|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdo so Junaki prvega nadstropja?

Metka Troha, 3.3.2022
Si predstavljate, da se vam veliko pred rokom poroda rodi komaj za dlan veliko bitje, za katerega boste nekaj tednov trepetali, če mu bo uspelo? Najbrž težko, ampak s pomočjo zbranih zgodb nedonošenčkov si boste lahko. Pokukajte vanjo skupaj z nami!

image
Knjiga Junaki prvega nadstropja: zbrane zgodbe so zgodbe o malih bitjih z ogromno moči. (Freepik.com)
/11


"Včasih moraš bitko za življenje biti že, ko si velik komaj za dlan. To so najmanjši junaki in njihove zgodbe o veliki borbi za življenje." S temi besedami se začne knjižna novost Junaki prvega nadstropja, ki jo je v teh dneh v samozaložbi izdala naša Ringarajevka Petra Znoj. V knjigi so zbrane zgodbe o malih oziroma najmanjših dojenčkih, nedonošenčkih, ki so od prvega dne veliki borci. Veliki komaj za dlan klubujejo življenjskim preizkušnjam, s katerimi se morajo soočiti, ker so prezgodaj prišli iz varnega maminega trebuščka. 


Petra je mamica dveh takšnih borcev, Žana in Adama, ki sta jo kar 11 tednov prezgodaj presenenetila in prišla na svet. Ob tej izkušnji je dobila zagon za povezovanje s starši, mamicami in očki, ki jih združuje enak začetek življenja njihovih otrok, nedonošenčkov. Njihove zgodbe je pričela javno objavljati na Facebooku in Instagramu, pa tudi na Ringaraja.net, da bi z njimi povedala staršem, ki jih doleti enaka usoda, da niso sami, pa tudi vsem ostalim, da bi lažje razumeli in vedeli, da se lahko zgodijo in se dogajajo tudi čudeži. 


nedonošenčki

"V šoku sem sedela na postelji in premlevala, kaj so mi povedali. 900 gramov! Manjši dvojček ima 900 gramov! Kaj to pomeni? Ali sploh lahko preživiš z 900 grami?, sem spraševala. 'Ne vemo, bomo videli. Bo pa zagotovo boljše zunaj kot notri.'" se začne njena zgodba, ki si jo lahko preberete v knjigi Junaki prvega nadstropja.

Ob prebiranju te in ostalih zgodb malih junakov se ti naježi koža in dobiš občutek, da je mogoče tudi najbolj nemogoče.


"To so zgodbe, ki s(m)o jih mamice z vami delile v letu 2020. To so zgodbe o veliki borbi za preživetje. To so zgodbe o malih bitjih z ogromno moči. To so zgodbe o borcih. O junakih, velikih manj kot naša dlan." O teh malih junakih in njihovih zgodbah smo se pogovarjali z avtorico Petro Znoj.


Zakaj naslov knjige Junaki prvega nadstropja?

Junaki prvega nadstropja so prezgodaj rojeni otroci, nedonošenčki - ime prvega nadstropja pa zato, ker se intenzivna nega za nedonošenčke nahaja v prvem nadstropju ljubljanske porodnišnice.

 

Koga si imela v mislih pri izbiranju zgodb za knjigo oziroma komu so zgodbe namenjene?

Ko sem sama ležala v četrtem nadstropju ljubljanske porodnišnice in čakala na carski rez, sem se počutila osamljeno in jezno na svet. Zakaj se je to zgodilo ravno meni? Kam naj se obrnem? Kdo mi bo znal pomagati? Pobrskala sem po spletu in videla, da se vsako leto rodi 1400 nedonošenčkov, to pomeni 1400 mamic v podobni situaciji. Jaz pa sem se počutila sama na svetu.

Zato sem se odločila, da začnem zbirati zgodbe malih borcev in njihovih pogumnih mamic. Že skoraj dve leti nastaja čudovit projekt Junaki prvega nadstropja. Na Facebook in Instagram strani vsak teden objavim novo zgodbo, ki mi jo pošljejo jeklene mamice malih junakov, katerim sem iz srca hvaležna, saj soustvarjajo nekaj čudovitega.

Junaki prvega nadstropja niso samo zbirka zgodb – so opomnik, kako močno se junaki borijo za življenje in so motivacija in uteha mamicam, ki jih ta pot še čaka. Hkrati pa so tudi pomoč vsem ostalim, da lažje razumejo mamice nedonošenčkov in jim lahko v težki situaciji pomagajo.

 

PREBERITE TUDI: Ali sem slaba mama, ker sem rodila prezgodaj?

 

Kakšen je bil motiv za knjigo?

Že od vsega začetka sem načrtovala, da bodo zgodbe objavljene tudi v obliki knjige. In to se je sedaj uresničilo – izdana je namreč prva knjiga Junakov prvega nadstropja. V njej so zbrane zgodbe nedonošenčkov in njihovih staršev, ki so bile na socialnih omrežjih objavljene v letu 2020.

 

Želela sem si, da so naše zgodbe tudi nekaj, kar lahko primeš v roko. Seveda brez socialnih omrežij projekt ne bi mogel zaživeti, saj sem le tako lahko dosegla takšno število mamic, ki delijo svoje zgodbe. Vendar ta borba – naših malih junakov in pa seveda tudi nas, staršev – izraža pogum, ki mora pristati na knjižnih policah vsepovsod, ker si to borci za življenje zaslužijo.

 

nedonošenčki

Žan in Adam, dvojčka, ki sta "kriva", da se je rodil tako čudovit projekt in da je iz njega nastala knjiga Junaki prvega nadstropja, ki jo ponosno držita v rokah. (FOTO: Osebni arhiv Petre Znoj)

 

Bi lahko zgodbe, zbrane v tej prvi knjigi opisala v nekaj stavkih?

Knjiga zajema različne zgodbe - od borbe Eve in Tare, pri katerih so morali še po poti domov ustaviti reševalno vozilo, ker je ena izmed dvojčic nehala dihati in jo je mamica budila, do male Alexeye, ki je bila že sama po sebi čudež, saj je bila spočeta z biomedicinsko pomočjo, pa strahu mamice Ive, ki so jo poslali v Gradec, kjer so morali opraviti operacijo med nosečnostjo - požgali so žile med dvojčicama, pa borba malega Lovra, ki se je rodil v 25. tednu z 760g. Vsaka zgodba je posebna, vsaka je svoj čudež, vsaka je svoja zmaga - tako junakov kot tudi njihovih staršev.


Je bilo težko prepričati starše, da delijo tako intimno zgodbo?

Ne, velika večina mamic z veseljem deli svojo zgodbo, saj se vse spomnimo, kako nam je bilo v tistih trenutkih in vemo, da s tem, ko delimo svojo zgodbo, pomagamo tistim, ki pridejo za nami. Nekatere mamice pa so mi tudi napisale, da je bilo za njih zapisati zgodbo celo terapevtsko - da so predelale izkušnjo.

 

Zakaj ravno teh 29 zgodb? 

V prvi knjigi so zgodbe, ki so bile na socialnih omrežjih objavljene v letu 2020. V naslednji bodo tiste, ki so bile 2021. Sem se tako odločila, ker jih ne moreš razvrstiti po letu rojstva, saj so nekatere tudi že 30 let stare, nekatere mamice napišejo takoj, nekatere počakajo par let ...

 

PREBERITE TUDI: Pismo mojima nedonošenčkoma


Ti je uspelo prepričati k delitvi izkušnje tudi kakšnega očka nedonošenčka ali na to zgodbo še čakaš?

Zaenkrat sem štartala z mamicami, definitivno si želim, da bi svoje zgodbe povedali tudi očki, vendar bi želela, da je to poseben projekt, kajti tudi oni imajo veliko vlogo v vsem skupaj, doživljajo pa (seveda) drugače kot mamice.

 

Kakšen je bil odziv osebja, ki skrbi za male junake ob izidu knjige?

Izredno so bili veseli, so povedali, da bodo vsako jutro, ko bodo imeli kaj časa, prebrali eno zgodbo in se malo spomnili za nazaj. Sestre in zdravniki/ce, ki skrbijo za naše male borce na začetku, so izjemno srčni, od mamic vedno dobim zahvale, ki jih potem prenesem naprej. Ko dobiš nedonošenčka, ob njem ne moreš biti ves čas in ko spoznaš te sestre in zdravnike, ki delajo zares s srcem, si pomirjen, ker veš, da so naši otroci tudi malo njihovi in da jih tudi oni kdaj pocrkljajo, ko jih mi ne moremo.

 

Kje lahko dobim knjigo, če želim prebrati te čudovite zgodbe?

Knjigo se lahko dobi v vseh dobro založenih knjigarnah ali pa pri meni TUKAJ >> 

 

nedonošenčki

 

Bi vedeli, kako pristopiti k svoji prijateljici, ki se ji rodi nedonošenček? Kaj reči, kako ji olajšati te grozne trenutke negotovosti? Resnica je, da večina od nas tega ne ve, ker vemo premalo o prezgodaj rojenih otrocih. S to knjigo in z vsemi zgodbami, ki jih objavlja Petra se to spreminja. "Želim si, da bi knjiga pripomogla k tem, da se začne komunicirati o nedonošenčkih in njihovih starših tudi v javnosti. Vedno več se jih rodi letno, ampak imam občutek, da samo tisti, ki nedonošenčka imamo, sploh vemo, kaj to pomeni," nam je za konec Petra zaupala svoje želje.  


Vzemite knjigo Junaki prvega nadstropja v roke, da boste razumeli in tudi vi začutili, da se v nas, starših skriva izjemen pogum, da so tudi čisto drobcena bitja izjemno močna, da imajo težke preizkušnje lepe konce. V teh časih so takšne pozitivne zgodbe to, kar vsi potrebujemo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Blazina za dojenje
Dojenje je za mamico in dojenčka zelo lepa izkušnja. Pomembno je, da je mamica pri dojenju udobno nameščena, da je ne bo...
4
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
3
Fotografija, ki se je dotaknila milijonov ...
Fotografija, ki jo je mamica objavila na družabnem omrežju se je hitro razširila med uporabnike, saj jo je na svojem zid...
3



Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?