|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj uvajati gosto hrano: pri 4. ali 6. mesecih?

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 14.7.2023
Se tudi vi sprašujete, kdaj začeti z uvajanjem goste hrane? Je to pri 4. ali pri 6. mesecih? Ali raje še pozneje? Mnenja se krešejo, nasveti se križajo.

image
Je za uvajanje goste hrane primeren začetek pri 4. mesecih ali pri 6. mesecih? (Freepik.com)
/11


Zadnje smernice Odbora za prehrano ESPGHAN priporočajo izključno dojenje do šestega meseca starosti, ker dojenje zagotavlja optimalno rast in razvoj otroka. Priporočila veljajo v primeru, da za to ni kontraindikacij in ob tem otrok lepo uspeva ter pridobiva na teži.


Delno dojenje tudi po šestem mesecu 

Po šestem mesecu dojenje, ob ustrezni dopolnilni prehrani, še naprej prispeva k rasti, razvoju in zdravju dojenčkov in malčkov. Z delnim dojenjem naj bi po priporočilih matere nadaljevale do do drugega leta otrokovega življenja, zgornje omejitve trajanja dojenja ni.

Tudi v Centru za bolezni dojk priporočajo dolgo dojenje, saj obstajajo dokazi, da deluje protektivno in zmanjšuje možnost pojava karcinoma na dojkah. Plus za dojenčka in mamico, torej.

 

PREBERITE TUDI: 5 mitov o uvajanju goste hrane

 

Dojenček pri štirih mesecih razvojno še ni dovolj dozorel

Podatki istočasno kažejo, da ni razlike v rasti ali pridobivanju na telesni teži, če začnemo z uvajanjem dopolnilne mešane prehrane že po 4. mesecu, v primerjavi s tem če začnemo po dopolnjenem 6. mesecu.


Delovni terapevti razvojne obravnave so mnenja, da dojenček pri štirih mesecih ni razvojno dovolj dozorel, saj ne zmore še aktivnega sedenja (marsikateri dojenček tudi pri šestem mesecu še ne sedi sam), ki je predpogoj za učinkovito žvečenje in požiranje goste hrane.


Kar je veljalo nekoč, danes ne velja več 

Kar 10 let pred prihodom teh smernic je veljalo, da se uvajanje začne z dopolnjenim četrtim mesecem. Da se postopno uvaja alergene, strogo po mesecih in nisi smel zamuditi določenega intervala. Tako sem tudi sama uvajala sina. Veljalo je namreč, da pozno uvajanje alergenih živil preprečuje senzibilizacijo in razvoj alergije.

 

PREBERITE TUDI: Kako uvajamo sezonsko sadje pri dojenčku?

 

Nova dognanja, ki temeljijo na novih metaanalizah in ugotovitvah predlaga zgodnje uvajanje alergenov. Jajca v celoti, oreščke (seveda v obliki namazov, pireja ... itd) in tudi alergeno sadje.

Priporočila ESPGHAN: alergena hrana se lahko uvede kadarkoli po začetku uvajanja.

 

Tistim z večjim tveganjem za alergijo (arašidi, jajca, atopijski dermatitis) se npr. arašide (v obliki arašidnega masla) uvede le po predhodni obravnavi pri alergologu (s kožnim vbodnim testom).

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Uvajanje: S čim pričeti?
Zelo pomembno je, da pričnemo z uvajanjem sezonske hrane, lokalno dostopno hrano, saj je takšna hrana bogatejša s hranil...
4
Recepti: Družinski novoletni prigrizki
Te družinske novoletne prigrizke lahko pripravite tik pred novoletno zabavo. Prav tako jih lahko shranite za pozen zajtr...
3
Domači krofi
Tudi pustni krofi so lahko zdravi, ali pa vsaj malo manj mastni in "beli". Poskusite Emilijin recept, predvsem kro...
3
Dobrodelna nagradna igra Fala Slonček se j...
V januarju in februarju ste objavili fotografije svojih odličnih pustnih dobrot in s tem pomagali zbirati donacije za kr...
3



Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke
Regrat je primeren tudi za dojenčke
Regrat je primeren tudi za najmlajše, ki se navajajo na gosto hrano in odkrivajo nove okuse. Primerno pripravljen bo zag...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?