|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kontracepcija po porodu – kaj izbrati?

Uredništvo Ringaraja.net, 29.6.2023
Kljub temu da velja miselnost, da je ženska, dokler doji, zaščitena pred novo nosečnostjo, je veliko bolj zanesljivo, da se odloči za zaščito. Kaj pa naj izberemo?

image
Katero obliko kontracepcije izbrati po porodu? (Freepik.com)
/11


Takoj po porodu je partnerstvo odrinjeno na stranski tir, saj žensko telo potrebuje čas za regeneracijo in počitek. Spolni odnosi se do šestega tedna po porodu, ko sledi tudi prvi ginekološki pregled, odsvetujejo. Kasneje je prav, da se partnerja posvetita tudi svojemu odnosu.

Prva menstruacija po porodu načeloma nastopi med 6.tednom in 6. mesecem po rojstvu otroka, ker pa je ovulacijo težko napovedati in ker polno dojenje ni povsem učinkovita zaščita, je prav, da ženska že prej razmisli o dodatni zaščiti. Zaradi preprečevanja zdravstvenih zapletov se med nosečnostmi svetuje vsaj 18 mesečni razmik.

 

PREBERITE TUDI: Seks po porodu: Ste vedeli?

 

Kondom

Kondom je odlična izbira za kontracepcijo po porodu, saj ne vpliva na mamo, sploh, če ta doji.

 

Kontracepcijske tabletke

Nedoječe mame lahko jemljejo enake tabletke kot v obdobju pred porodom. Če mama doji, kombinirane tabletke, ki vsebujejo estrogen, niso dovoljene, saj vplivajo na manjše izločanje mleka. Za doječe mamice se tako priporočajo progestagenske tabletke, ki dokazano ne spreminjajo količine mleka, ne vplivajo na njegovo sestavo, vonj ali okus.

 

Maternični vložek

Uporaba bakrenega ali hormonskega materničnega vložka je primerna za mame, ki dojijo, saj vsebuje le progestagen in za tiste, ki ne. Načeloma se lahko vstavijo že 6 tednov po porodu.

Učinek traja 5 let, nato ga je potrebno zamenjati. Ob odstranitvi se sluznica popolnoma obnovi že v enem mesecu, zato ni posledic, če se odločite za ponovno zanositev.

 

PREBERITE TUDI: Koliko časa traja, da si telo po nosečnosti opomore?

 

Nožnični obroček

Obroček si ženska enkrat mesečno sama vstavi v nožnico in ga po treh tednih odstrani. Izmed vseh oblik kombinirane hormonske kontracepcije ima najmanjši odmerek estrogena.

 

Hormonske injekcije

Obsežne raziskave niso pokazale nobenega stranskega učinka na rast novorojenčka. Ta zaščita se obnavlja vsake 3 mesece.

 

Nujna hormonska kontracepcija

Lahko jo uporabite po porodu, do 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu. Vendar se odsvetuje dojenje vsaj 6 ur po zaužiti tabletki.

 

Sterilizacija

Za sterilizacijo se lahko odločite šele po 35.letu starosti ali v primeru, ko bi nova zanositev pomenila resno tveganje za zdravje.

 

PREBERITE TUDI: Kontracepcija po porodu

 

Treba se je zavedati, da nobena od metod ni 100 % zanesljiva, niti sterilizacija. O izbiri kontracepcije se pogovorite s svojim ginekologom, ki vam bo znal odločitev olajšati s pravilnim svetovanjem.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Meningokokna okužba najbolj ogroža otroke ...
Invazivne meningokokne okužbe so med najpogostejšimi vzroki za gnojno vnetje možganskih ovojnic ali meningokokni meningi...
7
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...
6
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4
Večno zavetišče - upepeljevalnica za ljubl...
Tudi v Sloveniji je končno začela obratovati prva upepeljevalnica za hišne ljubljenčke. Z njihovo pomočjo se boste lahko...
4



Srečna, ker sem mama
25. marec je dan, ko praznujemo mame. Ko praznujemo drugačno obdobje, ko praznujemo vse lepe in objokane trenutke, ko pr...
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?