|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Iskanje izgubljene integritete

Uredništvo Ringaraja.net, 14.3.2021
Postali smo družina, v kateri smo vsi žrtvovali svojo integriteto oziroma same sebe, da bi ohranjali celoto in varovali drug drugega. Nihče pa se ni počutil zares celovitega, sprejetega, vrednega in ljubljenega.

image
Tega se v večji ali manjši meri že v otroštvu naučimo vsi. Odpovemo se svoji pristnosti, da lahko izpolnimo skrita ali izražena pričakovanja oziroma zahteve drugih. (Foto: Freepik)
/11


"Vzdušje je napeto in jaz sem izčrpana, a grem vseeno na izlet z družino, da ohranim navado in izpolnim dogovor.

Nočem tega, da sem ves čas dežurna v kuhinji, vendar ne zmorem in ne znam predati nalog drugim družinskim članom, zato vse postorim sama.

Rada bi si oddahnila od bližine, a če rečem, da želim spati v svoji sobi, bom prizadela moža, zato ostanem v skupni postelji.

To so tri drobtinice izmed neštetih vsakdanjih situacij, ko sem se odrekla sebi: svojim mejam, potrebam, besedi, moči ... pravici do same sebe ... svoji integriteti.


Tega se v večji ali manjši meri že v otroštvu naučimo vsi. Odpovemo se svoji pristnosti, da lahko izpolnimo skrita ali izražena pričakovanja oziroma zahteve drugih.

Na ta način ohranimo ali pridobimo odobravanje in ljubezen staršev, pozneje tudi drugih za nas pomembnih odraslih in vrstnikov. V odraslosti se svoji integriteti pogosto odrečemo iz želje, da bi bili vredni za ljudi, ki nam pomenijo največ – za svoje partnerje in otroke.

 

PREBERITE TUDI: Familylab svetuje - Ko je vsega preveč

 

Sama sem družino zavestno postavila na prvo mesto v svojem življenju, zato sem skoraj vse svoje moči usmerila predvsem v to, da sem se trudila biti odlična mama in partnerka. V mojem svetu je to pomenilo ustrežljivost, skrb, priljubljenost, prijaznost in podobno.

Verjela sem, da je tako prav in dobro za nas vse.

Ne da bi se tega zavedala, sem se zlila s svojo materinsko vlogo ter skupaj s tudi predanim možem prispevala k temu, da smo se vsi zapletli v nepregleden klobčič dolžnosti, pričakovanj, krivde, skrbi, ujetosti, neizraženih frustracij in prikrite agresivnosti. Postali smo družina, v kateri smo vsi žrtvovali svojo integriteto oziroma same sebe, da bi ohranjali celoto in varovali drug drugega. Nihče pa se ni počutil zares celovitega, sprejetega, vrednega in ljubljenega.


Razmere zaradi epidemije so se izkazale za pritisk, ki je našo družinsko dinamiko stopnjeval v krizo. Ljuba mi je modrost, da kriza pomeni hkrati nevarnost in priložnost. Grožnja razpada je bila realna in močna. Potrebna je bila velika mera zrelosti, poguma, ranljivosti, zaupanja in zelo zahtevnih pogovorov med nama z možem, da smo o(b)stali skupaj.

Oba sva ugotovila, kako dobrobit vsakogar v družini in dobri odnosi med nami zares temeljijo na sicer preprostem, a zahtevnem načelu Jesperja Juula: Reči drugemu DA samo tedaj, ko zares mislimo DA, in reči NE, kadar mislimo NE.

V tem sva vodstvo in zgled midva kot partnerja ter starša. Pogosto nama je tuje in težko ter v naju vzbuja negotovost ter strah. A se korak za korakom kaže kot prava pot. Najin odnos postaja lažji, povezanost bolj pristna in konflikti manj preteči.

Opažava tudi, kako se iz doslej nepreglednega in zamotanega klobčiča, v katerem ne vemo, kje se nekdo začne in drugi konča, kot posamezniki s svojim glasom in integriteto izvijajo tudi najini trije mladostniki. Vedno večkrat so pripravljeni suvereno ubesediti svoje misli, doživljanje in ugovore ter so odprti za dialog. Končno smo na poti k temu, kar je v družini bistveno: vsak zase drug ob drugem spoznavamo in razvijamo svojo edinstvenost.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Ko ti gredo otroci vse bolj na živce ...

 

Zdaj si dovolim ostati doma, medtem ko gredo mož in otroci na izlet, čeprav občutim nelagodje. Lahko zapustim skupno posteljo, ko potrebujem samoto, ali preneham pospravljati, ko začutim svojo mejo.

Še vedno sicer težko delegiram domača opravila, a mi gre tudi na tem področju počasi na bolje," je v uvodniku novičnika Familylaba Slovenije zapisala mama treh otrok, diplomirana psihologinja in Familylabova sodelavka Barbara Brinovec Pribaković ter nas predvsem vse mame spomnila, kako zelo zlahka v ljubeči skrbi za druge izgubimo sami sebe.

 

Osebne integritete ne smemo žrtovati na račun skupnosti 

"Osebna integriteta je ena izmed štirih vrednot, na katerih temelji delo Familylaba. Je v samem jedru zdravega posameznika ter družinskih (in drugih) odnosov. Hkrati pa je zanemarjena in nezaželena v okoljih, kjer je skupnost pomembnejša od posameznika, in kjer vsakdo, ki je samosvoj, ki se ne prilagodi in podredi, pomeni grožnjo ali pa vsaj vzbuja nezadovoljstvo.

Na Mednarodnem Familylabovem temeljnem usposabljanju se lahko teoretično, predvsem pa izkustveno, poglobite v integriteto ter v druge vrednote in načela za ustvarjanje plodnih odnosov v družini," vse radovedne starše ter tiste, ki delate z otroki in družinami vabi Ivana Gradišnik, ustanoviteljica in vodja slovenskega Familylaba.

Kot je dodala Gradišnikova, v času mnogih negotovosti ostaja izvedba Familylabovega usposabljanja, ki se bo tudi letos kot ponavadi začelo konec avgusta 2021, zanesljiva, saj bo izpeljana ne glede na možnosti zbiranja in druženja. Kolikor bo le mogoče v živo, sicer pa v kombinaciji s spletnim izobraževanjem preko Zooma.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
4
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...
4
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
4
TOP 20 otroških imen v letu 2021
Preverite, katera otroška imena bodo glede na trende najbolj zaželena, modna in atraktivna v letu 2021!
4



Si DOBRA MAMA, tudi če imaš SLABE DNEVE
Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več.
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?