|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RECEPT TEDNA: Bananin kruh - zdrava sladica za male in velike

Andreja Obal, www.premakni.se, 4.12.2023
Moja sorodnica me je spodbudila, da sem preizkusila, eksperimentirala z receptom in nastal je moj prvi bananin kruh. Ni ravno kruh, je bolj kolač. Preizkusite ga v teh prazničnih dneh, ko boste pričakovali obiske.

image
Zdrava sladica, ki jo obožuje veliko in malo. (Andreja Obal)
/11


Osnovni recept za bananin kruh sem malce priredila z bolj zdravimi sestavinami in izpadel je res odlično. V teh predprazničnih dneh boste s tole sladico zagotovo prijetno presenetili svoje goste ali tiste, h katerim se boste odpravili na obisk in jim zraven prineseli ta kruh.

 

Sestavine

- 3 banane

- 120 g kokosovega masla

- 2 jajci

- 120 g eritritola*

- 1 čajna žlička burbonske vanilje

- 1 čajna žlička cimeta

- malce muškatnega oreščka

- polovico paketka pecilnega praška iz vinskega kamna

- 180 g čičerikine moke

- 100 g mletih orehov

- 2 kocki temne jedilne čokolade narezane na koščke

- 1 pest mandljevih lističev za posip

 

* Eritritol je naravno sladilo v obliki drobnih kristalov, ki je pridobljeno s postopkom fermentacije. V naravi je prisoten v različnih vrstah sadja, kot so hruške, grozdje, melone in lubenice, ter v fermentiranih izdelkih, kot so sojina omaka, vino in sake.

 

PREBERITE TUDI: Ljubiteljice banan naj bi imele več možnosti za fantka

 

Postopek

Najprej sem zmečkala tri banane z vilico in jih prelila s stopljenim, malce ohlajenim kokosovim maslom. Posebej sem zmešala dve jajci, dodala eritritol, vaniljo, cimet in muškatni orešček ter zmešala v penasto maso. Maso sem dodala bananam in kokosovemu olju.

V drugi posodi sem zmešala čičerikino moko in pecilni prašek iz vinskega kamna ter vse skupaj dodala k preostali masi, v katero sem dala še mlete orehe in temno čokolado.

Maso sem dobro premešala in dala v pekač, prekritega s peki papirjem. Po vrhu sem posula lističe mandljev.

 

bananin kruh, recept

 

Pekla sem 30 minut na 180 stopinj Celzija, nato še 20 minut na 170 stopinj Celzija. Ko je bil kruh spečen, sem počakala, da se je ohladil in ga potem vzela iz pekača kar s peki papirjem in narezala.

 

Po tem receptu boste dobili res super in bolj zdravo različico peciva. Ker ga je res enostavno narediti, lahko v peko vključite tudi najmanjše člane družine. Kolač je odlična rešitev, če dobite nepričakovane obiske, saj jim boste lahko hitro na mizi ponudili nekaj sveže pečenega, okusnega, omamno dišečega.

 

bananin kruh, recept 

 

Še ena različica recepta

Tale svoj recept sem večkrat poskusila in je odličen, sem se pa z njim še malce poigrala in nastala je še ena različica bananinega kolača.

 

 Sestavine:

- 3 banane

- 100 g kokosovega masla

- 2 jajci

- 100 g eritritola

- 1 vrečka burbonske vanilje v tekočini

- 1 čajna žlička cimeta

- malce muškatnega oreščka

- polovico paketka pecilnega praška iz vinskega kamna

- 80 g kokosove moke

- 120 g pirine moke

- 40 g mletih orehov

- 40 g mandljev, narezanih na grobe koščke

- 1 pest lističev mandljev za posip

Postopek priprave bananinega kolača je enak kot v zgornjem receptu.

 

POSKUSITE TUDI: Zdrav rižev narastek z mandlji

 

Želim vam dober tek. In zapomnite si, prazniki so lahko lepi, okusni in sladki. To pa ne pomeni, da vas mora skrbeti za kilograme. Če za sladice izberemo bolj zdrave različice, ne pretiravamo v količinah in poskrbimo za dovolj gibanja, kilogrami sigurno ne bodo šli navzgor.

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.



 

nosečka, vadbaAndreja Obal je osebna trenerka, FemFit inštruktorica nosečniške in poporodne vadbe, usposobljena za trening varne vadbe v nosečnosti in po porodu. V lastnem vadbenem prostoru Premakni.se na Vrhniki izvaja individualne treninge in skupinske vadbe za nosečnice in mamice po porodu. 

Več informacij glede vadb in individualnih treningov za nosečke in mamice dobite na spletni strani www.premakni.seali prek e-pošte: andreja@premakni.se oziroma telefona: 041 643 753.

 

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
4
Povišan holesterol pri otroku
Vse več je otrok, ki imajo povišane maščobe v krvi, to je povišan holesterol. Otroci, katerih vrednost ni preveč visoka,...
4
Shujševalni štrudeljček, pripravljen v 10 ...
Ta jabolčni zavitek se pripravlja s tortiljami, zato lahko pripravite tako shujševalno kot brezglutensko različico. In t...
3
5 idej za velikonočno sladko presenečenje
Ste najprej pomislili na čokoladna jajčka? V članku preverite, s katerimi sladkimi dobrotami lahko na velikonočni ponede...
3



Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
Povišan holesterol pri otroku
Vse več je otrok, ki imajo povišane maščobe v krvi, to je povišan holesterol. Otroci, katerih vrednost ni preveč visoka,...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?