|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 koristnih nasvetov za novopečene mamice

Uredništvo Ringaraja.net, 29.12.2023
SOS vodnik za mlade mamice, ki od utrujenosti in skrbi za otroka pozabijo poskrbeti zase.

image
(FOTO: Engin Akyurt, Pixabay.com)
/11


Teh nekaj nasvetov vam bo pomagalo preživeti (in uživati) prve tedne kot novopečena mamica:


1. Ne hitite. Živimo hitro. Dojenčki gredo z drugačno hitrostjo kot starši. Dovolite si, da greste s hitrostjo dojenčka.


2. Omejite svoje druge obveznosti. Novopečena mamica ali očka boste samo nekaj mesecev svojega življenja. Razmislite, kako lahko to obdobje najbolje izkoristite.

 

3. Spite, kadar le lahko. Skušajte počivati, kadar spi dojenček ali kadar zanj skrbi nekdo drug. Počitek se bo včasih zdel kot potrata časa, saj boste imeli toliko opraviti, vendar če boste sveži in spočiti, boste vse delo opravljali lažje.

 

4. Crkljajte se. Potrošili boste ogromne količine energije, zato je pomembno, da svoje baterije napolnite. 30-minutna topla kopel, branje ali pa sprehod s prijateljico vas bodo poživili. Pomislite na dve ali tri stvari, ki bi jih lahko naredili v manj kot eni uri, da bi se pocrljali, in to storite.

 

5. Dojenčkov jok razumite kot način komuniciranja. Vaš dojenček se mora naučiti, da je svet zaupanja vreden in zanesljiv prostor. Njegov občutek za zaupanje v svet je bistven gradbeni kamen za njegovo učenje o življenju. Prišli bodo trenutki, ko ne bo pomagala nobena reč, zato bo najbolje, da samo ostanete v bližini dojenčka, ste sproščeni in mu dajete podporo, dokler se ne zjoka.

 

6. Imejte nizka pričakovanja. Mnogi starši, ki imajo zaposlitev, mislijo, da bodo ob otroku doma lahko storili marsikaj. Če ne boste imeli prevelikih pričakovanj, boste bolj zadovoljni z uspehi.

 

7. Sprejmite pomoč. Drugim boste dovolili, da se bodo počutili zaželene in potrebne, vi pa boste imeli več časa, če boste pomoč sprejeli.

 

8. Prosite za pomoč. Veliko ljudi okoli vas vam bo rado pomagalo, vendar ne vedo, kako bi se ponudili. Lahko vljudno prosite, če bi bili pripravljeni pomagati.

 

9. Pogovarjajte se z drugimi novopečenimi starši. Ena najtežjih stvari novopečenega starševstva je, da mamica ali očka menita, da sta edina, ki se počutita zmedena. V veliko oporo vam bo, če se boste pogovarjali z drugimi in ugotovili, da imajo tudi oni podobne težave.

 

10. Pričakujte, da se boste počutili ranljivi. Prihod novorojenčka vam za vedno spremeni življenje. Vaši občutki so hkrati globlji in plitvejši. Lahko boste nenadoma planili v jok, ali pa vas bo prevel nenaden občutek neznanske sreče. Če boste vedeli, da je tako bogato čustveno življenje del starševstva, se boste znali sprostiti in prenašati te nove občutke.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
7
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Zakaj lonček za učenje pitja ni dober za r...
Zakaj iz razvojnega vidika pitje iz lončka za učenje pitje (ki ima lahko "dulček" ali slamico) ni dobro za otrokov raz...
4



"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?