|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdravo življenje - eko dan OŠ Domžale

Uredništvo Ringaraja.net, 26.4.2010
Mesec april je bil ekološko obarvan tudi na OŠ Domžale. Učenci, učitelji in starši so sodelovali na eko dnevu, na temo Zdravo življenje.

/441


Pred šolo je stala prava tržnica, kjer so bila na prodaj živila, semena in sadike ekološkega porekla. Pridružili so se nam ponudniki eko hrane, ki jo lahko sicer vsako soboto kupimo tudi na ekološki tržnici v Ljubljani. Učenci so tako spoznavali pojem« eko kmetija«, ugotavljali razlike in podobnosti med eko in konvencionalnim kmetijstvom. Učenci so kmetom pripravili številna zanimiva vprašanja.

Ogledali so si delavnico polstenja volne, izdelovali so slamnike in lastno nakupovalno vrečko iz blaga. Dogajanje je popestril tudi čebelar, ponovno smo spoznali kako pomembne so čebele za naš planet. preizkusili so se lahko tudi v klekljanju, tej tradionalni slovenski obrti. Otroci in starši so obudili številne že pozabljene stare igre in običaje (hoja v žaklju, hoja s hoduljami, metanje podkev, vlečenje vrvi). To je bilo res zabavno opravilo!

Nekateri učenci so se pod vodstvom gospe Dubravke Vrhunc udeležili izdelave mandal. Spoznali so njihov pomen, jih barvali in se sproščali ob meditativni glasbi. Drugi so se pridružili gospe Dolenc pri kuharskih mojstrovinah. Pripravili so odlične zelenjavne prigrizke, juhe, namaze iz spomladanskih rastlin, ki jih ta čas najdemo v naravi.

Na okrogli mizi z naslovom Mislim globalno, jem lokalno se je učencem in staršem pridružil neodvisni raziskovalec, avtor večjega števila knjig in ekolog G. Anton Komat. Razprava je bila poučna, produktivna. Mladi so navduševali s svojim razmišljanjem in idejami. Na globalno okoljsko problematiko gledajo zrelo in z željo po spremembah.

Avlo šolo je v dobro vzdušje spravljala Putka Zdravka. Obiskovalce je spremljala po tržnici, ki so jo krasili eko izdelki otrok. Na eko dan je potekala tudi akcija zbiranja starega papirja. Sredstva zbrana v akciji bodo namenjena financiranju ekoštipendij, ki so jih glede na enotne kriterije deležni socialno ogroženi učenci ekošol.

Ta dan je bil prav poseben za 6. A razred, ki je pod vodstvom učiteljic Nataše Bergant in Romane Ane Dolenc pobudnik akcije Otroški vrtovi. Na zelenici ob šoli so zrastli čisto pravi vrtovi. Prizadevni učenci so ustvarili gredice, zasadili sadna drevesa. Pri zasaditvi so otrokom prijazno pomagali člani društva biodinamikov. Zasaditi drevo ni mačji kašelj, potrebno je imeti veliko znanja in dragocenih izkušenj. Učenci so predavanje spremljali z velikim navdušenjem, z veseljem so tudi poprijeli za lopato in dosuli zemljo, prinesli oporne količke in drevesa primerno zalili. Pri delu na vrtu so otroci in starši izdelali preprost kompostnik in spiralno gredico na kateri bodo rastle začimbnice in dišavnice. Zasadili so tudi jagode, ribez, kosmuljo in aronjo. Vrt se bo postopoma razširjal, na njem bodo otroci gojili zelenjavo in sadje. Na vrtovih bodo pridobivali dragocene izkušnje pri delu z zemljo. Spoznali so, da je vrtnarjenje zabavno a tudi naporno opravilo. Pridelek bo tako še posebej dragocen. Bližnje betonsko korito na vrtu je polepšal prečudovit mozaik. Iz raznobarvnih keramičnih ploščic so dekleta in fantje pod vodstvom mamice Mojce naredili prepoznavni znak šole – Sovico.

Pri urejanju otroških vrtov so aktivno sodelovali starši in otroci in tako dokazali, da skupaj zmorejo veliko.

Polni prelepih vtisov, dobrih misli in dragocenih izkušenj smo se poslovili.

Čez teden dni smo si ponovno segli v roke, ko smo očistili širšo okolico šole v vseslovenski čistilni akciji – Očistimo Slovenijo.

Hvala vsem, ki ste ta dva dneva preživeli skupaj z nami. Lepo nam je bilo!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

NISSAN Eko – 6 enostavnih korakov k varčne...
Dejstvo je, da z agresivno vožnjo pridobimo na 100 km največ 10 minut, v okolje pa izpustimo dvakrat več ogljikovega mon...
3
Nekaj načinov pametne uporabe jajčne lupine
Praznikov je konec, jajčne lupine pobarvanih pirhov (v naravnih barvah) lahko korisnto uporabimo v domačem okolju.
3
Ustvarjanje z zvokom v Vrtcu Češmin
Mehurčki iz Vrtca Češmin so imeli 9. februarja prav poseben dan. Tega dne se niso igrali, kot se igrajo sicer, ampak so ...
3
Sonce in fotovoltaika
Sonce je najbolj obetaven in neomejen način izrabe obnovljivih virov. Sončne elektrarne uporabljajo za svoje delovanje e...
3



Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?