|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najboljši način za učenje varčevanja: Izdelajte hranilnik

Uredništvo Ringaraja.net, 25.9.2018
Prek igre je otroke precej lažje učiti o pomembnih življenjskih stvareh, kot je na primer varčevanje. Če boste skupaj izdelali takšen simpatičnega prašička, bo vaš otrok zagotovo še raje vanj zavzeto metal kovance in bankovce.

image
Unikaten prašiček - hranilnik (F: Grgur Zucko/Pixsell)
/11


Imamo smo super idejo, kako lahko popestrite družinski popoldan ali kisel konec tedna: skupaj z otrokom izdelajte simpatičnega prašička – hranilnik. Ker je prašičke izdelan iz odpadnih materialov, boste otroka ob tem naučili še dveh pomembnih lekcij: da so tudi odpadki lahko odličen material za ustvarjanje in da je recikliranja pomembno za bolj zdravo okolje vseh nas. Hkrati bo hranilnik, ki ga bo otrok izdelal sam, zagotovo večja motivacija za to, da ga čim prej napolni s kovanci in bankovci. S tem se bo na igriv način naučil, kako iz majhnega zraste veliko, kako lahko z varčevanjem pride do večjega kupčka denarja, s katerim si lahko privošči tisto, kar si tako zelo želi.

 

Kaj potrebujete?

- plastična steklenica s širokim grlom in pokrovčkom

- škarje ali nož

- izolirni oziroma zaščitni lepilni trak

- bombažno blago v poljubni barvi

- lepilo

- kartonasta škatla od jajc

- kos kartona

- kosmata žica ali navadna izolirna žica

slika 1

Foto: Grgur Zucko/Pixsell

 

Navodila za izdelavo

1) Izrežite plastično stekelnico.

Da bo prašiček – hranilnik lepše izpadel, svetujemo da najprej nekoliko skrajšate plastično steklenico. Izrežite sredinski del steklenice in preostala dva dela, prednji del s pokrovčkom in dno steklenice, stisnite skupaj enega v drugega ter zalepite. Tako boste dobili krajšega in bolj okroglega prašička.


slika 2

Foto: Grgur Zucko/Pixsell

 

Da bo celotna konstrukcija hranilnika bolj fiksna, vam svetujemo da uporabljate silikonsko lepilo oziroma lepilo, ki je nekoliko močnejše od običajnih lepil za lepljenje papirja.

 

2) Obliko oblepite z zaščitnim lepilnim trakom.

»Prozornega« prašička oblepite z zaščitnim lepilnim trakom po celem telesu. Na hrbtu izrežite režo za vstavljanje kovancev in bankovcev.


slika 3

Foto: Grgur Zucko/Pixsell

 

3) Dodajte ušesa in noge.

Iz kartonaste škatle od jajc ali kakšnega drugega kartona izrežite štiri »hiške«, ki jih boste uporabili za prašičkove noge. Preostanek kartona lahko uporabite za ušesa: na raven karton narišite dva nekoliko daljša trikotnika in ju izrežite ter zalepite na vrh prašičkove glave, da boste prašiček imel ušesa. Ušesa pritrdite tako, da na glavi prašička s škarjami ali nožem naredite dve tanki zarezi, v kateri zataknete kartonasti ušesi.


slika 4

Foto: Grgur Zucko/Pixsell

 

4) Prašička ovijte s tkanino.

Prašiček – hranilnik ovijte z mehko bombažno tkanino, tako da bo mehak in prijeten na dotik. Za prašičkovo »kožo« lahko uporabite kose blaga, ki vam ostajajo. Pri barvi se prepustite domišljiji, saj je lahko hranilnik pisan kot mavrica ali v barvi pravega pujska iz kmetovega svinjaka.

Blago narežite na trakove, ki jih skupaj z otrokom zavijta v male »kačice«, ki jih nato v krogih zalepite na prašička. Če nimate na voljo tkanine, lahko prašička pobarvate ali nanj zalepite pisan papir. Tudi takšen hranilnik bo zelo lep in unikaten.

Ne pozabite še na repek! Izdelajte ga iz kosmate žice ali običajne žičke, ki vam ostaja. Žico zvijte v mini spiralo in jo pričvrstite na zadnji del, na ritko.


slika 5

Foto: Grgur Zucko/Pixsell

 

5) Prašička še okrasite.

Z ostanki kartona in žice lahko vašemu prašičjemu hranilniku izdelate klobuček, rožico, deteljico, karkoli vam narekuje ustvarjalnost oziroma karkoli bo všeč vašemu otroku. Nad pokrovčkom, prašičkovim noskom, narišite in pobarvajte oči. Nareditemu tudi rilec iz koščka kartona, gume ali spužve. In prašiček – hranilnik je končan.


slika 6

Foto: Grgur Zucko/Pixsell

 

Začnite lekcijo varčavanj kar takoj. Dajte otroku kakšen kovanček ali dva in mu pokažite, kako lahko začne varčevati. Učenje o zapletenih stvareh kot so finance in varčevanje je lahko tudi zabavno. Uživajte v igri!

 

VIR: Klokanica.24sata.hr

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
11
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
8
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
7
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
7



Ustvarjalne ideje: Čestitka in darilo za m...
photo
Očki, dedki, strici. Bodite ustvarjalni skupaj z otroki in ustvarite unikatno čestitko ali darilce za dan žena ali mater...
Čarobni gozd v Supernovi
Supernova Ljubljana Šiška v marcu in aprilu prinaša pomladna doživetja za otroke Čarobni gozd.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?