|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinski obroki

Tina Južnič, 15.10.2010
Hiter tempo življenja in številne obveznosti sta poglavitna razloga, zakaj družine vedno manj časa preživljajo skupaj. Skupni družinski obroki niso več tako pogosti kot so bili včasih, kljub temu pa so za družine zelo pomembni. Zakaj?

image
uživajte v dragocenih skupnih trenutkih za mizo.
/11


Različni urniki, prehranjevanje v vrtcu, šoli, službi ter številne druge okoliščine vplivajo na to, da se družinski člani vse manjkrat skupaj usedejo za jedilno mizo. Imeti vsaj en skupni obrok na dan je pogosto bolj iluzija kot realnost. Vse prevečkrat pa pozabljamo, da je skupno obedovanje pravzaprav zelo pomembno, ne le zaradi druženja, temveč tudi zaradi ustvarjanja zdrave navade in sposobnost imeti umirjen obrok, ki zbližuje družino in ji daje pristno domačnost, občutek povezanosti in pripadnosti.


Zanimivo

  • Rezultati nekaterih raziskav kažejo na to, da otroci družin, ki imajo več skupnih obrokov, zaužijejo več sadja in zelenjave in pojedo manj prigrizkov in druge nezdrave hrane.
  • Prav tako pri teh otrocih obstaja večja verjetnost, da bodo zdrav način prehranjevanja ohranili tudi kot odrasli.
  • Skupni družinski obroki naj bi vplivali tudi na obnašanje najstnikov izven doma. Kajenje, pitje alkohola, zloraba marihuane in ostalih drog naj bi bilo večje pri otrocih, ki tega niso bili deležni.


Kako se lotiti organizacije skupnega družinskega obroka

V primeru, da ste pri prebiranju tega prispevka prišli do spoznanja, da tudi vaša družinica potrebuje kakovostno druženje za jedilno mizo, potem je čas da organizirate čisto pravo družinsko kosilo, katerega edini namen je druženje. Današnji način življenja nam vse pogosteje preprečuje, da bi si vzeli čas za popoln družinski obrok, ki zahteva organizacijo, usklajevanje in planiranje. Poleg tega si morajo vsi družinski člani vzeti dovolj časa, da le-ta lahko poteka v sproščenem vzdušju. Za dosego cilja morate iti čez tri pomembne korake.


1. Načrt

Izbira dneva je ključnega pomembna. Razmislite, kateri dan v tednu ste vsi prosti. Prepričajte se tudi, da ni tisti dan na televiziji nogometne tekme ali odločilnega dela priljubljene nadaljevanke oziroma resničnostnega šova, ki bi lahko vplivali na zbranost prisotnih.


2. Priprave

Ko ste določili datum družinskega kosila in si zagotovili vse potrebne sestavine, potrebujete še 'podporno' ekipo. Naj tokrat sodeluje pri pripravi obroka cela družina, tudi najmlajši otroci in njihov očka. Poskrbite, da jim bo delo zabavno in z veseljem vam bodo priskočili na pomoč pri kuhi, zlaganju prtičkov ali morda le pri pripravi mize.


3. Družinski užitek

Napočil je čas dobro organiziranega družinskega kosila. Naj se vam nikamor ne mudi. Preden postrežete predjed počakajte, da se vsi posedejo, malenkost pokramljajte in šele nato postrezite.

Izkoristite skupen obrok za klepet o preprostih, ne obremenjujočih in zabavnih stvareh. Obujanje prijetnih družinskih spominov lahko pripomore k še boljšemu vzdušju.


Za piko na i še nasvet za glavnega organizatorja: svetujemo vam, da med druženjem s svojimi najbližjimi odmislite koliko pospravljanja vas čaka po končanem kosilu. Sprostite se in uživajte v dragocenih skupnih trenutkih. Brez skrbi, delo vas bo počakalo, medtem ko se bo družina kmalu razšla.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
12
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
7
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
7
Recept za dojenčke: Odlična polenta
Glavna zvezda današnjega recepta je polenta, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za 8 mesečnika in ...
5



Recept: Zelenjavna lazanja
photo
Če še nikoli niste pekli lazanje, ker ste prepričani, da je priprava preveč zahtevna in zamudna, preverite ta preprost r...
Odličen recept za vaflje
Vaflji, ki jih bodo otroci oboževali.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?