|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Strah me je poroda ...

Helena Primic, 8.11.2018
Pri predstavljanju svojega idealnega poroda se vprašajte, kaj vas najbolj sprošča, kaj v vas vzbuja napetost, kaj vam pomaga, ko vam je težko, kaj se obnese, ko vas kaj boli, in podobno.

image
Česa vas je najbolj strah, ko pomislite na porod?
/11


Če nekatere nosečnice pravijo, da jih ni prav nič strah poroda, saj če so vse ženske do sedaj rodile, bodo pa še one, je med nosečnicami tudi veliko takšnih, ki jih je strah tega prehoda dojenčka iz maternice v svet.

Še posebej, ker smo v zahodni kulturi ženske obkrožene s številnimi neprijetnimi porodnimi zgodbami, ki govorijo o strašnih bolečinah, ki jih ženska pač mora pretrpeti, da lahko dobi svojega težko pričakovanega dojenčka v naročje.

Kako se lotiti teh strahov?

 

Poglejte strahu v oči

Strahov pred porodom je toliko vrst kot je žensk. Vsaka ženska je namreč telesno in psihično drugačna, z drugačnimi življenjskimi izkušnjami in pričakovanju od poroda. Zato je na nek način vsako žensko strah drugih reči - nekatere se bojijo porodne bolečine (Jo bom prenesla?), druge morebitnih zapletov (Kaj, če bo šlo kaj narobe?), tretje poškodbe telesa (Nočem imeti telesnih posledic za vedno!), četrte izgube kontrole, pete ...

Za to, da lahko svoj strah pred porodom odpravite, ga morate najprej torej spoznati oziroma mu pogledati globoko v oči. Tako, da se vprašate: Česa me je v resnici najbolj strah? Kaj je tisti najbolj črn porodni scenarij, ki me straši tam zadaj in ga nikakor ne morem odgnati?

 

Informirajte se

Sedaj, ko veste, česa vas je strah, se dobro informirajte. Preverite tako strokovne kot laične odgovore in rešitve, se pogovorite z ostalimi ženskami, ki so že rodile, in ne pozabite za mnenje zaprositi tudi porodne pomočnice oziroma dule.

Pri iskanju informacij, s katerimi poskušate pomiriti in zmanjšati svoje porodne strahove, ne pozabite tudi na porodne zgodbe. Vendar pozor: bodite pozorni, da boste slišali in prebrali več pozitivnih porodnih zgodb kot tistih "groznih". Obvezno vključite tudi porodne zgodbe, ki pričajo o ekstatičnem in orgazmičnem porodu, ki ga nekatere ženske zares doživijo, četudi večina porodnic ob tej besedni zvezi nejeverno zmajuje z glavo.

 

Moj idealni porod

Čeprav vemo, da poroda v resnici ne moremo načrtovati, pa ne more prav nič škoditi, če si ga zmoremo predstavljati takšnega, kot si želimo. Pri tem lahko zapišete porodni načrt, ki bo pomagal zdravstvenemu osebju, da vas bodo bolje spoznali in lažje sledili vašemu individualnemu ritmu, ali zgolj vizulizirate svoj idealni porod.

Pri predstavljanju svojega idealnega poroda se vprašajte, kaj vas najbolj sprošča, kaj v vas vzbuja napetost, kaj vam pomaga, ko vam je težko, kaj se obnese, ko vas kaj boli, in podobno. Tako boste že vnaprej vedeli ter lahko zapisali ali povedali partnerju, duli in zdravstvenemu osebju, katere so tiste okoliščine, v katerih se boste najlažje predali porodnemu procesu.

 

PREBERITE TUDI: Moj porod - moja odločitev in odgovornost

 

Prepustite se porodnim silam

Stavek "Prepustite se porodnim silam." je sicer slišati zelo preprosto, toda če nas je strah, je to lahko zelo težko. In ker je za tekoč porod potrebno, da je porodnica čim bolj sproščena, strah pa je tisti, ki nas zakrči ne le psihično, temveč tudi telesno, lahko strahovi porod pomembno podaljšajo, okrepijo porodne bolečine ali celo povzročijo zastoj poroda. 

Če se torej pred porodom niste uspeli povsem rešiti vseh porodnih strahov, jih poskušajte dokončno odgnati med porodom tako, da se zavestno usmerite na sprostitev telesa oziroma tistih delov telesa, kjer čutite, da ste najbolj zakrčeni. Poleg tega si predstavljajte, da so popadki valovi, ki vašega dojenčka val po val peljejo bliže vašemu ljubečemu naročju, zato jim dopustite, da stečejo čez vaše telo. In brez skrbi: čeprav je čutiti, da vas bo moč popadka raztrgala, to nikakor ni namen popadka. Zato pozabite na kontrolo in se zares povsem prepustite porodnim silam, da opravijo svoje.

 

Ko vas je zelo strah ...

Če čutite, da so vaši strahovi pred porodom vse močnejši in vplivajo tudi na potek nosečnosti, nikar ne omahujte in si poiščite strokovno pomoč. Še posebej, če ste bili žrtev kakršnekoli zlorabe - v teh primerih so močni strahovi pred porodom, kjer povsem izgubimo kontrolo nad sabo, nekaj povsem normalnega in pogostega. Za pomoč lahko zaprosite pri osebnem zdravniku, psihologu ali psihiatru, pa tudi pri porodnih svetovalkah in dulah. Vsekakor iščite tako dolgo, da boste našli pomoč, ki vam bo pomagala.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
11
Kaj je molarna nosečnost?
Je redek pojav nepravilne oblike razvoja posteljice, pojasnjuje ginekologinja. Preverite, kako ugotovijo to anomalijo, k...
4
Lahko sperma res pomaga pri jutranji slabo...
Znanstveniki so prišli do izjemno zanimivih ugotovitev o tem, kako lahko sperma pozitivno vpliva na obdobje nosečnosti. ...
3
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
3



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Koliko carskih rezov lahko imate in kako d...
Vsaka ženska je drugačna. Nekatere okrevajo brez posebnosti po vsakem carskem rezu, druge pa potrebujejo več časa, saj i...