|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Težave z očmi v nosečnosti

Uredništvo Ringaraja.net, 24.11.2023
V času nosečnosti lahko pričakujete spremembe tudi pri vidu oziroma očeh. Pojavi se lahko povečanje že obstoječe refrakcijske napake očesa (dioptrija, cilindri, astigmatizem) ali pride do sindroma suhih oči. Na kaj morate biti pozorni?

image
Nošenje kontaktnih leč med nosečnostjo je lahko oteženo zaradi sindroma suhih oči. (Freepik.com)
/11


Spremembe, povezane z očmi, ki se pojavijo med nosečnostjo nastanejo zaradi zadrževanja tekočine, visokega krvnega tlaka, hormonskih sprememb in drugih telesnih sprememb, ki so del nosečnosti. Spremembe so običajno začasne in počasi izginejo po rojstvu otroka ali potem, ko mati preneha dojiti.


Kar zadeva refrakcijsko napako očesa, med katero prištevamo dioptrijo (kratko- ali daljnovidnost), astigmatizem in cilindrično očesno napako, so spremembe običajno manjše in ne zahtevajo novega recepta za očala. Med nosečnostjo in dojenjem se je vsekakor treba izogibati operaciji na očesu z laserjem.


PREBERITE TUDI: Ob porodu ne pozabite na svoje oči


Na kaj morate biti pozorni?

Stanje, znano kot suho oko oziroma sindrom suhega očesa, je prav tako lahko posledica hormonskih sprememb med nosečnostjo. Gre za težavo pri kateri se solze ne tvorijo dovolj učinkovito (motnja v nastajanju solz) in/ali solze prehitro izhlapijo s površine očesa (motnja v sestavi solz). Nošenje kontaktnih leč med nosečnostjo je lahko tudi oteženo prav zaradi suhega očesa. 

Najpogostejši simptomi sindroma suhega očesa so:

  • Občutek peska, tujka v očeh.
  • Oko je pordelo, srbeče, pekoče.
  • Prisoten je občutek razdraženosti, utrujenosti, nelagodja.
  • Vidna ostrina niha.
  • Povečana sta občutljivost in nelagodje ob nošnji kontaktnih leč.

Če opazite katerega od teh simptomov, se posvetujte z zdravnikom o kapljicah in mazilih, ki nimajo škodljivega vpliva na nosečnost.


Kako si lahko pomagamo pri suhih očeh?

Očesni specialisti ob sindromu suhega očesa pogosto priporočajo povečan vnos hranil, bogatih z maščobnimi kislinami omega-3, ki dokazano omilijo očesno vnetje. Živila, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, kot je npr. losos, lan, semena in oreščki lahko pomagajo pri obvladovanju suhega očesa, hkrati pa izboljšajo splošno zdravje telesa.


Na zmanjšanje simptomov suhega očesa vpliva tudi okolje. Svetuje se izogibanje prepihu, prahu in izsušenemu okolju. Nosečnice, ki delate za računalnikom oziroma je vaše delo koncentrirano, bližinsko, poskrbite, da dovolj pogosto mežiknete, za nekaj sekund zaprete oči, pogledate v daljavo.

Pomembno je tudi, da poskrbite za zadostno hidracijo telesa in kakovosten spanec. Nosite tudi kakovostna zaščitna sončna očala.


PREBERITE TUDI: Zakaj je pomembno pitje v nosečnosti in po njej?


Pomembno!

Če se vam nenadoma pojavi zamegljen vid, lahko to kaže na visok krvni tlak ali sladkorno bolezen, povezano z nosečnostjo. V tem primeru se čim prej posvetujte z zdravnikom.


VIR: Ringeraja.ba


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi...
4
Neocelica - osnovne informacije
Koristne informacije za uporabnike storitev podjetja Neocelica
3
Kako pogosto se dojenčki premikajo v trebu...
Tako pogosto bi morali čutiti otrokove premike v trebuhu v tretjem trimesečju nosečnosti.
3
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3



Varna vadba v nosečnosti
Cilj vadbe v obdobju nosečnosti naj bo predvsem to, da se nosečnica dobro fizično in psihično pripravi na sam porod. Por...
Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?