|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Masaža ugodno vpliva na nosečnice in mamice

Helena Mlakar, 15.10.2010
Masaža blagodejno vpliva na nosečnice in mamice po porodu. Dotik je namreč primaren, močan način komunikacije, ki se vtisne globoko v spomin vsake naše celice.

image
/11


O masaži v nosečnosti, pripravi na porod in oskrbi mamice po porodu, smo se pogovarjali z Mojco Kurent, ki je višja medicinska sestra in diplomiran organizator dela. Že vrsto let se ukvarja z raznimi masažnimi tehnikami in svetovanjem o zdravem načinu življenja.


»V štiridesetih tednih nosečnosti ženska doživlja velike telesne in čustvene spremembe. Masaža ji je lahko v veliko pomoč, da lažje sprejme in se prilagodi tem skokovitim spremembam in se pripravi na porod. Ob redni masaži se znajo bodoče mamice bolje sprostiti in tudi lažje rodijo. Redna masaža, ki jo spremljata še zdrava prehrana in vadba, je nežna in naravna metoda za blaženje nosečniških težav brez stranskih učinkov,« je povedala Kurentova.


Po njenih besedah masaža nosečnico med drugim sprošča, pomirja, krepi njeno zdravje in ji pomaga k vedremu pogledu na prihodnost. Po masaži bolje spi, je manj utrujena in ima več moči. Masaža ublaži ali odstrani bolečine v hrbtu. Izboljšuje in poživlja njen krvni obtok, blaži ali prepreči zatekanje nog in preprečuje širitev žil. Blaži ali odstrani glavobol in preprečuje nastanek strij. Umirja spremembe v njenem razpoloženju, ki jih izzovejo hormonske spremembe v telesu. Zmanjšuje občutljivost dojk in bolečine v njih. Izboljšuje držo telesa. In kar je tudi zelo pomembno, masaža krepi povezanost matere z dojenčkom in jo s tem pripravlja na lažji porod.


Za bodoče mamice prireja Mojca srečanja,, kjer jih psihofizično pripravlja na porod. Na srečanjih se bodoče mamice seznanijo s praktičnimi informacijami glede poroda, vzpostavljanja dojenja, zdrave prehrane in nege otroka.


Oskrba mamice po porodu

»Poporodno obdobje je popolnoma naravno stanje in predstavlja posebno situacijo v življenju ženske. Lahko postane eno najlepših obdobij v doživljanju njene ženskosti,« je povedala Mojca.


V tem času se ženska lahko spočije in okrepi od poroda ter nosečnosti in si nabere novih moči za prihajajoče mesece z dojenčkom.


Poporodno obdobje je obdobje najtesnejše povezave med mamo ter otrokom. V tem času se zgodi tudi največ telesnih sprememb kot so celjenje porodnih ran, vračanje maternice v prejšnji položaj ter tvorba mleka.


Sledi obdobje prilagajanja na življenje z dojenčkom ter uravnovešanje hormonskega stanja ženske.

Poporodno obdobje poteka zelo individualno. Kot porod, je tudi to obdobje dogodek zase, ki se razlikuje od ženske do ženske. Vsaka ga doživlja na svoj način, zato želijo ženske v tem obdobju govoriti o svojih trenutnih težavah in dogodkih.


»Dejstvo je, da je pomembnost poporodne dobe v naši družbi zatonilo v pozabo ter jo izrinilo iz vsakodnevnega družinskega življenja. Pozabilo se je, da ženska po devetih mesecih nosečnosti in porodu potrebuje veliko tednov, da se znajde v novi življenjski situaciji in spremenjeni vlogi,« opozarja Kurentova.


Kot pravi, je mlada mamica v tem obdobju izpostavljena velikemu hormonskemu nihanju. Zaradi tega lahko nastopijo tudi težave kot so evforija po prestanem porodu, občutki praznine, osamljenosti in ranljivosti. Zato potrebujejo mlade mamice veliko časa, ljubezni, naklonjenosti in pozornosti v prvi vrsti od družinskih članov pa tudi od strokovnega osebja.


»V obdobju med 15 in 50 dnevom po porodu je za mlado mamico zelo priporočljivo poskrbeti v 3-4 urnem tretmaju, kjer se psihofizično okrepi in simbolno zaključi obdobje nosečnosti in poroda s ciljem, da se prepusti novi vlogi doživljanja materinstva. Tretma zajema masažo telesa in zapiranje kosti.«


Masaža telesa

Ne glede na kulturo ter sloj prebivalstva se ljudje, še posebej nosečnice, rojevajoče in otročnice, veselijo dotika. Dotik je primaren, močan način komunikacije, ki se vtisne globoko v spomin vsake naše celice. Ženski pomaga , da se sprosti in odpre. Lažje lahko govori o svojih težavah, skrbeh ali le o tekočih dogodkih.

Mojca je povedala, da masaža traja eno uro.


»Mamica je zmasirana od glave do peta, pri masaži se uporablja toplo mandljevo ali olivno olje. Pomembna je tudi masaža stopal, ki ima še dodaten zdravilni učinek zaradi svojih refleksnih točk. Vsaka točka je povezana z določenim organom in delom telesa. Ko jih masiramo, vzpodbudimo zdravljenje in uravnovešanje teh organov. Med masažo leži ženska na masažni mizi. Prostor mora biti topel. Posebno pozornost namenimo predelu križa, ramen in trebuha. Pri masaži trebuha s posebnimi gibi in zeliščnim pripravkom stimuliramo cirkulacijo kože, da se ta ponovno napne. Na koncu končamo z masažo obraza.«


Zapiranje kosti

»Med porodom je ženska odprla svoje telo in srce, da se je lahko rodil otrok. Raztegnjene vezi maternice in razrahljane kosti bokov se še niso vrnile v prvotno lego. Z omenjeno tehniko pa lahko pomagamo telesu zapreti kosti. Obstaja sedem področij kosti na telesu, ki jih zapiramo: področje glave, ramen, prsnega koša, bokov, stegen, meč in stopal,« je povedala Mojca Kurent.


Opisala nam je, kako poteka metoda zapiranja kosti: »Za izvedbo te metode sta potrebni dve osebi. Pri delu se uporablja širši in daljši kos tkanine, s pomočjo katerega lahko kosti, npr.: boke stisneš, da se lažje vrnejo na prejšnje mesto.

Zapiranje kosti ni nova metoda, ampak zelo stara, skoraj že pozabljena. Nekatere babice in prababice bodo še znale povedati, da so si tudi one ali njene znanke na tesno povijale boke po porodu in s tako povitimi boki še nekaj tednov hodile naokoli.

V praksi se je pokazalo, da se po tretmaju ženske zelo dobro počutijo: prebava se izboljša, utrujenost in razne bolečine izginejo, ublaži se nihanje razpoloženja, psihofizično počutje je boljše. Mamice so umirjene, manj zaskrbljene zaradi novih izzivov, ki jih čakajo.«


Poporodno obdobje je pomembno obdobje, ko se telo vrača v stanje pred porodom. Izrednega pomena je, da ženska v tem obdobju miruje in uživa čas z otrokom ter sama s seboj.


»Izogiba naj se kuhanju, pospravljanju, aktivnemu gibanju in teku po stopnicah gor ter dol. Namesto tega naj zaposli družino, stare starše ter prijatelje, ki po navadi z veseljem priskočijo na pomoč. Tako pokaže spoštovanje do sebe in do narave,« je zaključila Kurentova.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
14
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
11
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
9
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...
6



"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Mame s tremi otroci so pod večjim stresom
Vsaka mama lahko pove, da je materinstvo tudi garaška služba, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Vendar, kot je po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?