek maščobe v mleku. Mleko, ki priteče na koncu praznjenja dojke, je bogatejše z maščobo kot mleko, ki ga dojenček posesa na začetku.


Čas hranjenja – Mleko, ki ga dojenček popije 'med večernimi podoji in ponoči, ima običajno večji odstotek maščobe. Razlog je postopno kopičenje maščobe čez dan. Dojenčki namreč čez dan velikokrat celo redkeje prosijo za hrano, saj veliko spijo, zato bodo zvečer in ponoči dobili več maščobe.


Mamina prehrana – Vrsta in količina maščobe, ki jo zaužije mati, se prenese na otroka z materinim mlekom. Doječa mati naj bo zato pozorna na sestavo hrane, ki jo uživa, torej na vrsto maščobe, ki jo uživa.

 

PREBERITE TUDI: Je odmrznjeno materino mleko užitno?


Trije učinkoviti načini, kako lahko povečate količino maščobe

1. Popolnoma izpraznite dojko

Ko se otrok doji, naj vsakič izprazni celotno dojko, preden ga prestavite drugo. Tako bo dobil tako voden, prvi del mleka, kot maščobno bogato mleko, ki pride na koncu. Če boste pogosto menjavali stran, bo otrok morda dobil samo vodeno mleko, ki bo potešilo žejo, ne pa tudi lakote. 

 Ko morate zamenjati dojko, poskusite iztisniti preostanek mleka, nato pa ga dajte otroku kasneje. Poleg tega, daljši kot je interval med podoji, manj maščobnega mleka bo ostalo neporabljenega.


2. Masirajte svoje dojke

Nežna kompresijska masaža pred in med hranjenjem lahko pomaga spodbuditi mastnejše mleko, da steče in očisti mlečne kanale. Na ta način si lahko pomagate pri praznjenju dojke in izboljšate sestavo maščobe v mleku.


3. Pravilna prehrana

Z zdravo prehrano in ustreznim vnosom maščob lahko zagotovite zdrave maščobe v mleku – njihovo količino in kakovost. Če mleko vsebuje ustrezno količino mononenasičenih in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, bo to pripomoglo k razvoju otrokovih možganov. Prehransko kakovost mleka lahko izboljšamo z uživanjem mesa, jajc, lanenih semen, rastlinskih olj, sončničnih semen, soje in mastnih rib.

 

PREBERITE TUDI: Kako naj vem, ali imam dovolj mleka?


VIR: Miss7mama.24sata.hr


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
8
Zakaj lonček za učenje pitja ni dober za r...
Zakaj iz razvojnega vidika pitje iz lončka za učenje pitje (ki ima lahko "dulček" ali slamico) ni dobro za otrokov raz...
6
Opozorila pediatru pred cepljenjem
Kratek seznam, na kaj morate pediatra opozoriti pred cepljenjem vašega otroka.
4
To je za očete, ki ste vedno tu, ob otroku
Kaj je tisto, kar očete dela tako posebne? Kaj je tisto, zaradi česar je oče tako pomemben del otrokovega življenja? Zar...
4



Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Zakaj dojenje ni vedno najboljše?
Babica je iz svojih izkušenj ugotovila, da dojenje ni vedno najboljša možnost. Ob tem je razkrila, da je v resnici najpo...




POROD
MUREN

Kdaj ste rodile?

pred rokom (45%)

na rok (17%)

po roku (38%)


Število vseh glasov: 566

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!