|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Praznovanje rojstnega dne na prostem pozimi

Helena Primic, 14.2.2021
Za dobro rojstnodnevno zabavo na prostem v hladnem delu leta je pomembno, da je vsem povabljencem dovolj toplo. Obvezna so torej topla, po možnosti pa tudi nepremočljiva oblačila in obutev, ter seveda obvezne rokavice in kapa.

image
V hladnem delu leta je obvezni del rojstnodnevne zabave na prostem topel čaj. (Foto: Arhiv)
/11


Koronaukrepi so zakomplicirali tudi praznovanja rojstnih dni. Če k temu prištejemo še zimo, nam počasi zmanjka idej, kako otroku organizirati rojstndnevno zabavo, da bo zabava za vse povabljence varna, hkrati pa se bodo otroci lahko sproščeno zabavali.

Zato smo Uršo Plešnar, vodjo Gozdalnice, Familylabovo sodelavko in mamo dveh otrok, ki v običajnih razmerah organizira tudi praznovanja rojstnih dni v gozdu, prosili za nekaj nasvetov, kako se lotiti organizacije rojstnodnevne zabave na prostem v hladnem delu leta.

 

5 zlatih pravil

Katera so torej tista zlata pravila, ki se jih moramo držati, če organiziramo rojstnodnevno zabavo za otroka na prostem pozimi? Plešnarjeva pravi takole: 

1) Topla in nepremočljiva oblačila ter obutev. Za dobro rojstnodnevno zabavo je pomembno, da je vsem povabljencem dovolj toplo. Otroci (pa tudi odrasli sorodniki, če bo zabava družinska) torej potrebujejo topla, po možnosti pa tudi nepremočljiva oblačila in obutev, ter seveda obvezne rokavice in kapa.

Če namreč želimo več ur uživati na prostem, je pomembno, da nam je toplo in nismo mokri. Zato pozabite na slavnostna oblačila in slavljencem naročite, da se oblečejo v oblačila, ki jih bodo lahko umazali tudi z blatom, da bodo otroci lahko zares sproščeno uživali pri igri na prostem. Pa ne pozabite na rezervna oblačila!

 

PREBERITE TUDI: Družinski izleti v naravo

 

2) Svobodna in varna igra hkrati. Praznovanje rojstnega dne na prostem organizirajte na preverjenem in varnem prostoru v naravi ali na igrišču. Tako bodo otroci lahko zares sproščeni in svobodni, vi pa brez skrbi.

V Uršini Gozdalnici pred začetkom rojstnodnevnega praznovanja v gozdu otrokom naročijo, da lahko gredo lahko tako daleč v gozd, da se še vidijo, poleg tega pa jim predstavijo dva zvoka, na katera se morajo odzvati. Prvi pomeni, da morajo vsi priteči, ker se dogaja nekaj pomembnega (ponavadi je to torta), na drugi zvok (volčje zavijanje) pa se morajo otroci, ki so daleč, odzvati z enakim zvokom, da odrasli vedo, kje so.

3) Odnesite vse odpadke. Tretje pomembno pravilo, ki velja za rojstnodnevne zabave na prostem kadarkoli v letu, je, da rojstnodnevno igrišče oziroma naravo za sabo pustimo takšno, kot smo jo našli. Da torej po koncu zabave odnesemo vse odpadke. Tudi tiste od bonbončkov in trakce z daril, ki so prišli prav za igro med vejami.

4) Zabave se morajo iskreno veseliti tudi odrasli. Kot starše opozarja Plešnarjeva, bo praznovanje na prostem v zimskih mesecih otrokom zabavno le, če bo veselilo tudi odrasle, ki so prisotni. "Če bo mene zeblo in mi bo šlo na živce, da moram tri ure ždeti zunaj na hladnem, je to dober recept za kup jamrajočih otrok," opozarja sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Igra v gozdu in gozdna pedagogika

 

5) Aktivnosti in torta nekoliko drugače. Na prostem si tudi v zimskih mesecih lahko privoščite več svobode pri rojstnodnevnih aktivnostih kot v stanovanju. Če se boste odločili, da bodo otroci lahko uporabljali različno orodje (na primer nože in žage za obdelavo lesa), Plešnarjeva predlaga, da pred zabavo otrokom naročite, da se morajo vsi, ki želijo med zabavo uporabljati to orodje, obvezno udeležiti "šole varne uporabe" pri enem od izkušenih odraslih.

Več svobode si lahko privoščite tudi, ko gre za rojstnodnevne prigrizke in torto. Kot svetuje sogovornica, se na prostem (še posebej pa pozimi) namesto torte najbolje obnesejo peciva, ki jih otrok lahko prime v roko - mafini, cake popsi in podobno.

 

Kaj naj se otroci igrajo na zimski rojstnodnevni zabavi na prostem?

Če je sneg, se bodo otroci seveda želeli igrati na snegu - se sankati ali le kepati, valjati po snegu, graditi iglu ali snežni bunker. Sicer pa tudi v hladnih mesecih pridejo v poštev vse stare igre - gumitvist, frizbi, zemljo krast, koza klanf, ristanc, skrivalnice, lovljenje, nogomet in druge.

"Mene so otroci na Gozdalnici naučili, da je najboljša igra prosta igra. To pomeni, da otroke pripeljem v gozd, jim dam na razpolago torbo rekvizitov in jim dovolim, da počnejo to, kar sami želijo. Naši obvezni rekviziti so: sanke lopatke za pod rit (tudi ko ni snega), dolge plezalne vrvi, vrvice, lopatke, vodene barvice in čopiči, lončki, povečevalna stekla, pri večjih otrocih pa tudi pipci in zložljive žage. Otroška domišljija potem sama ustvari najboljšo rojstnodnevno zabavo," nam je zaupala Plešnarjeva, ki nam je zaupala tudi tole zgodbo iz ene od njenih rojstnodnevnih zabav v gozdu:

 

PREBERITE TUDI: Ko delajo roke, (se) delajo možgančki

 

"V gozdu, kjer se odvijajo naše gozdne rojstnodnevne zabave, je tudi nekaj kupov gline, ki se najde med koreninami prevrnjenih dreves. Ti kupi predstavljajo neskončen vir otroške zabave. Primerni so namreč za sankanje, kopanje jarkov, izdelovanje figuric, včasih celo za blatno kepanje. Spomnim se, ko sem na eni od zabav puncam pokazala, kako lahko iz gline naredijo barvo za risanje po drevesih.

Bile so tako navdušene nad najboljšo barvo, ki so jo kdaj imele, da so me lepo prosile, če lahko to blatno barvo odnesejo domov. Iznajdljivejše so v blatno barvo vmešale še smrekovo smolo in tako dobile parfumirano barvo. Z blatnimi rokami in najboljšo barvo na svetu v lončkih so po koncu zabave navdušeno tekle k staršem in jim hitele pripovedovat, kaj so odkrile. No, vsi starši vendarle niso bili tako zelo navdušeni kot punce."

Na čim več rojstnodnevih zabav na prostem in to tudi pozimi!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
13
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
7
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
6
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
6



Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
5 razlogov ZA počitniški dolgčas
Sodobni otroci zaradi vsakodnevnih intenzivnih stimulacij iz okolja še toliko bolj potrebujejo počitniški dolgčas. Preve...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?