|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lahko dojenčku sprehod na mrazu škoduje?

Uredništvo Ringaraja.net, 21.11.2018
Ko se temperature spustijo blizu ničle ali celo pod njo, se veliko staršev sprašuje, če ozračje le ni premrzlo za sprehod z dojenčkom. Mu lahko mraz škoduje? Prepoznajte znake, ki kažejo, kdaj je dojenčku zunaj res prehladno.

image
Kako vemo, kdaj je mraz za dojenčka prehud?
/11


Telo dojenčka ni takšno kot telo odrasle osebe, saj dojenčkov organizem še ne zna ustrezno regulirati telesne temperature. Dojenčkovo telo je zelo občutljivo, hitro se lahko pregreje, vendar se lahko tudi hitro podhladi.

 

Dojenčki, ki jim je zunaj prehladno vam bodo to »povedali« z jokom, pretiranim vznemirjenjem in slabim počutjem, pa tudi njihove ročice so precej mrzle, ko je res pretirano mrzlo zunaj. V takšnem primeru je bolje s sprehodom čim prej zaključiti in se vrniti na toplo. Preverite, kateri so še znaki, po katerih lahko ugotovite, da je za dojenčka zunaj preveč hladno.


PREBERITE TUDI: Nasvet strokovnjakinje - alergija na mraz pri dojenčku: kako ukrepati?

 

Pozor – omrzline!

Če so dojenčkov nosek, obraz ali prstki izjemno mrzli in postanejo bledo sive barve, lahko to kaže na omrzline. V takšnem primeru dojenčka čim prej vzemite iz vozička in ga stisnite k sebi, čim bližje svojemu telesu (pod plašč, jakno) in se posvetujte oziroma obiščite pediatra, da se prepričate, če morda ni prišlo do resnejših težav. Omrzline so namreč izjemno nevarne in lahko povzročijo tudi težje poškodbe na dojenčkovem telesu.

 

Dojenčka ogrejte postopoma

Če nimate možnosti, da dojenčka hitro odpeljete k pediatru, ga poskušajte ogreti doma. Toda previdno! Ogreti ga morate počasi, postopoma in ne na hitro. Omrznjeni del telesa pogrejte s pomočjo tople vode, katere temperatura naj bo malce nad telesno temperaturo, t.j. okrog 37 stopinj Celzija. Nikakor naj voda ne bo toplejša od 39 stopinja Celzija – obvezno preverite s termometrom!

Lahko uporabite tudi obloge, ki ste jih ogreli na temperaturo telesa. Teh ni potrebno močno pritiskati na dojenčkove pomrzle dele, tja jih samo položite in pustite toliko časa, da se koži povrne barva.

Obvezno dojenčka podojite ali mu dajte piti topel napitek (nikakor ne vrelega!)

 

PREBERITE TUDI: Z dojenčkom na sprehod v zimskih dneh - da ali ne? Preberi, kaj svetuje pediatrinja. 


Obvezen obisk pediatra

V kolikor dojenčkova koža pordeči in se na njej pojavijo mehurčki ali oteklina, mora dojenčka obvezno pregledati pediater. Če je le mogoče, naj vas pediater obišče na domu, da vam ne bo potrebno dojenčka ponovno izpostavljati mrzlemu zraku.

 

VIR: yumama.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena: 20 najpopularnejših herojsk...
Preverite izbor 20 najpopularnejših herojskih imen za male superjunake in superjunakinje. Ob vsakem imenu boste našli tu...
21
Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
6
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
5
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
5



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?