|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 stvari o prvem letu materinstva, ki vam jih nihče ni povedal

Uredništvo Ringaraja.net, 6.10.2023
In kot vse novopečene mamice na svetu, ležim v postelji, telesne tekočine uhajajo iz vsepovsod, moje prsi eksponentno rastejo, hormoni norijo in vse, o čemer razmišljam, je: "Zakaj mi ni nihče nič povedal?"

image
Četrti dan po porodu boste najverjetneje jokali! In jokali! In jokali ... To je pogosto, ker hormoni podivjajo. (Sarah Chai/Pixabay.com)
/11


Ko sem bila noseča s svojim prvim otrokom, pred milijoni neprespanih noči, sem se nosečnosti lotila kot študentka: prebrala sem vse, kar sem našla o nosečnosti in otrocih, si zapisovala, delala opomnike ... Vedno sem bila prava piflarka in uspešna in na ta način sem nameravala dobiti 10+ iz predmeta Starševstvo!

Pridno sem hodila v šolo za starše, obiskovala sem porodnišnico, moža vlekla na delavnico dojenja. Vse sem oprala s hipoalergenimi preparati, brez vonja in umetnih dodatkov, da ne omenjam domačega detergenta. Delala sem Keglove vaje...

In potem sem dobila otroka!


In kot vse sveže mamice na svetu, sem tukaj v postelji, telesne tekočine uhajajo iz vsepovsod, zateguje me na mestih, za katera sploh nisem vedela, da jih imam, moje prsi rastejo eksponentno in zaskrbljujoče, hormoni norijo in vse kar razmišljam je, da mi o tem nihče ni povedal. Nikjer ni bilo nobenega poglavja, ki bi govorilo o tem!«

"Zakaj mi ni nihče nič povedal?"


In odgovor je jasen: ker nisem hotela slišati. Res je, ko sem bila noseča, sem želela govoriti le o nosečnosti in porodu ter o vozičkih, plenicah, otroških cunjah. Nihče mi ni rekel, da je porod dobesedno šele začetek. Ne morem pa kriviti vseh mamic na svetu, saj tudi če bi mi katera kaj rekla, ne bi poslušala.


PREBERITE TUDI: Sinovi kot mame, hčerke kot očetje. Zakaj smo si podobni?


Tukaj je 10 stvari o dojenčkih in starševstvu, za katere bi si želela, da bi mi kdo povedal – in da bi jih tudi hotela slišati:


Ko boste prvič videli in držali svojega dojenčka, najverjetneje ne boste navdušeni, okrog vas pa ne bo "zbor angelčkov". Verjetno je zdravnik nad vami, ki vam zašije epiziotomijo, ali babica, ki vam pritiska na trebuh, da izvleče posteljico. Morda vas še vedno boli. Lahko ste bolj izčrpani kot kdajkoli prej v življenju. Povsem v redu je, če entuziazma manjka. Imate ves čas na svetu, da uživate s svojim otrokom.


Po porodu bo prvi obisk stranišča doživetje. Naj vas ne bo sram prositi za pomoč, poleg tega vam bo zdravstveno osebje zagotovo sledilo, tako prvič kot verjetno tudi kasneje. Kot previdnostni ukrep. To je le začetna priprava na pomanjkanje dostojanstva v nekaterih situacijah, ko postaneš mama. Navsezadnje bodo minila leta, preden boste lahko preživeli čas sami na stranišču, tako da ni slabo začeti od začetka.


Dojenje je težko. Morda bo trajalo nekaj časa, da boste našli "pozicijo", ki bo najbolj ustrezala vam in malemu kričaču. Ne glede na to, ali vse narediš prav ali ne, dojenje boli že na samem začetku. Včasih zelo. Moje prsi so izžarevale toploto in utripale. Toda moja doječa tašča je bila moj vitez v sijočem lanolinskem oklepu in po dveh tednih pekla je dojenje postalo udobno, preprosto in čudovito doživetje. Prav tako nismo vsi enaki, tako da, če dojenje ni za vas in ali preprosto ne steče, je ABSOLUTNO OK! Konec koncev, način, kako hranite svojega otroka, ne določa količine ljubezni, ki jo dajete svojemu otroku!


PREBERITE TUDI: Razburljivih 10 minut: Kako v resnici izgleda tuširanje, ko imaš otroka


Četrti dan po porodu boste najverjetneje jokali! In jokali! In jokali ... To je pogosto, ker hormoni podivjajo. Tvojega življenja je konec, ti si negotova, tvoj mož je kreten, nič ne moreš narediti prav ... Jokala boš zaradi joka! Dovoljeno vam je! Vendar ne pozabite, da če se tovrstna apatija nadaljuje, morate vseeno poiskati pomoč, saj je vse to lahko uvod v veliko resnejšo situacijo!

 

Če je mogoče, vsaj dva tedna ne nosite pravih oblek. Ko slečeš spalno srajco/pižamo, ljudje začnejo pričakovati preveč. Nosite čiste, udobne spalne srajce/pižame, vendar bodite v pižami, razen če želite sprejeti in gostiti vse mimoidoče, ki bi radi videli otroka, medtem se navajate na novo situacijo.


Dojenčki ne spijo non stop! To ni nekaj, kar je odvisno od vas. Niste slab starš. In ti dojenčki bodo enkrat spali. Obljubim. Otroka ne boste uničili, če ni vse programirano. Drugi starši vam lahko rečejo, da njihovi dojenčki spijo. Boste že razumeli, da 1. izkrivljajo resnico; 2. spanje »opredeljujejo« drugače kot ti; 3. se še naprej borijo z motnjami spanja; 4. lažejo. Kasneje se bodo pojavile podobne različice starševske realnosti, ko gre za menjavanje plenic, potem pa branja, pisanja ... Pomembno je, da so dojenčki različni, tako kot mi odrasli. Nekateri spijo bolje, drugi slabše. Vsak se na neki točki muči. Ne skrbite, vaš otrok bo slej ko prej začel pravilno spati.


PREBERITE TUDI: 35 stvari, ki jih mame naredijo pred 9. uro zjutraj


Ne dovolite, da bi vas kdo prepričal, da svojega otroka ne poznate najbolje, in ne dovolite, da bi vam kdo rekel, da ne veste, kaj počnete. Ni pravega načina biti starš in obstaja veliko načinov, kako biti dober starš. Nič vam ni treba storiti, kar je storila vaša mama, tašča, sestra, teta, babičina prijateljica ... kdorkoli. Sledite svojim občutkom.


Poiščite podporo - v soseščini, v šolah za starševstvo, med ekipo iz porodnišnice, kjerkoli jo najdete in uživajte. Specializirani forumi, internetne skupine, kjer si lahko dopisujete z drugimi mamicami, so lahko pomembna stvar tudi, ko se po porodniški vrnete v službo. Vsi ste v isti zgodbi, pomembni so izmenjava izkušenj, razumevanje in podpora.


Ne bodi "velika mučenica". Ko otroci odrastejo, ne marajo žrtev in mučenikov. Uporabite vsako ponujeno pomoč, da zadremate, se stuširate in osvežite, posvetite malo časa sebi. Ni se lahko prilagoditi na novo situacijo – biti mama! En dan skrbiš samo zase, naslednji dan nimaš časa niti na stranišče. Ne bojte se reči "To je težko" ali "To je sranje" Res je težko in včasih "sranje"! Toda to ne pomeni, da niste 110 % hvaležni in srečni, ker ste mama, in popolnoma zaljubljeni in navdušeni nad svojim otrokom.


Naredite veliko fotografij (in bodite na njih), ker se pozneje ne spomnite veliko. Verjemite mi!


PREBERITE TUDI: Starševstvo naju je popolnoma spremenilo


Bolj kot karkoli bi želela, da mi je nekdo povedal: Prvo leto starševstva je izkušnja, ki je ne boš nikoli več doživela, ne glede na to, koliko otrok boš imela kasneje. Vsak dan je čudež. Vsak dan je potovanje. Vsak dan lahko traja 100 ur. Na koncu tunela je vedno luč, čeprav tega ne boste vedeli. Nikoli več se ne boste počutili, kot da veste za 10+. Za vedno si se spremenila. Na neki točki boste spoznali, da "ni nihče nič rekel," ker morate nekatere stvari izkusiti sami. V trgovini ni knjige, tečaja ali dragih nasvetov, ki bi vam lahko povedali, kaj lahko RESNIČNO pričakujete, ko pričakujete!


VIR: Scarymommy.com


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
16
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...
4
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
4



VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?