|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Večina šolarjev bo to šolsko leto zaključila doma

Helena Primic, 30.4.2020
V ponedeljek, 18. maja 2020, se odprejo vrtci, šole za prvo triado in kasneje devetošolce, zadnji letniki srednjih šol in šole za otroke s posebnimi potrebami. Vsi ostali otroci bodo letošnje šolsko leto zaključili s šolanjem doma.

image
Je večurna nošnja maske varna za otroke, starejše od 12 let?
/11


Po seji vlade se je Vlada po hitrem postopku odločila, da po odpravi splošne omejitve gibanja na občine nekoliko zrahlja tudi koronaukrepe, povezane z vrtci in šolami

V ponedeljek, 18. maja 2020, bodo tako svoja vrata v celoti odprli vrtci in šole za otroke s posebnimi potrebami, osnovne šole pa bodo sprejele le otroke prve triade in nato še devetošolce, "da tudi oni na neki običajen način zaključijo svoje osnovno šolanje," je povedala ministrica za šolstvo Simona Kustec za POP TV.

Z 18. majem se bodo v srednje šole vrnili tudi vsi dijaki zaključnih letnikov, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo.


Nadaljevanje in stopnjevanje iste stiske

Vsi četrtošolci, petošolci, šestošolci, sedmošolci in osmošolci ter dijaki prvega, drugega in ponekod tudi tretjega letnika srednje šole pa se to šolsko leto 2019/2020 v šolo ne bodo vrnili več, temveč bodo razred zaključili s šolanjem od doma.

To pomeni, da bodo starši otrok, ki se to šolsko leto več ne bodo vrnili med šolske klopi, svoje otroke šolali na domu tri mesece in pol. Čeprav je bilo z vsakim tednom domače karantene in prisiljenega šolanja na domu med starši (in učitelji) vse več pritožb in tudi pretresljivih družinskih zgodb, ki dokazujejo, da za marsikatero družino šolanje na domu enostavno ni možno. Vsaj ne v takšni obliki kot jo zahteva Ministrstvo za šolstvo in ji učitelji bolj ali manj zvesto sledijo.

V resnici bodo vsi starši, ki bodo morali to šolsko leto otroke sami pripeljati do zaključka razreda, v naslednjih tednih še bolj obremenjeni, saj bodo morali urediti vso logistiko, da bodo otroci tudi čim bolj pravično oziroma sploh ocenjeni.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Koronavirus šolanje na domu

 

Ker bodo vrtci odprti, prva triada pa v šoli, to pomeni, da se bo velika večina staršev seveda vrnila nazaj v službe, saj starejši otroci ne potrebujejo več varstva, starši pa v trenutni situaciji krvavo potrebujejo tako službo kot vsak dodaten evro.

Otroci, ki se bodo letos do konca šolskega leta šolali doma, se bodo tako večinoma šolali dobesedno sami. Če smo nekoliko ironični, najbolje, da se tudi sami ocenijo.

Je to zares najboljša rešitev v trenutni situaciji tako imenovane pandemije koronavirusa? Da mlajše in bolj občutljive damo v vrtce in šole, starejše pa pustimo, da se šolajo sami doma?  

 

(Še) brez konkretnih in znanstveno utemeljenih navodil

Poleg vseh dvomov, ki se pojavljajo glede otrok, ki to šolsko leto ne bodo več šli v šolo, pa se pedagoški strokovnjaki upravičeno sprašujejo, ali je vlada sploh temeljito premislila, kako bo izvedla vključitev otrok v vrtce in prvo triado glede na vse priporočljive preventivne ukrepe, ki so s koronazakonom obvezni v vseh javnih prostorih.

"Želim povedati, da bo šlo za premišljen in postopen ukrep, kar pomeni, da se bo to zgodilo zgolj za določene skupine in določene razrede in pod zelo jasnim predpogojem, da bomo imeli pripravljene vse smernice tako za učitelje kot za učence, starše. Budno spremljamo učinke odpiranja vrtcev in šol v drugih državah in naredili bomo vse, da zagotovimo odprtje in ga peljemo na spodbuden in varen način," je v Odmevih pojasnila ministrica Kustec in dodala, da morajo biti dodelani preventivni sistemi zaščite.

"Vsi smo na popolnoma neznanem terenu. Startati šole 1. septembra po dveh mesecih odsotnosti ni problem, težava pa je v zdajšnjih razmerah začeti spet pouk, pa še to le v omejenem delu. Treba je vedeti, da bomo začeli z najbolj zahtevno populacijo otrok, starih do osem let, ki jo je najtežje pripraviti do držanja socialne razdalje. To bo zelo zahtevna naloga. Upamo, da bomo dobili čim konkretnejša navodila, ki bodo podkrepljena z zdravstveno stroko, čeprav so tudi zanje tako kot za nas vse te razmere nekaj povsem novega. Noben družbeni sistem doslej še ni bil v podobni situaciji," je glavne izzive, na katere bo vlada morala podati ustrezne, znanstveno preverjene in merljive predloge za Zurnal24.si izpostavil Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljev osnovnega šolstva.

 

PREBERITE TUDI: Družina v samoizolaciji - Familylab svetuje

 

Za mnenje smo zaprosili tudi Ivano Gradišnik, vodjo Familylaba Slovenija, ki je za Ringaraja.net povedala: "Od odgovornih nismo izvedeli prav nič konkretnega o tem, kako, na kakšen način, pod kakšnimi protokoli, sploh pa ne zakaj in čemu, se pravi na kakšni podlagi se bodo določeni otroci vrnili v šole. Mislim seveda na kakršne koli strokovno utemeljene in preverljive podatke, dejstva, številke, ugotovitve in spoznanja, na podlagi katerih naj bi prišli do teh odločitev. Glede na to, da ni videti, da bi vlada in svetovalna skupina sklepala in odločala na podlagi epidemioloških dejavnikov – kajti o tem nam pač ne ponudijo nobenega znamenja, kaj šele dokaza – lahko trenutno komentiram samo, da gre več kot očitno za predvsem politično odločitev. Kot take pa je ni mogoče komentirati strokovno," in dodala:

"Škoda, da se ne zgledujejo po nekaterih bolj veščih kolegih iz tujine in si pogledajo, kako s pedagoškimi delavci, učenci in dijaki ter starši komunicirajo na primer finske, švedske, islandske, novozelandske in njim sorodne avtoritete. Škoda, da na ministrstvu in njegovih satelitih tako v komunikaciji kot potezah ostajajo predvsem birokrati in vsakič znova pozabijo na pedagoško etiko, v določenih primerih - kot je na primer polemika o maturi - pa tudi temeljno človeško etiko in empatijo.

Učiteljice, profesorji, učenci, dijaki in starši bomo seveda ob večji ali manjši ceni tako ali drugače preživeli tudi to, saj s(m)o vajeni že vsega, ostaja pa grenak vtis, da niti v izrednih razmerah, kakršne imamo zdaj, strokovna logika ne more prevagati nad birokratsko."

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Kdo je resničen okupator?

 

Kdaj bo konec vseh koronaukrepov in zakaj še kar trajajo?

Poleg tega ostaja odprtih še en kup drugih vprašanj, kot na primer: Je večurna nošnja zaščitne maske varna za otroke, starejše od 12 let? Dvomi glede zdravstvene varnosti večurne uporabe zaščitne maske se sicer pojavljajo tudi, ko gre za odrasle. Ali bodo otroci zares maske nosili le na šolskih hodnikih in ali ima to sploh kakšen smisel z vidika preventive?  

 Kakšni bodo ti zaostreni higienski ukrepi v vrtcih, ki jih je najavila NIJZ? Si bodo otroci v vrtcih le pogosteje umivali roke ali bomo tudi najmlajše razkuževali z razkužili nepreverjenih sestavin? Vsi ti otroci bodo potem odšli domov k svojim starejšim bratom in sestram ter staršem, ki se bodo množično vrnili v službe. Zakaj se tudi starejši šolarji ne vrnejo med šolske klopi?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
8
Kakšna darila so za otroka škodljiva?
Ali lahko otroku z decembrskim darilom škodimo oziroma mu sporočamo nekaj, česar v resnici ne želimo? Preverite tipične ...
7
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
6
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
6



Modri medvedek na obisku
photo
Vrtec Šoštanj, Enota Lučka, vzgojiteljici Mateja Podvratnik in Valentina Mevc
DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje
Kaj je danes naloga staršev in učiteljev, kako se otrokom postavljajo meje in kako naj poskrbimo za ravnovesje med časom...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?