|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

V zrcalu narave, Fridine zgodbe

Anton Komat, 10.12.2010
Knjiga »V zrcalu narave« prinaša 28 zanimivih zgodb, ki bralcu razkrivajo presenetljiv celovit pogled na naravo.

image
/31


 

Avtor: Anton Komat

Založba: Samozaložba

Leto izida: 2010

Knjiga za odrasle

 


 

Pripoveduje nam jih radovedna deklica Frida z bujno domišljijo, ki se nenehno čudi prizorom iz narave. Frida pravi: »Pogosto se mi je zdelo, da živim svojo podobo v zrcalu narave. Bila sem slikar, ki mora postati drevo, če hoče naslikati drevo.


Frida s svojimi prijatelji: Longijem, Fulekom in Plamenolasko spoznava, da je v naravi vse povezano z vsem in da je človekovo mesto sredi življenja, v srcu narave.
V ospredju je torej čudenje otroka, ki je hkrati odlična duhovna vrlina vsakega odgovornega in zrelega človeka.


Genialni W. Goethe je zapisal:

»Tu sem, da bi se čudil!«


Danes svet pretresajo velike krize, gospodarska, energetska, prehranska, zdravstvena in klimatska. Povsod same krize, ki ogrožajo življenje planeta in človeka, vendar nobenih sprememb!

Če hočemo, da se bo svet resnično spremenil, potrebujemo ustvarjalnost vseh, tako otrok kot odraslih. Za spremembe zavožene civilizacije pa ne potrebujemo novih teorij, študij in gore nepotrebnih podatkov, pač pa odlične zgodbe, ki burijo ustvarjalno domišljijo.

Potrebujemo jih kot kruh za vsakdanje preživetje. Vsi pogrešamo nagovor srca in dotik duha, ki ga prinašajo zgodbe. Zgodba je najkrajša razdalja med dvema človekoma.

Današnja nenaravna in protičloveška družba potrebuje ustvarjalne ljudi, ki znajo, tako kot otroci, uporabiti svojo domišljijo. Naravoslovje sicer omogoča neskončno veliko znanje, vendar zelo skromno spoznanje. Kljub vsej učeni vednosti, ljudje ostajamo duhovno omejeni. Nevarnosti, ki nam groze torej ne prihajajo iz narave, temveč od ljudi, iz duše posameznika in iz duha množice. Zato pri reševanju grozečih problemov sodobnega sveta ne potrebujemo »več znanja za večjo konkurenčnost«, pač pa »več domišljije za velike spremembe«; ne potrebujemo »davkoplačevalcev« in »potrošnikov«, pač pa »ustvarjalce vrednot nove etike«, ter »kreativne osebnosti za spremembe«.



Le tako se bomo izkopali iz groze in ničevosti sveta, v katerem prevladujejo negotovost, nemoč, tesnoba, strah in nasilje. Danes, v svetu smrti, je moderna apokalipsa in nič čudnega, če se še poglablja. Povsod same krize, vendar nobenih sprememb! Če hočemo, da se bo svet resnično spremenil, potrebujemo ustvarjalnost vseh, tako otrok kot odraslih.
Najslabše, kar se nam lahko zgodi je, da obtičimo na mestu!


Pisatelj Carlos Fuentes je zapisal:

»Moramo najti izhod iz narave, ne da bi jo pri tem morali žrtvovati in vstop v zgodovino, ne da bi pri tem postali njene žrtve.«

 

Naj tej visoki misli dodam sporočilo zgodb deklice Fride:

»Bistvo človekovega preživetja ni v sebičnem zadovoljevanju lastnih potreb, ampak v njegovi sposobnosti prenesti središče svoje pozornosti s sebe na svet okoli sebe in uporabiti svoje znanje v korist preživetja skupnosti in v zagovor planetarnega življenja.«

Fridine zgodbe so zato namenjene v branje tako otrokom kot tudi odraslim, učencem in učiteljem.


Anton Komat dodaja svoje sporočilo: »Nagovor otroka je zadnje, kar lahko storim za vas

 

Več predlogov za branje

 

 

Knjigo V zrcalu narave: Fridine zgodbe 

naročite na e naslovu anton.komat@gmail.com 
ali 
na tel.štev. 041-641-483



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mušja zajtrkovalnica
V soboto, 12.11.2011, vas med 12.30 in 14.00 vljudno vabimo v trgovino 3MUHE v Ljubljani, kjer bo pravično trgovinska pr...
3
Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
3
Eko torta
Vrtec Kolezija, Ljubljana, skupina B1, Adrijana Simončič, vzg., Katja Kamnar, pom.vzg.
3
ŽABJA ŠOLA
Obiskala nas je Brinina mamica Nataša. S seboj je prinesla plakat, žabo in veliko žabjo hišo. Povedala nam je zgodbo o p...
3



Naj bo kmet zdravnik, zdravnik učitelj in ...
Industrijsko proizvedena in procesirana hrana predstavlja eno največjih zdravstvenih tveganj sodobnega človeka.
Kemična karantena rodnih žensk – 1.del
V trenutku, ko ženska prejme potrditev svoje nosečnosti stopijo v veljava štiri železna pravila, ki vodijo njeno življen...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?