|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Zdrob je zelo hvaležna hrana, predvsem za uvajanje glutena, mamice velikokrat posežejo po njem. Večina otrok ga ima rada zaradi bogate in kremaste strukture ter nevtralnega okusa, ki ga lahko prilagodimo.

image
Odlični zdrobov praženec.
/11


Zdrob je zelo hvaležna hrana, predvsem za uvajanje glutena, mamice velikokrat posežejo po njem. Večina otrok ga ima rada zaradi bogate in kremaste strukture ter nevtralnega okusa, ki ga lahko prilagodimo in vedno znova ustvarimo kaj novega in drugačnega. Ponudimo ga lahko s sadjem ali kakavom, skuhamo “sladkega” ali “slanega”.

 

Zdrob? Eden ali več?

 

Z glutenom:

najbolj poznani je pšenični zdrob, dobi se ga v vseh trgovinah, ponavadi v instant različici, ki se skuha v nekaj minutah. Kupimo lahko belega ali redkeje tudi polnozrnatega.

Zadnja leta je zelo popularen pirin zdrob, ki ga ponujajo v instant in klasični varianti. Polnozrnati ali bel. Polnozrnat pirin zdrob je odlična izbira, poleg oreščkastega okusa je polnovreden, z veliko vlakninami.

Manj poznan je kamutov zdrob.

Pod zdrob pašeta se bulgur in kuskus.

 

PREBERITE TUDI: Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko hrano?

 

Brez glutena:

Zdrob je še koruzni, v zadnjem času zelo aktualen, se ga dobi v več različicah. Iz rumene koruze, bele koruze, z ajdo. Instant ali klasičen. In ne vsebuje glutena.

 

 

Ne instant zdrob se kuha nekoliko drugače kot instant verzijo, predvsem dlje. Ko, voda oz. tekočina zavre vsujemo vanj želeno količino zdroba ponavadi v razmerju 1:3 ali 1:4 za redkejšo varianto. Dobro pomešamo in kuhamo cca 30 min na zelo majhnem ognju oz moči.

 

Nekaj idej, kaj lahko poleg gresa/grisa, se pripravimo z zdrobom.

- Zdrobova strjenka

- Zdrobova kvašena palačinka

- Zdrobov praženec

- Zdrobov narastek

- Zdrobovi žličniki

- Zdrobovi ocvrtki

- Zdrobova štruca z zelenjavo

- Zdrobovi cmoki

- Zdrob iz pečice

- uporabimo ga lahko za zgostitev zelenjavnih juh npr. odlična je korenčkova juha z zdrobom.

 

Danes z vami delim recept za zdrobov praženec, ki je odličen za zajtrk ali pa za večerjo.

 

Potrebujemo za 3 porcije:

- 2 jajci

- 2 žlici sladkorja

- 10 žlic mleka

- 7 žlic pšeničnega zdroba

- maslo ali olje za namastitev ponve (po potrebi)

 

Postopek:

Ločimo beljake in rumenjake. Eno žlico rjavega sladkorja dodamo v beljake, ki jih stepemo v sneg, drugo pa k rumenjakom, ki jih penasto vmešamo.

K rumenjakom dodamo mleko in zdrob, ter pomešamo v gladko maso brez grudic. Počasi dodamo beljake in jih previdno vmešamo v gostejšo maso.

Maso pustimo počivati vsaj 15 min, lahko tudi več.

Ogrejemo ponev in jo namastimo, pečemo maso po tretjinah. Počakamo, da se zapeče in ne obračamo. Praženec se lepo razkosa in zapeče iz vseh strani.

Ponudimo ga lahko s pokuhanim sadjem ali domačo manj sladko marmelado.

 

Dober tek!

 

 PREBERITE TUDI: Kako uvajamo sezonsko sadje pri dojenčku?


 

Ana's BLW Ideas

Več receptov, nasvetov in prigod, povezanih z uvajanjem goste hrane po metodi BLW
najdete na Facebook in Instagram strani Ana's BLW Ideas. (FOTO: Osebni arhiv)


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
35
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
17
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
6
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
6



Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?
Jajca so precej alergeno živilo, zato naj bi jih malčkom uvajali v prehrano z nekoliko večjo previdnostjo. Vendar se tud...
3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?