|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Navodila za prvi teden šole: Maske za vse

Uredništvo Ringaraja.net, 31.8.2020
Zadnja priporočila NIJZ za prvi teden šole so, da je uporaba mask v skupnih prostorih priporočljiva za vse učence, starejše od šest let.

image
V skupnih šolskih prostorih naj bi maske nosili vsi učenci, tudi prvošolčki. (FOTO: Freepik.com)
/11


Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na svoji spletni strani objavil nova priporočila za prvi teden šole, v katerih so zapisali, da učenci osnovnih šol in dijaki v učilnicah ni potrebno uporabljati mask, so pa te priporočljive v skupnih prostorih za vse otroke starejše od šestih let.


Kot je za portal Siol.net razložila šolska ministrica Simona Kustec so pravila o nošenju zaščitnih mask jasna, in sicer učenci, ki so med poukom vedno v istem razredu, mask ne potrebujejo, ko pa se premikajo iz enega razreda v drugega in ob prihodu v šolo ter odhodu iz nje, je maska priporočljiva od določene starosti dalje. 

 

PREBERITE TUDI: Ali morajo otroci nositi zaščitne maske?


Po novem naj bi maske nosili tudi otroci od šestega leta dalje

Še pred nekaj dnevi je veljajo, da masko potrebujejo otroci, starejši od 12. let, vendar je v petek, zaradi slabšanja epidemiološke slike v državi, NIJZ pripravil novo priporočilo, ki svetuje uporabo in nošnjo mask otrokom od šestega leta dalje. Iz njihove objave je razvidno, da otrokom do vključno petega leta ni potrebno uporabljati maske, otroci od šestega do 11 leta pa naj jih uporabljajo skladno s splošnimi in specifičnimi priporočili. To pomeni, da morajo ti otroci maske uporabljati v zdravstvenih ustanovah in v javnem prevozu. Za starejše od vključno 12 leta velja, da naj maske uporabljajo enako kot to priporočajo vladni odloki za odrasle.

 

zaščitne maske v šolah

Priporočila NIJZ za prvi teden šole: maske niso potrebne za otroke mlajše od petih let. (FOTO: Spletna stran NIJZ)


Maska NI OBVEZNA: Otrok lahko obiskuje šolo tudi brez nje

Po objavi priporočil so starši dobili s strani šol zelo različna navodila v zvezi z uporabo mask, saj so si ravnatelji očitno različno razlagali priporočila - nekateri ravnatelji so namreč poslali staršem okrožnice, da je maska na njihovi šoli obvezna, drugi, da je samo priporočljiva. Zato je mnogo staršev negotovih in v skrbeh, kaj se lahko zgodi, če njihov otrok maske ne želi ali pa iz različnih razlogov ne moremo nositi. Ali to pomeni, da njihov otrok brez maske ne bo smel obiskovati šole? Ne, je uraden odgovor s strani Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, prav takšno mnenje pa je dalo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Pisno je obe mnenji pridobila ena od mamic in jih delila na družabnem omrežju. Živko Banjac iz Sektorja za onovno šolstvo ji je pisno odgovoril: "da je za otroke od šestega leta dalje v šolah nošenje mask v prostorih izven učlnice priporočeno, ne pa strogo obvezno." K temu je dodal, da čeprav so se ravnatelji oziroma ravnateljice odločali med bolj odprtim pristopom in zahtevami za obvezno nošenje mask, se "v vzgojno-izobraževalni proces v prostorih šole lahko vključujejo tudi učenci, ki mask zaradi različnih razlogov ne želijo ali ne morejo nositi."

Da maske niso strogo obvezne pravi tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vendar naproša: "Strokovna ocena je, da z nošenjem mask preprečimo širjenje okužbe, z njo ščitimo predvsem druge, zato ponovno prosimo, da v šolskem prostoru ravnamo odgovorno in se kolikor je le mogoče držimo priporočil NIJZ. Varnost in zdravje otrok in zaposlenih v zgoji in izobraževanju sta naša primarna skrb. Končna odločitev je v rokah staršev."

   uporaba zaščitnih mask

Uradna odgovora z ministrstva in direktorata za šolstvo glede uporabe mask v šolah: Maske niso strogo obvezne! (FOTO: Facebook)

 

Če bo število okuženih naraščalo, bodo maske morali nositi vsi učenci 

Na NIJZ pojasnjujejo, da bodo spremljali potek okužb v državi in na podlagi tega vsak teden pripravili navodila za uporabo mask v naslednjem tednu. Kot so pojasnili za STA bo merilo povprečno število dnevno potrjenih primerov lokalnega prenosa v preteklih sedmih dneh - če bo znašalo več kot 20 (ali 140 na teden), bodo priporočili, da v šolah v skupnim prostorih zaščitne maske uporabljajo vsi učenci. V kolikor pa bo število omenjenih okužb manjše od 20, bodo priporočili, naj maske v skupnih prostorih uporabljajo le učenci tretje triade osnovne šole (učenci 7., 8. in 9. razreda).

 

PREBERITE TUDI: Zaščitne maske delajo več škode kot koristi


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
4
Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...
4
Cepljenje otrok pred vstopom v prvi razred
Pred vstopom v prvi razred otroci opravijo sistematski pregled pri pediatru. Največkrat pa so takrat tudi cepljeni. Cepl...
4



Novi Lino koledar - 2012
photo
Tudi letos je medvedek Lino za svoje prijatelje pripravil Lino koledar. Vsak mesec v letu prinaša pravljico, ki kaže, ka...
Prazniki na delovni dan v letu 2024
V letu 2023 je kar 11 praznikov padlo na delovni dan. Kaj pa nas čaka v 2024? Koliko praznikov bo prineslo dela prost da...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?