|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IZKUŠNJA MAMICE: Rotavirusi

M.H., 30.3.2023
Majhen, nebogljen dojenček, ki ti ne more povedati, kje ga boli in kaj bi jedel, pil. Na drugi strani pa prestrašeni starši, ki upajo, da bo bolezen čim hitreje minila. Danes tega ne bi bilo, hči bi bila zaščitena s cepljenjem …

image
Rotavirusi so lahko zelo nevarni. (Foto: Freepik.com)
/11


»Skoraj deset let je že minilo od neprijetne izkušnje, ko je hči zbolela za rotavirusi. Takrat je bila stara sedem mesecev. Bolezen se je vlekla, ni bilo videti konca,« je s svojo pripovedjo začela mamica Tadeja iz Ljubljane. Za portal Ringaraja nam je povedala svojo zgodbo o bolezni hčere. »Morda moja izkušnja pomaga staršem,« je še dodala.

Majhni otroci imajo večkrat težave z drisko. Ta traja nekaj dni, otrok je normalno razpoložen, morda nekoliko bolj jokav, manj ješč. Potem driska mine, otrok hitro nadoknadi izgubljeno hrano in tekočino, starši pozabijo na težave. Ko pa otrok, dojenček zboli za rotavirusi, točno veš, da to ni le 'navadna' driska.

Naša deklica je bila še zelo majhna, star dobrih sedem mesecev. Bila je doma, tudi starejši bratec ni bil v vrtcu. Možnosti, da se naleze bolezni, skoraj ni bilo. A je vseeno do tega prišlo.

Že po vonju sva z možem hitro ugotovila, da ne gre za običajno drisko, da je hči resno bolna. Bila je jokava, preveč mirna. Začela je bruhati. Ne lažem, v enem dnevu smo porabili pol paketa plenic. Nobeno zdravilo za trebušne težave, ki ga starši lahko dajo tako majhnemu dojenčku in se ga kupi v lekarni brez recepta, ni pomagalo. Zato smo se naslednjega dne odpravili do pediatra.

Ta je deklico temeljito pregledal, nama dal napotke in povedal, da ničesar ne more storiti. Svetoval nama je, kaj lahko kupiva v lekarni, da bi deklici nadomestilo izgubo elektrolitov. Povedal nama je tudi, na kaj morava biti pozorna, kakšni so znaki pri dehidraciji. Tako majhen otrok lahko dehidrira v nekaj urah.

Hči je imela srečo, da je bila bolj zalit dojenček. Tudi v času bolezni je pridno pila tekočino. A kaj, ko je le nekaj minut po zaužitju tekočine ta že bila v plenički.

Bila sva mlada starša, strah naju je bilo, bolezen se je vlekla že nekaj dni. Težave so bile podnevi in ponoči, nič nisva spala, preoblačila sva deklico, ji na debelo mazala zelo opečeno in rdečo ritko z raznimi kremami in upala, da bo kmalu bolje. A tudi po nekaj dneh ni bilo.

Vrnili smo se k pediatru, strah me je bilo, da bi hči dehidrirala, njeno stanje se ni izboljševalo, ves čas je bruhala, driska se ni ustavila. Ta jo je pregledal, a k sreči hči ni kazala znakov dehidracije. Spet naju je napotil v lekarno po dodatke za lajšanje rotavirusnih težav.

Celo premoženje sva pustila v lekarni, pripravki, dodatki so dragi. Sploh za mlado družino, ki shaja iz meseca v mesec. Vsak dodaten, nepredviden izdatek se pozna na računu. A dala bi tudi zadnji denar, da bi le hčeri odleglo.

Nekoč je odšla zvečer spat v svojo posteljico. Tekočina, ki jo je zaužila nekaj minut prej, je obstala v želodčku. Bila sva vesela, oddahnilo se nama je, upala sva, da se stanje boljša.

Dve uri za tistim pa se je prebudila, jokala je, spet bruhala, spet je iz pleničke prihajal tisti neprijetni vonj, značilen za to bolezen. Jokala sem, ko sem jo previjala in umivala. Oba z možem sva bila prestrašena in utrujena. Hči se nama je smilila.

Saj sva se zavedala, da to ni najhujša bolezen, ki lahko doleti dojenčka, toda, starši smo pač takšni, da, če je bolan naš otrok, če je samo prehlajen, nas skrbi.

Dvanajst dni je trajala bolezen, trikrat smo odšli do pediatra, a k sreči do dehidracije ni prišlo. Šele dvanajsti dan se je stanje začelo izboljševati in hči se je počasi nasmehnila.

Danes je že velika punca, te bolezni se ne spominja. Se je pa prav dobro spominjava midva z možem. Če bi takrat vedela za cepljenje, ne bi razmišljala. Hčerko bi pred to nadležno boleznijo zaščitila. In ne bi bilo teh neprijetnih spominov, ko sva se bala za najino malo deklico.


 

Preberi še:

NASVET STROKOVNJAKA: Rotavirusi

Rotaviroze lahko pripeljejo do dehitracije

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
84
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
Koliko mleka popije dojenček?
Najpogostejše vprašanje mamic je, koliko mleka popije njihov dojenček in ali je to dovolj, preveč ali premalo. Naj bo do...
5



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?