|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Začetne nosečniške vaje

Uredništvo Fit.ringaraja.net, 1.9.2010
Četudi pred nosečnostjo niste redno telovadili, lahko sedaj začnete. Če ste bili fizično neaktivni in ste veliko sedeli, je dobro, da vam pri urniku telovadbe pomaga učitelj vadbe...

image
/11


Nosečnost namreč ni čas, ko bi želeli shujšati ali začeli s kakšno zahtevno, živahno telovadbo. Če vaša nosečnost poteka brez zapletov in ne spadate v rizično skupino, lahko pričnete ali nadaljujete z lažjimi vajami in zmernim tempom.

Začnite počasi in pametno

Če ste začetnik, začnite z vadbo, ki traja 15 do 20 minut, tri krat na teden, tako da si vzamete med vajami prost dan. Ne telovadite do onemoglosti in utrujenosti. Zlato pravilo: Upočasnite tempo ali spremenite obliko vadbe, če se ne počutite dobro.

Bodite pozorni tudi na redno prehrano in zadostne količine  tekočine. Med nosečnostjo namreč potrebujete  približno 300 dodatnih kalorij dnevno.

Med vadbo ostanite mirni in zbrani. Če telovadite zunaj, kadar je vroče, ne pozabite na pokrivalo; če pa je vlažno in oblačno vreme, se oblecite večplastno. Oblačila naj bodo ohlapna in koži prijetna.  Ne pozabite imeti pri roki vedno steklenico z vodo, da boste lahko nadomestili izgubljeno tekočino.

Varna telovadba

Če ste noseči in začetnik v različnih fizičnih aktivnostih, potem razmislite o sledečem:

  • HOJA:  Ta aktivnost se nahaja v samem vrhu vaj za nosečnice, saj je varna, lahka, krepi srce in ožilje ter  izboljšuje vašo fizično sposobnost. Če pred nosečnostjo niste nikoli telovadili, je hoja odlična izbira.
  • AEROBIKA ZA NOSEČNICE: na voljo imate različne DVD-je  s to vsebino ali pa se pozanimajte, kje izvajajo to obliko vadbe.
  • PLAVANJE:  Je odlična izbira, saj zajame celotno telo, hkrati pa ne obremenjuje dodatno vaših sklepov. Ker voda podpira vašo težo, vam lahko začasno nudi občutek, da ste lahki in okretni, čeprav imate že kar precejšen trebušček.
  • NOSEČNIŠKA JOGA in RAZTEZANJE:  Obe obliki vadbe lajšata napetost in vas ohranjata gibke in močne.

Aktivnosti, ki se jih morate med nosečnostjo izogibati

  • Visoko rizično športi, kot so: potapljanje; športi, kjer so možni padci (jahanje, smučanje, boardanje in smučanje na vodi) so pravzaprav prepovedani in močno odsvetovani v času nosečnosti.
  • Kolesarjenje je toplo odsvetovano. Če že kolesarite, morate biti zelo previdni, bolje pa je, da to aktivnost opustite med nosečnostjo. Čeprav se lahko kolesarski navdušenci ne strinjajo, strokovnjaki pravijo, da je kolesarjenje v drugem in tretjem tromesečju nevarno, saj je vaše ravnotežje slabše in s tem tvegate nevaren padec.
  • Nosečnost tudi ni čas, da bi pričeli s tekom, razen če ste prej redno tekli in ste utrjeni.
  • Po prvih treh mesecih se izogibajte aktivnosti, ki zahtevajo spremembo položaja iz sedečega v stoječ (vstajanje) in vaj, pri katerih morate ležati na hrbtu. Ležanje na hrbtu lahko povzroči slabost in vrtoglavico, saj se zmanjša krvni pretok do maternice.
  • Dvigovanje uteži ali predolgo stanje na enem mestu tudi oslabita krvni pretok, s tem pa škodujete sebi in svojemu otroku.  Bodite pozorni na to, da ste v stalnem gibanju, pa čeprav samo prestopate levo in desno.

Opozorilni znaki

Če se med vadbo pojavi kateri od sledečih znakov, takoj prekinite in se obrnite na svojega zdravnika ali babico:

  • bolečina, ki se pojavi kjerkoli, še zlasti pa v predelu križa ali medenice,
  • prekomerna utrujenost,
  • vrtoglavica, omotica, izčrpanost in občutek slabosti,
  • zmanjkovanje zraka,
  • krvavitev iz nožnice,
  • težave pri hoji,
  • krči ali stiski v predelu maternice,
  • zmanjšano gibanje vašega ploda (naučiti se morate, kako spremljati gibanje svojega otroka), toda pri tem ne pozabite, da je otrok medtem, ko vi telovadite po navadi miren,
  • uhajanje tekočine iz nožnice in
  • povečan srčni utrip med počitkom, odmorom.

 

Povzeto po: BabyCenter Medical Advisory Board, Nov 2006

Preberi še:

Razlogi ZA vadbo v nosečnosti

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
3
Kis za boljše razpoloženje
Kis je vedno naslednik vina in če je bilo vino dobro, je odličen tudi kis, vsaj kar zadeva sestavine, okus in aromo. V k...
3
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2



Plavanje med nosečnostjo
Plavanje je odlična izbira, saj pri tem krepite obe veliki skupini mišic, to so roke in noge. Krepi vaš krvni obtok in v...
Vadba za nosečnice – 1. del
photo
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?