|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomembni nasveti preden se lotite uvajanja goste hrane

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 25.7.2022
Ko začnemo z uvajanjem oz. ko začnemo razmišljati o uvajanju goste hrane, se veliko mamic znajde v stiski. Bereš na spletu, kupiš knjige, poslušaš 1001 nasvet in morda si potem še bolj zmedena kot prej.

image
Ko začnemo z uvajanjem oz. ko začnemo razmišljati o uvajanju goste hrane, se veliko mamic znajde v stiski. (Freepik.com)
/11


Sama imam izkušnje z obema načinoma uvajanja goste hrane. Sina sem uvajala s kašasto hrano po žlički, s hčerko pa sva se lotili uvajanja po t.i. metodi BLW.

Ker izredno rada kuham, veliko dam na okusno hrano, pripravljeno s skrbnostjo in ljubeznijo. Ne rečejo zaman, da gre ljubezen čez želodec. In to velja tudi, ko govorimo o uvajanju oz navajanju otročka na prehrano, ki jo bo užival celo življenje. 

 

PREBERITE TUDI: Ste že slišali za metodo uvajanja goste hrane BLW?

 

Začetek uvajanja

Ko začnemo z uvajanjem oz. ko začnemo razmišljati o uvajanju goste hrane, se veliko mamic znajde v stiski. Vsaj zame je bilo to primerljivo z vožnjo z vlakcem smrti, ko se veseliš, da je otroček pripravljen na naslednji korak, malo te stiska, ker morda ne veš, kako sploh začeti in kako bo vse skupaj potekalo. Bereš na spletu, kupiš knjige, poslušaš 1001 nasvet in morda si potem še bolj zmedena kot prej.


Ko sem prvič zagrabila literaturo o uvajanju goste hrane, sem najprej pogrešala okus, nasvete, da bi bila hrana okusna. Ko sem odkrila, da lahko tudi pri uvajanju obogatiš sicer pusto začetno hrano s pikico, seveda za določeno starost primernih začimb, pa je bil to zame prelomen trenutek.


PREBERITE TUDI: Uvajanje: S čim pričeti?

 

Uradna priporočila

Ne glede na metodo uvajanja, bodisi je to uvajanje na žličko ali po metodi blw, se seveda lahko držimo uradnih priporočil stroke za uvajanje določenih živil in alergenov. Sama sem se držala tudi svojih osebnih načel. To je, da uvajam hrano, ki je predvsem zdrava prehrana, raznolika, sezonska in lokalna (če se le da pridelana ekološko) ter nenazadnje tudi okusna. Tega sem se poskušala držati že v prvo in se še držim, kolikor le lahko, ko načrtujem družinsko prehrano za celotno družino.

 

Uradne smernice se redno spreminjajo (menda vsako leto), zato je dobro, da se pred začetkom z njimi seznanimo. Ko začnemo uvajati je treba to narediti predvsem uporabiti zdravo pamet in začeti počasi, nikamor se ne mudi. V mojem primeru je minilo med prvim in drugim uvajanjem šest let in lahko rečem, da so bila pri hčerki kar precej drugačna priporočila kot pri sinu.

 

ZANIMIVO: Med hranjenjem se dogaja prvi razvoj govora

"Otroci so pogosto hranjeni na žlico s strani staršev, dalahko živimo v naših popolnih lepih stanovanjih, da ni kaj umazano, ob tem pa otroci ne morejo razviti senzibilitete govoril. Prvi razvoj govara se dogaja med hranjenjem. Ko otrok packa, se umaže, ugrizne, speče, s prsti ugotovi, kakšno teksturo ima hrana, ki jo nosi v ustno votlino, manipulira z zobmi in jezikom," je razložil povezavo med govorom in hranjenjem logoped Benjamin Vogrič v intervjuju za VAL 202.

 

3, 2, 1 ŠTART

Brez panike tudi, če ne štartate na dan 0, ko vaš sonček ali sončica dopolni šest mesecev, se svet ne bo podrl. Tudi, če otroček več pomeče po tleh, hrani domače ljubljenčke s korenčkom namesto sebe, popljuva naokoli več kot poje, mirne živce, doslednost in vztrajnost se prej ali slej obrestujeta. Imejte v mislih, da je otroček res še majhen, da bo hrano jedel celo življenje in imata ogromno časa, da se tega nauči.


PREBERITE TUDI: 5 mitov o uvajanju goste hrane

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Fantasia
Nič narobe, če si mal’ Fantasia.
3
Policistični jajčniki - pripravki za zdrav...
Policistični jajčniki so pogosta težava žensk, veliko preglavic pa jim povzročajo predvsem pri zanositvi. S hrano lahko ...
3
Dobrodelni nagradni fotonatečaj Pustne dob...
Objavi fotografijo svojih krofov, flancatov, mišk ali druge pustne dobrote in osvoji družinski izlet po svojem izboru. O...
3
Krofi na hitro s čokoladnim moussom
Se že pripravljate na pust? Za vas smo poiskali super, malo drugačen recept za odlične krofe s čokoladnim moussom.
3



Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke
Kravje mleko za dojenčka: da ali ne?
Čeprav je bilo že veliko povedanega in zapisanega, a še vedno tema o kravjem mleku za dojenčke odpira marsikatere polemi...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?