|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vzroki za težave z laktacijo

Helena Primic, 2.4.2023
Za spodbujanje laktacije so bolj kot farmakološka sredstva pomembni pogosto pristavljanje na dojki, sproščen odnos do dojenja, spodbuda partnerja in okolice ter podobno.

image
Med veličino dojk in količino mleka ni nobene povezave. (Freepik.com)
/11


Če opazujemo mamo, ki ji je dojenje steklo in z njim nima nobenih težav, je vse videti tako lahkotno: mama pristavi dojenčka, dojenček se prisesa in že veselo požira najboljšo hrano na svetu.

Toda, v resničnem svetu se lahko, ko gre za dojenje, zelo zakomplicira. Včasih že čisto na začetku oziroma takoj po porodu, ko lahko pride do zastojev laktacije.

O najpogostejših vzrokih za težave z laktacijo smo se pogovarjali s pediatrinjo prim. Andrejo Tekauc Golob, ki je svetovalka za laktacijo in dojenje na Kliničnem oddelku za ginekologijo in perinatologijo v Kliničnem centru Maribor.  


Normalna fiziologija laktacije

Če se nekatere novopečene mame pritožujejo nad količino mleka, ki si ga morajo večkrat dnevno črpati, se pri drugih zaplete že pri začetkih laktacije, ko mleko kar noče priteči. In kateri so najpogostejši vzroki za težave z laktacijo?

"Velikokrat gre za normalno fiziologijo laktacije, ki pa je matere morda ne poznajo ali ne sprejmejo. Starši so velikokrat v zmoti, ker na osnovi otrokovega obnašanja sklepajo o količini mleka. (Pre)hitro se odločijo, da je mleka premalo in začnejo dodajati nadomestno mleko ter s tem potem dejansko zmanjšajo proizvodnjo mleka.

Vzroki za težave so zelo različni in kompleksni. Lahko so na strani matere ali otroka ali obeh, zato vsak par mati-otrok potrebuje svoj pristop. Najpogostejši vzroki so boleče in ranjene bradavice, zastojne dojke, mastitis, nenapredovanja otroka na telesni masi in preveč mleka," pojasnjuje Tekauc Golobova.

 

PREBERITE TUDI: S pomočjo začimb do več mleka

 

Tudi bolečina je lahko ovira za uspešno dojenje 

Kaj pa v primeru travmatičnega poroda, lahko ta vpliva na začetek laktacije oziroma jo zavira? "Eden od razlogov za težave z dojenjem je odložen nastanek večje količine mleka med drugim in četrtim dnem po porodu. Razlogi so različni, največkrat pa so povezani s porodom in zastalimi ostanki posteljice," pojasnuje sogovornica in dodaja: 

"Veliko mamic ima po porodu težave tudi z bolečinami (rane, hemoroidi ...). In dojemanje bolečine je prav tako lahko ovira za uspešno dojenje. Vendar je narava porod in dojenje obdarila z oksitocinom – hormonom sreče, ki se sprošča tako med porodom kot pri dojenju ter tako materi pomaga z zviševanjem praga za bolečino."

Kakšne so posebnosti dojenja po carskem rezu, preverite tukaj, na tej povezavi pa najdete več informacij o dojenju nedonošenčkov in dvojčkov. 

 

Tudi z majhnimi in umetnimi prsmi lahko dojite!

Ženske z majhnimi prsmi ali tiste, ki so se odločile za prsne vsadke, pogosto skrbi, da bodo imele težave z dojenjem oziroma premalo mleka. Pa to res drži? "Med velikostjo dojk in količino mleka ni nobene povezave. Dojenje je možno tudi ob prsnih vsadkih. Pomembno je le, da ob vsaditvi niso bili prerezani mlečni vodi," mame tolaži Tekauc Golobova.

Kot je pojasnila svetovalka za laktacijo in dojenje, s količino mleka po porodu in uspešnostjo dojenja ni povezano niti to, če se je mati že v nosečnosti srečala z izcejanjem mleka. Pogosto se namreč ženske, ki v nosečnosti niso doživele izcejanja, bojijo, da to pomeni, da bodo tudi po porodu imele (pre)malo mleka.

 

PREBERITE TUDI: Ko ti dojenje ne uspe ...

 

Obrnite se na svetovalca na Dojenje.org ali/in Dojenje.net

Pri prim. Andreji Tekauc Golob smo tudi preverili, s katerimi farmakološkimi in naravnimi metodami si lahko pomaga mama, ki ima težave že z začetki laktacije, ki se nikakor noče vzpostaviti, oziroma kako lahko spodbudi nastanek mleka.

"Če ima ženska težave z dojenjem, je priporočljivo, da se obrne na mednarodno pooblaščenega svetovalca/ko za dojenje (IBCLC, Dojenje.org) ali laično svetovalko za dojenje (LLL, Dojenje.net). Pri materi in otroku je treba namreč opraviti celovito diagnostiko in paru ustrezno pomagati.

Bolj kakor farmakološka sredstva je pomembno pogosto pristavljanje na dojki, sproščen odnos do dojenja, spodbuda partnerja in okolice ter podobno. Nekoč smo uporabljali domperidon, nekateri prisegajo na zelišča, ki so v različnih okoljih različna, zanesljivih podatkov o uspešnosti pa v znanosti ni zaslediti," odgovarja sogovornica, ki v svoji praksi večkrat srečuje težave s preveč mleka kakor s premalo, predvsem pa težave s pristavljanjem otroka na bradavico.

"Mnoge matere se tudi težko prilagajajo svojemu otroku in mu sledijo, zato si prideta navzkriž," še en morebiten vzrok za težave z dojenjem navaja sogovornica.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
6
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
5
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
5



Tatu med dojenjem – je varno?
Življenje se je obrnilo na glavo, pridružil se vam je nov član. In kot mamica si želiš, da bi s tatujem za vedno obeleži...
Dojenje: Kakšen je pravi videz materinega ...
Ogromno mamic se ob rojstvu novorojenčka zaskrbljeno sprašuje, ali je njeno mleko dovolj hranljivo, dobro za otroka, ker...