|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj se v porodnišnicah kriči na ženske?

Uredništvo Ringaraja.net, 18.10.2022
Dobila sem popadke, začel se je najsrečnejši dan mojega življenja, ki pa to ni bil. Tega dne sem dobila najlepši zaklad, hkrati pa tudi ponižanje. Zakaj se kriči na porodnico? Zakaj se v porodnišnici osnovnih stvari ne da razložiti z normalnim tonom?

image
Slaba izkušnja pri prvem porodu včasih ženske odvrne od želje po rojstvu drugega ali tretjega otroka. (Freepik.com)
/11


Želela sem si tega otroka, uživala v nosečnosti, kolikor sem lahko. In potem je prišel porod. Porodnišnica, polna nosečnic, pripravljenih, da na svet prinesejo čudež. A poleg sreče vsaka občuti strah, največkrat kar oboje, strah in sram. Ja, sram!

 

Začne se porod, prvorodka sem: pritiskam, nimam kam.


"Narobe pritiskaš! Ne delaš prav! Poslušaj me, nehaj pritiskati," name vpije babica. Grobo me stisne za nos in obrne mojo glavo proti sebi, da jo pogledam v oči. Sovraštvo se hitro razvija.

 

PREBERITE ŠE: To so vaše pravice v porodnišnici


Bolečina je nepredstavljiva, kosti se mi lomijo, kričim.


"Nehaj kričati! Nehaj kričati!" zavpije, nato pa se obrne proti medicinskemu osebju in razburjeno reče: "Sploh ne sodeluje!"

 

Mimo gre starejša ženska, neka medicinska delavka, ki me zgroženo pogleda: "Cccccc!" slišim njeno cmokanje.

 

Čutim, čutim, čutim ... Nimam besed za ta občutek, ker solze kar tečejo ...

Kako se je lahko eden najboljših dni mojega življenja spremenil v enega najslabših ...


PREBERITE TUDI: Strah pred porodom: Ne čakaj, da mine!

 

Neprimeren odnos do ženske med porodom 

Takšno ali podobno situacijo doživi skoraj vsaka druga porodnica v Srbiji. O podobnih dogodkih so si upale spregovoriti tudi porodnice na Hrvaškem, veliko podobnih izkušnj in zgodb lahko slišimo in preberemo tudi od Slovenk, ki rojevajo v naših porodnišnicah.

O tem je bila leta 2018 izvedena tudi raziskava, ki sta jo pripravili dr. Zalka Drglin in Irena Šimnovec in temelji na več kot dvesto pričevanjih žensk iz vse Slovenije. Na podlagi teh izkušenj sta avtorici leta 2018 pripravili preliminarno študijo z naslovom Za sočutno ter porodnici in otroku naklonjeno strokovno utemeljeno obporodno skrb (TUKAJ >>), v kateri ugotavljata neustrezno skrbo, vključno z nasiljem, ki jo nekatere ženske v Sloveniji doživljajo v obporodni zdravstveni oskrbi, torej v obdobju nosečnosti in po rojstvu otroka, predvsem pa med porodom. 

 

Zakaj se sploh kriči na porodnico? Zakaj se prepogosto v porodnišnici nekaterih osnovnih stvari ne da razložiti v normalnem tonu?

O tem pogosto ne govorimo. Ženske smo tiho. Pravimo, da smo srečni, ker smo živi in zdravi. Toda v svetu se temu obnašanju reče: zloraba in trpinčenje med porodom!

Raziskava, izvedena v ZDA, pravi, da je 17 % žensk v porodnišnici doživelo neko obliko nasilja. Nanje so kričali, bile so ponižane, zanemarjene ...

 

Slaba izkušnja pri prvem porodu včasih ženske odvrne od želje po rojstvu drugega ali tretjega otroka. Večina porodnic, ki drugič rodijo otroka, občuti paralizirajoč strah, saj vedo, »kaj jih čaka«.


PREBERITE ŠE: BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega življenja

VIR: stil.kurir.rs/Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
12
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Kdaj se začne poznati nosečniški trebušček?
Ko zanosiš, telo navzven zgleda precej normalno. Bitjece je namreč še tako majhno, da niti malo ne vpliva na velikost tr...
4



Masaža teh točk pomaga pri zelo bolečem po...
Če se med porodom želite izogniti kemičnim sredstvom proti bolečinam, v članku preverite, masaža katerih akupresurnih to...
Z vizualizacijo si lahko pomagate do lepše...
Čeprav si poroda ne moremo izbrati, pa lahko nanj vplivamo s pozitivnimi mislimi in vizualizacijami. Preverite štiri uči...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?