|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lahko bolna še vedno dojim?

Helena Primic, 21.9.2023
Zelo malo je resnih bolezni, zaradi katerih bi mama morala prenehati dojiti. Ko mama zboli, je namreč njeno telo že ustvarilo protitelesa za točno ta virus, zaradi katerega je zbolela.

image
Med boleznijo se z dojenčkom preselita v posteljo. (Freepik.com)
/11


Zelo malo je resnih bolezni, zaradi katerih bi mama morala prenehati dojiti. V razvitih državah sta edini nalezljivi bolezni, ob katerih doječa mama ne sme dojiti, HIV in HTLV-1.

Ko gre za "navadne" bolezni, kot so prehlad, viroza, gripa, vročina in mastistis, lahko torej brez skrbi še naprej dojite.

Pomembno je le, da v primeru, da vam zdravnik predpiše kakšna zdravila, tega opozorite, da dojite, da vam predpiše ustrezna zdravila, ki jih lahko uživa doječa mama. 


Zastrupitev s hrano

Celo, če ste se zastrupili s hrano, lahko še vedno dojite. In to ne samo v primeru, da so simptomi ostali v prebavnem traktu, temveč tudi, če je bakterija prišla v materino kri oziroma je prišlo do sepse. Čeprav v primeru sepse obstaja verjetnost, da bo bakterija zašla tudi v materino mleko, strokovnjaki svetujejo, da mati nadaljuje z dojenjem, hkrati pa prejema antibiotik, ki je primeren za doječe matere, saj je to za otroka najbolje.

Dojenje je treba začasno oziroma za prvih 24 ur terapije z antibiotiki ustaviti le, če gre za zelo nalezljivo bakterijo (na primer streptokok A, ki povzroči pri mami hudo infekcijo), svetujejo zdravniki. 


PREBERITE TUDI: Materino mleko JE najboljša hrana za otroka


V resnici prenašate protitelesa

Pogosto bolne mame ne upajo dojiti, ker jih je strah, da bodo s svojim mlekom okužile še dojenčka. Še posebno, če gre za novorojenčka oziroma zelo majhnega dojenčka. Toda resnica je pravzaprav popolnoma nasprotna.

Ko mama zboli, je njeno telo že ustvarilo protitelesa za točno ta virus, zaradi katerega je zbolela. Zato bi bilo najslabše, kar bi lahko storila za dojenčka, da bi prenehala dojiti, saj bi ga tako oropala dragocenih protiteles. Z dojenjem pa tako na otroka prenese protitelesa za točno ta virus, zaradi katerega je bolna, in tako otroka v resnici ščiti pred boleznijo, ki jo je položila v posteljo.


Če bo torej otrok vendarle zbolel, bo zbolel veliko manj kot bi, če ga ne bi dojili, saj bo z dojenjem že prejel nekaj vaših protiteles. Poleg tega bi ga s prenehanjem dojenja spravili v stisko, zaradi katere bi se verjetnost za to, da bo zbolel, samo še dodatno povečala.

Seveda pa je kljub pozitivnim učinkom dojenja priporočljivo, da se kljub vsemu držite preventivnih ukrepov - da ne kihate in kašljate v dojenčka, da si redno umivate roke in se vsaj v času največje bolezni poskušate izogniti stikom obraz na obraz.


PREBERITE TUDI: Prehlad pri dojenčku in majhnem otroku


Preselita se v posteljo

Če ste zboleli, je torej najbolj praktično, da se skupaj z dojenčkom začasno "preselita" v posteljo, kjer boste vi lahko počivali in se zdravili ter otroka podojili vsakič, ko bo lačen.

Zelo pogosto mame med boleznijo premalo pogosto dojijo ali ne pijejo dovolj, da bi dojenje normalno teklo. Včasih so tudi kakšna zdravila kriva, ki zaustavijo normalen pretok mleka.

Zato med boleznijo poskrbite, da boste pili dovolj tekočine, se potrudite dojiti tako pogosto kot pred boleznijo in poskušajte jemati čim manj zdravil, ki bi lahko negativno vplivala na dojenje.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
10
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
9
Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
Nastavki za dojenje - so res v pomoč?
Nastavek za dojenje je umeten cucelj, ki ga matere uporabljajo preko svoje prsne bradavice med dojenjem otroka. Ti naj b...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?