|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mamice v službi so pod večjim stresom

Uredništvo Ringaraja.net, 20.2.2019
Mamice, ki hodijo v službo so pod večjim stresom kot mamice, ki so se odločile, da bodo ostale doma in to za kar 40 odstotkov, kažejo najnovejše študije. Služba od doma pa v resnici ni manj obremenjujoča za mame.

image
Zaposlene mamice so pod večjim stresom kot ostali zaposleni.
/11


Nekako logično se nam zdi, da je mama, ki hodi v službo in hkrati skrbi za otroke bolj obremenjena kot mamica, ki je doma, strokovnjaki pa so to potrdili tudi v številkah, poroča The Guardian. V resnici so zaposlene mame bolj v stresu kot povprečni zaposleni ljudje in to za več kot 18 odstotkov. Številka seveda naraste vse do 40 odstotkov, ko mora mamica poleg službe skrbeti za dva otroka, je pokazala obsežnejša študija, v kateri so analizirali 11 ključnih indikatorjev stopnje kroničnega stresa.

 

Usklajevanje službe in družine je stresno

Na Inštitutu za družbene in ekonomske raziskave (Institute for Social and Economic Research) Univerze v Essexu so strokovnjaki, prof. Tarani Chandola, dr. Cara Booker, prof. Meena Kumari ter prof. Michaela Benzeval, analizirali podatke 6.025 oseb iz britanskih gospodinjstev. Podatke so zbirali daljši časa s pomočjo posebne ankete, edine tovrstne na svetu.

Iz analize so izključili nekatere podatke, ki bi lahko vplivali na rezultate (starost, etično pripadnost, izobrazbo, poklic, dohodek) in se osredotočili izključno na delovne ure ter družinske razmere. Glede na njihove ugotovitve, objavljene v reviji Sociology, delo od doma in fleksibilen delovni čas nimata pozitivnega učinka na stopnjo stresa pri ženskah, skrajšan delovni čas pa le nekoliko razbremenjuje mamice. »Usklajevanje službe in družine je povezano z večjim psihičnim naporom, z večjo stopnjo stresa in slabšim počutjem. Posebej starši mlajših otrok imajo težave usklajevati družinske in delovne obveznosti v delovnih pogojih, ki jim ne omogočajo fleksibilnosti (na primer nadurno delo), kar negativno vpliva njihovo zmožnost soočanja s stresom, ki so mu zaradi tega izpostavljeni,« je povedala prof. Chandola.


PREBERITE TUDI: Blog: Kako uskladiti službo in materinstvo?


Zaposlene mame z dvema otrokoma so pod večjim stresom

»Ponavljajoči se stresni dogodki, ki so kombinacija družbenih in okoljskih stresnih situacij ter večjih travmatičnih življenjskih dogodkov, povzročajo kronični stres, ki vpliva na zdravje,« pravi prof. Kumari. Raziskovalci so ugotovili, da so biomarkerji, to so ključni indikatorji kroničnega stresa ter stopnja stresnih hormonov in višina krvnega tlaka kar 40 odstotkov višji pri ženskah, ki so zaposlene za polni delovni čas in hkrati vzgajajo dva otroka kot pri zaposlenih ženskah brez otrok. Polno zaposlene mamice z enim otrokom pa imajo za 18 odstotkov višjo stopnjo stresa kot ženske brez otrok.

 

PREBERITE TUDI: Zaposlene mamice so srečnejše

 

»Fleksibilne oblike dela, ki naj bi bile namenjene razbremenitvi zaposlenih staršev, sicer nekoliko zmanjšujejo stres povezan z usklajevanjem dela in družine, vendar je raziskava pokazala, da je to še vedno premalo, da bi dejansko vplivalo na zmanjšano izpostavljenost kroničnemu stresu,« pojasnjuje dr. Benzeval. Raziskovalci so tudi ugotovili, da so ti stresni indikatorji pri očetih dejansko lahko nižji, če delajo skrajšani delovni čas.

 

VIR: theguardian.com

 


 

MOGOČE VAS ZANIMA TUDI:

Pravica do krajšega delovnega časa


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...
6
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
5
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
5



24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
photo
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...
Fotografije, ki slavijo telo nepopolne mame
Danes zjutraj sem jokala, ko sem se preoblekla pred ogledalom. V letu in pol sem pridobila skoraj 50 kilogramov. Med pos...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?