|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma

Tanja Pogačnik Fartek, RubiRudi, 28.3.2024
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekli okusne praznične piškote, se naučili pobarvati jajca z naravnimi barvami in okrasili velikonočno drevo.

image
Ustvarjanje za veliko noč. (Foto: Freepik.com)
/11


Velikonočni prazniki so čas, ko se družina lahko združi ob ustvarjanju in pripravi okusnih dobrot v kuhinji. Peka s otroki ni le zabavna dejavnost, temveč tudi odlična priložnost za učenje in krepitev družinskih vezi.

 

Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekli okusne praznične piškote, se naučili pobarvati jajca z naravnimi barvami in okrasili velikonočno drevo.

 

Velikonočni piškoti - zajčki:

Sestavine:

250 g masla

180 g sladkorja

1 jajce

1 žlička vanilijevega ekstrakta

400 g moke

 

Postopek:

Maslo in sladkor stepajte, da dobite kremasto zmes. Dodajte jajce in vanilijev ekstrakt ter dobro premešajte. Postopoma dodajajte moko in mešajte, da dobite gladko testo. Testo razvaljajte na pomokani površini in izrežite zajčke s pomočjo modelčkov. Piškote položite na pekač obložen s papirjem za peko in jih pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 10-12 minut. Ohlajene piškote okrasite s stepeno smetano ali barvnimi glazurami.

 

PREBERITE TUDI: Recepta za velikonočne jedi, ki jih lahko ponudite najmlajšim

 

Naravne barve za jajca: ustvarite čudovite velikonočne dekoracije na naraven način

Namesto umetnih barvil, polnih kemikalij tokrat preizkusite naravne alternative barvam, ki so neškodljive za zdravje in okolje. Verjamem, da boste presenečeni nad čudovitimi odtenki, ki jih lahko ustvarite z uporabo sestavin, ki jih najdete v vsaki kuhinji.

Tukaj je nekaj preprostih receptov za naravne odtenke barv:

 

Rdeča barva:

Sestavine: Rdeča pesa

Postopek: Zavrite rdečo peso v vodi, dokler voda ne dobi želene barve. Dodajte malo kisa, da povečate intenzivnost barve. Jajca namočite v tej mešanici in jih pustite stati, dokler ne dobijo želenega odtenka.

 

Modra barva:

Sestavine: Borovnice ali borovničev sok

Postopek: Zavrite borovnice v vodi, dokler se tekočina ne obarva modro. Jajca namočite v to tekočino in pustite, da se obarvajo.

 

Zelena barva:

Sestavine: Špinača

Postopek: Zavrite špinačo v vodi in pustite, da se ohladi. Jajca namočite v to tekočino in pustite, da se obarvajo.

 

Rumena barva:

Sestavine: Kurkuma

Postopek: Kurkumo zmešajte z vodo in segrejte na štedilniku. Jajca namočite v to mešanico in pustite, da se obarvajo.

 

PREBERITE TUDI: 10 zanimivih idej za velikonočne aktivnosti z otroki

 

Oranžna barva:

Sestavine: Lupine rdečih čebul

Postopek: Olupite rdečo čebulo in jo zavrite v vodi. Jajca namočite v to mešanico in pustite, da se obarvajo.

 

Rjava barva:

Sestavine: Kava ali čaj

Postopek: Zavrite kavo ali čaj ter pustite, da se ohladi. Jajca namočite v to tekočino in pustite, da se obarvajo.

 

Vijolična barva:

Sestavine: Sok rdečega zelja

Postopek: Zavrite rdeče zelje v vodi, dokler se tekočina ne obarva v vijolično barvo. Jajca namočite v to mešanico in pustite, da se obarvajo.

 

Pri uporabi naravnih barvil je pomembno vedeti, da se lahko barva razlikuje glede na čas namakanja jajc, intenzivnost sestavin in drugačne lastnosti posameznih jajc. S temi naravnimi barvami lahko ustvarite edinstvene in čarobne velikonočne dekoracije ter hkrati skrbite za svoje zdravje in okolje.

 

Ustvarite velikonočno dekoracijo

Iščete idejo za praznično ustvarjanje? Ustvarjanje velikonočnega drevesa je lahko zabavna in ustvarjalna dejavnost za otroke in celotno družino. Navdih lahko najdete v tradicionalnih božičnih drevesih, vendar namesto božičnih okraskov uporabite velikonočne elemente. Tako lahko izdelate majhne ptičje hišice, pisana jajčka, cvetlice, zajčke, metulje in druge simbole pomladi ter velike noči.

Skupaj z otroki najprej izdelajte drevo iz vej, ki jih lahko najdete v bližnjem gozdu. Vse veje postavite v večjo vazo. Nato uporabite različne materiale, kot so: barvni papir, blago, barvni trakovi, bleščice, perlice, barve in lepilo, da izdelate okraske. Otroci lahko izrežejo različne velikonočne oblike iz barvnega papirja (jajca, zajčki, ptice, metulji..) ali blaga ter jih okrasijo po svoji domišljiji. Lahko naredijo tudi majhne papirnate ptičje hišice, bolj spretni otroci pa jih lahko izdelajo iz lesa ali kartona. Jajčka lahko okrasite z naravnimi barvami ali pa jih preprosto pobarvate in okrasite z bleščicami ali barvnimi trakovi.

Ko so vsi okraski pripravljeni, jih pritrdite na veje drevesa in ustvarite čudovito velikonočno drevo, ki bo krasilo vaš dom. To je odlična priložnost za ustvarjanje in druženje ter za pripravo edinstvene velikonočne dekoracije, ki jo lahko vsako leto znova uporabite.

 

PREBERITE TUDI: Velikonočne ustvarjalne ideje

 

Veselo ustvarjanje in lepe praznike!

 

Tanja Pogačnik Fartek, organizatorka dogodkov za otroke, Vzg. pred. otrok,

RubiRudi.com

tanja@rubirudi.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
9
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
9
Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
7
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5



Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
photo
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?