|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RESNIČNA ZGODBA: Lepo je biti mlada mamica!

P.L., 2.2.2012
Mlada in simpatična mamica Anja si je družino ustvarila že, ko je bila dijakinja. Pravi, da v vlogi mamice uživa in da ni lepšega občutka, kakor pogled na malo bitjece. Zaupala nam je svojo zgodbo …

image
/101


Danes 20-letna mamica malemu Taiu Davidu, Anja Molnar iz Vrhnike pravi, da ji niti za trenutek ni žal, da se je za družino odločila že, ko je zaključevala s srednjo šolo in jo kljub nosečnosti tudi uspešno zaključila. Po poklicu je tehtnica zdravstvene nege, obožuje ples, rada bere, rada ima glasbo. Še najraje od vsega pa ima svojo družino …

 

Ste nosečnost načrtovali? Kakšna je bila vaša reakcija, ko se je na testu prikazal plusek?

Ja, nosečnost je bila načrtovana. Naredila sem štiri teste nosečnosti, preden sem popolnoma verjela temu čudežu, partner pa kar ni in ni mogel verjeti in je verjel šele, ko nama je nosečnost potrdila ginekologinja. Oba sva bila izredno vesela. Se pa ti v trenutku, ko vidiš tisto črtico oz. plusek v glavi poraja polno nekih prizorov in vprašanj, ki ustvarjajo tako zanimivo ozračje-pozitivno, vendar z kančkom strahu.

 

Kakšne so bile reakcije domačih? Ste takoj povedali za nosečnost?

Ja, nosečnosti nisem prav nič skrivala, povedala sem jim takoj, tako v šoli kot domačim. Reagirali so vsak po svoje. Namreč, ko sem bila noseča sem bila v zadnjem letniku srednje šole. Sošolci in sošolke so izvedeli na začetku neke učne ure, ko jih je profesorica prosila za malo pozornosti in jim na tak lep način povedala, da bodo dobili še enega dojenčka (bila sem že druga nosečnica v našem razredu v tem letu). Bili so zelo veseli, seveda nekateri malo bolj iskreno kot drugi, kar se mi zdi normalno. Ostali dijaki s šole so bili prav tako veseli, so pa se seveda našli tudi nekateri, ki so jasno in glasno kazali svoje neodobravanje itd. vendar se s tem nisem obremenjevala, saj sem vedela, da je moja nosečnost, samo stvar mene in mojega partnerja ter nikogar drugega. Profesorji so bili izredno uvidevni ter pripravljeni pomagati, kadarkoli so le lahko-skratka odnos šole, zaposlenih in dijakov do moje nosečnosti lahko res, res pohvalim. Kar pa se tiče moje družine-so bili pa seveda veseli,kakopak-saj so vedeli, da bodo dobili vnučka in tudi sicer me dobro poznajo in niso niti malo dvomili vame ali pa da bi jih skrbelo, da bi zaradi otroka pustila šolo-kar je tudi nisem.

 

Kako je potekala vaša nosečnost? So jo spremljale nosečniške tegobe?

Nosečnost je na splošno potekala brez zapletov. Spomnim se, da mi je bilo na začetku grozno slabo, nisem bruhala, ampak vsaka hrana mi je smrdela. Ko sem šla v trgovini mimo mehčalcev, praškov, je vse tako smrdelo, da je bilo kar groza. Moja najljubša hrana v času nosečnosti –sploh v času teh slabosti, ko sem že tako ali tako težko kaj spravila vase, so bile jagode, grozdje ter vanilijev sladoled. Sicer pa sem se razen grozne utrujenosti na začetku nosečnosti, ki je potem minila, odlično počutila in bila aktivna (ples) do konca nosečnosti.

 

Kako je potekal porod?

Porod je trajal 20 ur. Bil je najslabši možni začetek poroda, saj mi je odtekla voda, odpirala pa sem se počasi, zelo, zelo počasi. Partner je bil ves čas ob meni. Najprej nisem želela vzeti nič proti bolečinam, vendar je vse skupaj res tako dolgo trajalo, da sem na koncu vzela kisikovo masko (super zadeva-baje sem jo želela za domov) saj je partner zahteval, da mi dajo nekaj proti bolečinam. Osebje ljubljanske porodnišnice je res odlično. Babice so bile krasne in skupaj z partnerjem v veliko pomoč. Moram povedati, da me poroda ni bilo strah, vseeno pa me je malo skrbelo kako bo vse potekalo. Sam porod ni bil težak, težki so bili popadki in ure čakanja, preden je na svet pokukal naš Tai David.

 

Kaj vam pomeni materinstvo? Menite, da sta s partnerjem kljub rosnim letom družini kos?

Že od nekdaj mi je družina veliko pomenila. Komaj sem čakala, da bom imela svojo družinico. No sedaj, ko pa jo imam, vem da bi zanjo naredila vse. Oba s partnerjem sva mlada, zato naju marsikdo čudno gleda, ker sva tako mlada starša, marsikdo si je ali pa si morda celo še misli, da nalogi starševstva ne bova kos, vendar sva ji. Že res, da sva mlada, vendar ni zato nič drugače. Oba se smatrava za odrasli, zreli osebi, ki sta dobila najlepše darilo tega sveta-otroka. In otrok definitivno pomeni srečo, veselje, ljubezen, pomeni pa tudi skrb, odgovornost, odrekanje-pa nič zato, vse se poplača z nasmehom in veseljem najinega malčka. Materinstvo je po mojem mnenju najlepše doživetje in izkušnja, ki jo ženska lahko doživi.

 

Kako je biti mlada mamica?

Biti mati v tako rosnih letih ni po mojem mnenju nič drugače kot biti mati kadarkoli. Je pa res, da si deležen raznih pogledov, opazk, kritik, nezaupanja-vendar vse to s strani ljudi, ki te ne poznajo. Kajti ljudje, ki me poznajo, točno vedo, da sem odgovorna oseba, ki se je zavestno skupaj s partnerjem odločila za otroka, ki ga sedaj neopisljivo ljubi. Mislim, da par oz. ženska, ki se odloči za otroka, je že s to odločitvijo- prevzemom odgovornosti, dokazal/a, da je odgovoren/a in je sposoben/a imeti otroka oz. družino-ne glede na leta. Je pa res, da se nihče ne rodi kot starš, vsi se starševstva učimo tekom našega življenja z našimi otroci. Ta stereotip mladih mamic oz. mladih staršev je po mojem popolnoma nesmiseln, saj so včasih ženske prav tako rojevale zelo mlade in vseeno se za njih življenje po rojstvu ni ustavilo. Tudi strah, da bi ženska/dekle po rojstvu otroka opustilo šolanje, študij je nesmiselno. Sama sem bila v 7 mesecu nosečnosti na maturi, in jo tako kot zadnji letnik odlično opravila, se vpisala naprej na Fakulteto za varnostne vede(vendar sem se odločila, da bom slednjo redno obiskovala drugo leto, da sem lahko to leto z mojim sončkom). Skratka življenje se ne konča z rojstvom otroka, se ne ustavi, nasprotno, sama sem ravno zaradi ljudi, ki tako mislijo in zaradi svojega sinka, zaradi naše prihodnosti, še toliko bolj ambiciozna in polna novih idej.

 

Kaj si zase, za svojo družino najbolj želite?

Moji cilji, sanje? Živeti v miru, s svojo novo družinico, v njo vlagati svoj čas, svojo ljubezen. Podariti svojemu otroku varno zavetje in mirno življenje. Želim si, da bi čez čas Tai David dobil bratce/sestrice. Hkrati pa si želim uspešno narediti faks, učiti ples otroke, nekoč napisati knjigo ter delati z ljudmi, ki imajo prirojeno kakšno duševno motnjo. Pa še bi se našla kakšna želja, vendar pa je bistvo v mirnem življenju z mojo družinico, v kateri neizmerno uživam in jo ljubim z vsem svojim srcem.

 

Če želite tudi vi svojo zgodbo deliti z uporabniki portala Ringaraja, nam pišite na info@ringaraja.net. Z veseljem jo bomo objavili!

 

 

Preberi še:

RESNIČNA ZGODBA: Sinu so zdravniki ohladili telo

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
15
Ko partnerju ni do seksa: 5 najpogostejših...
Največkrat za to, da eden od partnerjev ali oba več ne čutita seksualne želje, ne tiči v tem, da je partner premalo priv...
13
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
4
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
3



RESNIČNA ZGODBA: Sinu so zdravniki ohladil...
Bil je lep topel jesenski dan, za pregled v porodnišnici sem obula balerinke. Malčku se ni mudilo na svet, bila sem štir...
7 zvezdnic, ki so imele težave z zanositvijo
Čeprav se ti zdi, da imajo vsi okrog tebe otroke, tebi pa nikakor ne uspe zanositi, vam bo to mogoče v tolažbo. Tudi vel...