|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko mora otrok v bolnico ...

P.L., 30.7.2014
Bolezen ali zdravstveni zapleti so pri otroku včasih lahko tako hudi, da mora v bolnico. to pa je zanj in za starše zelo stresno. Preberite nekaj napotkov, ki lahko olajšajo bivanje otroku v bolnišnici.

image
Za otroka je bivanje v bolnici lahko zelo stresno. (foto: FreeDig
/11


Če je otrok že dovolj velik in bo sprejet v bolnico zaradi preiskav ali v naprej določene operacije, je priporočljivo, da se starši z njim pogovorijo in ga poskušajo pripraviti na bivanje v bolnišnici. Povedo mu lahko, kako bodo potekale preiskave ali operacija.

 

Če je otrok majhen, v bolnico pripeljan na hitro zaradi bolezni ali nesreče, naj se poskušajo starši pred njim zadržati. Zelo hudo je gledati otroka, ki leži negiben na postelji, priključen na aparate in povezan s cevkami, toda starši naj se zavedajo, da se njihova žalost, skrb, jok, prenaša tudi na otroka. Zato pred njim ne jokajte, poskušajte biti močni, ostati mirni in mu vlivati upanje. Otrok, ki je bolan ali poškodovan, potrebuje pozitivno energijo in toplino svojih staršev.

 

Bivanje v bolnišnici je stresno za starše in otroka. Če je le mogoče, naj se starša menjujeta na dvanajst ur. Naj bo nekdo pri njemu dopoldan in popoldan, drugi pa zvečer in ponoči. Tako bosta tudi starša lahko za trenutek odmislila skrbi in se nekoliko odpočila.


Če mati še doji, je menjava staršev skoraj nemogoča. Takrat je še toliko bolj pomembno, da partner stoji ob strani obema, kolikor je to seveda mogoče.

 

Če bo majhen otrok operiran, se o tem pogovarjajte in mu poskušajte čim bolje razložiti, kaj to pomeni. Pomembno je, da ste zraven, ko bo dobil narkozo, saj je malčke ponavadi tega strah. Prav tako je pomembno, da ste ob njem, ko se bo iz narkoze prebujal.

 

Obvezno zdravstveno zavarovanje v celoti krije sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do starosti otroka vključno pet let. To pomeni, da ima eden od staršev pravico bivati z otrokom v bolnišnici noč in dan. Prisotnost staršev je za majhnega otroka, ki se že tako slabo počuti zaradi bolezni, operacije ali pregledov in preiskav, še kako pomembna. Starši svojega otroka najbolje poznajo, njihova prisotnost ga pomirja, s tem pa je olajšano tudi delo zdravnika, saj mu otrok, ki ima v svoji bližini starše, bolj zaupa.


Vseeno pa morajo tudi starši vedeti, da je nujno, da spoštujejo pravila bolnišnice. Te so ponavadi na vidnem mestu v vsaki sobi.

 

Seveda pa je zelo pomembno, da se tudi starši zavedajo, da je njihova pomoč pri zdravljenju dobrodošla in nujna. Otrok se bo pozdravil hitreje, če bodo sodelovali vsi: otrok, starši in zdravstveno osebje.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
24
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Moja hči ni moja princesa
Sociolog in avtor Bruno Šimleša se je odzval na komentarje, ki so jih sledilci zapisali pod fotografijo s hčerko, ki jo ...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Naravno in sočutno odvajanje od plenic
Pri odvajanju od plenic ne gre toliko za to, kdaj so otroci razvojno pripravljeni biti brez plenic, ampak bolj za to, kd...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?