|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdrava pijača za otroke

P.L., 2.7.2023
V poletnih mesecih je še bolj pomembno, da ima otrok tekočino ves čas na razpolago. Seveda pa je zelo pomembno tudi, ali je ta tekočina zdrava. Kaj je dobro otroku ponuditi za žejo?

image
Idealna pijača za otroke in tudi odrasle je pitna voda. (Freepik.com)
/11


Otroci bi morali dnevni popiti vsaj liter tekočine za pravilno delovanje organizma. Po večini pa ni tako, otroci pijejo premalo. 

V poletnih mesecih je še bolj pomembno, da ima otrok tekočino ves čas na razpolago. Seveda pa je zelo pomembno tudi, ali je ta tekočina zdrava. Ne ponujajte otrokom gaziranih in umetno sladkanih pijač.

 

Tekočina je življenjskega pomena

Človeški organizem je sestavljen 50 do 80 odstotkov iz vode (odvisno od starosti človeka). Če organizem izgubi le nekaj odstotkov vode, lahko to povzroči glavobol, zaprtje, izgubo energije, utrujenost in zaspanost. Da se to ne bi zgodilo, nas telo opozarja z občutkom žeje. To pa je najbolj pogosto prav pri otrocih. Ti največkrat pozabijo, da so žejni, zato moramo starši biti toliko bolj pozorni, da otrok zadosti pije.


Priporočeno je, da otroci, ki obiskujejo vrtec, dnevno popijejo vsaj 80 decilitrov dodatne tekočine, šoloobvezni otroci pa vsaj liter. Medtem ko najstniki potrebujejo za normalno delovanje organizma vsaj liter in pol tekočine dnevno.

 

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?

 

Voda je najboljša pijača za otroke

Idealna pijača za otroke in tudi odrasle je pitna voda. Najbolj priporočljiva je voda iz pipe, če je seveda neoporečna. Prav tako strokovnjaki priporočajo mineralno vodo, odsvetujejo pa pitje vode iz plastenk.

Če otroka že od malega navajate na pitje vode, se bo njenega okusa navadil in ko bo žejen, bo z veseljem posegel po njej. Četudi je otrok še majhen, mu lahko razložite, zakaj je zanj najboljša voda in ne gazirane ter umetno sladkane pijače. Seveda pa je pomemben tudi zgled staršev. Če ti pijejo vodo, jo bodo tudi otroci.

 

Čaja raje ne sladkajte

Zeliščni ali sadni čaj je odlična izbira pijače za otroka. Nikar pa ga ne sladkajte. Otroku ponudite nesladkani čaj. V zimskih mesecih je lahko prijetno topel, dodajte mu domači med in rezino limone. V poletnih mesecih ga ohladite, prav tako lahko vanj stisnete rezino limone ali pomaranče. Če otroku okus ne ustreza, pa dodajte še žličko medu.

 

PREBERITE TUDI: Voda z okusom iz domače kuhinje

  

Sadne sokove lahko pripravite tudi sami

Sadni sok lahko pripravite sami. Če nimate sokovnika, lahko limone in pomaranče stisnete na ožemalniku. Razredčite z vodo v razmerju 1:1 in ponudite otroku.

Sadni sok, ki ga naredite doma s pomočjo sokovnika ali ožemalnika, vsebuje 100-odstotni sadni delež in nič drugega. Vsebuje vitamine, minerale in sadni sladkor.


V sezoni sadja lahko skuhate tudi kompot. Sadje narežite, skuhajte, pazite, da ne zavre, ohladite in ponudite.

 

Ko kupujete pijačo, preverite vsebino

Otrokom ne ponujajte energetskih napitkov, kave, zelenega ali črnega čaja, umetnih nizkokaloričnih pijač, gaziranih pijač in podobnega, ker zanje niso primerna.

 

Sadni sokovi iz trgovine vsebujejo od 25 do 50 odstotkov sadnega deleža, manj mineralov in vitaminov ter najmanj 12 odstotkov dodanega sladkorja.


Sadni sirupi za mešanje z vodo vsebujejo približno 30 odstotkov sadnega deleža, vse ostalo pa je voda in sladkor, umetna barvila, umetna sladila in podobno.

Preden kupite sok za otroka, vedno poglejte iz česa je sestavljen.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dojenje: Sezamov čaj za več mleka
Ste vedeli, da sezam spodbuja nastajanje mleka? Preizkusite sezamov čaj za dojenje, s katerim boste povečale svojo zalog...
4
Živila, ki potrojijo možnosti za uspešen IVF
uživanje nasičenih maščob spodbuja nastanek jajčec boljše kakovosti, pravijo strokovnjaki. Po drugi strani vnos polinena...
3
Paradižnik - pripravite ga drugače!
Zaradi sladkega okusa, imajo paradižnik zelo radi tudi otroci. Če ne drugače, predelanega v kečap prav gotovo! Tega lahk...
3
Kvas, soda ali vinski kamen?
Veliko je slišati, da je kvas v pekovski izdelkih slabši z vidika zdrave prehrane kot ostala sredstva za vzhajanje. Pa j...
3



Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
Zdrav zajtrk za šolarja – teden 3
Za zdravje, počutje in učno sposobnost je zelo pomembno, da otrok vsako jutro zajtrkuje. Tukaj najdete nove ideje za zdr...