|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je trampolin škodljiv za ženske in deklice?

M. T., 9.6.2023
Na urološki kliniki opozarjajo, da so trditve o domnevni koristnosti vadbe na trampolinu za ženske zavajajoče. Tovrstno vadbo ženskam in dekletom celo močno odsvetujejo, saj je škodljiva.

image
Pri mladih puncah lahko trampolin povzroči urinsko inkontinenco. (Freepik.com)
/11


S toplimi in sončnimi dnevi se je začela sezona trampolina na domačem vrtu. V medijih je tudi mogoče zaslediti vse več prispevkov, ki opisujejo koristi vadbe na trampolinu t.i. jumping fitnes, kar pa ne drži, pravijo urologi in ginekologi ljubljanskega UKC-ja. Kot poročajo na spletnem portalu MMC, strokovnjaki ob tem pojasnujejo, "da so pri športnicah, ki trenirajo na trampolinu, ugotovili visok odstotek urinske inkontinence oz. nehotenega uhajanja urina - ta se giblje med 67 in celo 80 odstotki." Težave so večinoma prisotne pri mladih dekletih, ki še niso rodila in ki praviloma naj ne bi imela težav z inkontinenco.

 

Prevelike obremenitve mišic medeničnega dna

Na uroginekološki kliniki UKC-ja Ljubljana opozarjajo, da "vadba na trampolinu povzroča čezmerne obremenitve mišic medeničnega dna in drugih struktur v mali medenici, ki se sčasoma zaradi kronično povečanega pritiska v trebušni votlini lahko tudi poškodujejo. Posledica je lahko tudi urinska inkontinenca." Dekleta, ki so jih zajeli v svojo raziskavo, so imela zaradi vadbe na trampolinu večje tveganje za nastanek nehotenega uhajanja urina, vetrov in spolnih motenj, še dodajajo strokovnjaki.

 

Vsem ženskam vadbo na trampolinu odločno odsvetujejo

"Uroginekološka stroka vadbo na trampolinu odsvetuje vsem ženskam. Za ženske po porodu, ki imajo oslabljene mišice, za ženske, ki jim nehoteno uhaja urin ali pa imajo težave z zdrsom medeničnih organov, pa je vadba na trampolinu škodljiva," so opozorila stroke povzeli na portalu MMC.

 

Redno skakanje je škodljivo tudi za deklice

Opozorilo uroginekološka stroka se ne nanaša le na vadbo jumping fitnesa, ampak tudi na druge trampoline, katerih domača raba se je v zadnjih letih močno razširila. "Ženske iz raziskave so bile športnice, mlada dekleta, ki še niso rodila, in so z leti 'pridelala' urinsko inkontinenco. Če punčke vsak dan skačejo, bo čez nekaj let zanje enako," je za Žurnal24.si povedala Darija Šćepanović z Ginekološke klinike. "Nič hudega ne bo, če otrok dvakrat poskoči pod nadzorom staršev, če pa je to vadba po eno uro v fitnesu, dvakrat na teden, je to absolutno škodljivo. Dvakrat na teden po nekaj minut ne bo povzročilo katastrofe, če pa je ženska že rodila in gre skakat na trampolin, je to absolutno škodljivo tudi v manjši količini," dodaja Šćepanovićeva.

 

VIR: rtvslo.si, žurnal24.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Mamica in otrok vadita skupaj
Z nosečnostjo in porodom se spremenimo v mnogih pogledih in navkljub neizmerno lepim trenutkom se ženske zalotimo, da na...
Sproščanje za vsak dan
Vedno bolj je v našem vsakdanu pomembna sprostitev. Delovni tempo je hiter, način življenja prav tako. Zelo težko si vza...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?