|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prevzgojni dom Radeče – Intervju z direktorico Viktorijo Erpič: "Treba je vzgajati sočutne ljudi."

Uredništvo Ringaraja.net, 24.5.2023
Starši želimo doživeti vse, želimo čimbolj aktivno napolniti urnike. Vendar nas to prazni, ne pa polni. Treba je otroke učiti uživati v preprostih stvareh, skakati po travi, plezati po drevesih in sočutja. Treba je vzgajati sočutne ljudi.

image
Treba je vzgajati sočutne ljudi. (Foto: Freepik.com)
/11


Ko sodišče izreče vzgojni ukrep oddaje mladoletnika v prevzgojni dom zaradi storjenih kaznivih dejanj, se mlade napoti v Prevzgojni dom Radeče, ki je edini tak zavod v Sloveniji. Mladoletniki tam preživijo najmanj eno in največ tri leta (če ne gre za ponovni izrek).

O tem, kakšno je njihovo poslanstvo, kako zgleda povprečen dan v prevzgojnem domu in kaj tam pravzaprav učijo mladoletnike, smo povprašali direktorico Prevzgojnega doma Radeče, Viktorijo Erpič.

 

Kakšno je poslanstvo prevzgojnega doma?

K nam pridejo mladoletniki, za katere se je sodišče odločilo, da jih zaradi kaznivega dejanja pošlje v prevzgojni dom. Običajno so bili v teh primerih že prej sprejeti drugi ukrepi, na primer nadzorstvo Centra za socialno delo, ali so bili v strokovnem centru, pa ti ukrepi niso učinkovali. Mladi sicer to razumejo kot kazen, vendar gre v resnici za pomoč pri tem, da jih pripeljemo do spoznanja, da njihovo vedenje ni sprejemljivo v družbi in ga morajo spremeniti. Tukaj se vključijo v specialne obravnave, na katerih se učijo socialnih veščin, saj jih ima veliko težave z nasiljem, – tudi do sebe, če je potrebno, se izvaja obravnava odvisnosti … Poseben poudarek je tudi delo na pozitivnem samovrednotenju, da znajo ovrednotiti svoje dosežke, saj imajo slabo samopodobo in nizko samospoštovanje.

 

PREBERITE TUDI: Krizni center Palčica: »Otroci niso nič krivi, so samo žrtve«

 

Kako v praksi zgledajo dnevi v prevzgojnem domu?

Dan je razdeljen na dva dela – delo/šola in prosti čas. Zjutraj se zbudijo zgodaj, sledi čas za osebno higieno, pospravljanje in zajtrk, potem imajo šolo (po individualnih pogodbah) ali delovno usposabljanje. Sledi kosilo, popoldne pa je prosti čas. Najprej imajo skupinsko srečanje, kjer govorijo o tem, kakšna bo struktura dneva, kakšne so obveznosti, ki jih čakajo. Potem pa imajo prostočasne aktivnosti: šport, likovno ustvarjanje, glasbeno ustvarjanje, ročna dela… Zvečer je prosto, nekateri se učijo, drugi berejo, gledajo televizijo ali igrajo družabne igre. Ta struktura zagotavlja red in učenje osnovnih življenjskih navad, brez katerih marsikdo pride v prevzgojni dom.

 

Kako je z izhodi in obiski?

Obiski so dovoljeni od začetka, dovoljenje za izhod pa si pridobijo postopoma. Vsak mladoletnik ima svoj osebni načrt, in ko doseže neko stopnjo zaupanja oziroma izpolni cilje, dobi dovoljenje za izhod. Treba je preveriti, če se je držal dogovorov. Če vse poteka normalno, dobiva vedno več možnosti izhodov. Ker je naš cilj, da se mladi po prestanem vzgojnem ukrepu vključijo nazaj v družbo, to, da bi ga popolnoma osamili od družbe, ni ustrezno. Če pa gre za resne kršitve na prostih izhodih, ali pa koga ni nazaj, takrat posežemo po drugačnih prijemih. Če želiš nekoga vzgajati, moraš z njim vzpostaviti odnos. Naprej lahko pridemo samo s skupnimi koraki. V Prevzgojnem domu zasledujemo načela družinske pedagogike, delamo na tem, da zaposleni predstavljajo vzor. Včasih se mladoletniki na koga tudi bolj navežejo, upoštevamo tudi čustveno plat in poskušamo nadoknaditi ta manjko.

 

PREBERITE TUDI: Kaj storiti, ko je otrok agresiven?

 

Zakaj pride do izražanja agresije in nasilja pri mladostnikih?

Odgovor na to je večplasten. Otrok se že rodi opremljen za preživetje. Ko je dojenček lačen, joka – tudi to je neke vrste agresija, ampak je upravičena, ker je nemočen in odvisen od drugih. Z odraščanjem se moramo socializirati, upoštevati ljudi okoli sebe in kako na ustrezen način zadovoljevati svoje potrebe. V primeru, ko je to onemogočeno – ko imamo napačne vzornike, v družini neustrezen odnos… prevzamemo to neustrezno premagovanje lastnih frustracij. Če otrok ni opremljen z znanjem, kako pravilno premagati frustracijo, bo ravnal tako, kot je nekje že videl, kot se je naučil ali po trenutnem čustvenem vzgibu in ne upošteva drugih okoli sebe. Izredno pomembno je, da se veliko govori o tem in to na pravilen način. Daleč najbolj pomembno je, kako se naučiš vedenja v primarni družini, ni pa samo družina za to odgovorna, je tudi družba, šolsko okolje…

 

Kaj lahko naredimo starši, če opazimo, da otrok postaja agresiven/nasilen?

Preventivno je seveda najbolj pomembno, da otrok v družini dobi občutek varnosti in ima postavljene meje. Zgrozim se, ko vidim, da triletniku, ki noče jesti, starši dajo risanko na mobilnik in ga nabašejo s hrano – češ, samo da je pojedel. Otrokovi možgani še niso sposobni predelati toliko impulzov. Treba je stopiti korak nazaj in živeti z zmernostjo in zdravokritičnim odnosom do novih tehnologij. Starši želimo doživeti vse kar se da, razmišljamo, kam vse peljati svoje otroke, kako čimbolj aktivno napolniti urnike. Težava pa je v tem, ker nas to prazni, ne pa polni. Treba se je vrniti k naravi, otroke učiti uživati v preprostih stvareh, kot je skakati po travi, plezati po drevesih in sočutja. Treba je vzgajati sočutne ljudi.

Če pa opazimo, da otrok že kaže znake agresivnega vedenja, pa se skušajmo z njim pogovarjati, ubesediti, kaj je tisto, kar ga teži, da na tak način reagira. Če nam tega ne more zaupati, in po nekaj poskusih vidimo, da ne napredujemo, se je treba obrniti nekam po pomoč. Včasih je dovolj, da se o tem pogovarjamo v šoli, včasih je treba na CSD ali pa morda v zdravstveni dom, kjer nas bodo usmerili naprej po ustrezno pomoč.

 

PREBERITE TUDI: Ali novodobni starši vzgajamo otroke brez zmožnosti empatije?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
11
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
10
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?