|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

12 najpogostejših nosečniških težav in kako si pomagati

Uredništvo Ringaraja.net, 17.5.2023
To so najbolj pogoste nosečniške težave in nasveti, kako si pri njih pomagati.

image
Kako si pomagati pri težavah v nosečnosti? (Freepik.com)
/11


Nosečnost je čudovit čas, ko se pripravljamo na prihod novega, malega bitja. Vendar se telo spreminja, hormoni se drugače obnašajo in nagajajo nam nosečniške tegobe.

To so najbolj pogoste nosečniške težave in nasveti, kako si pri njih pomagati:

 

1) Jutranja slabost in zgaga

Jutranja slabost je ponavadi hujša, če imamo zjutraj prazen želodec, zato takoj, ko se zbudite zaužijte kakšen prepečenec ali keks. Pomaga, da si hrano skozi dan razporedimo na več manjših obrokov, se izogibamo mastni in začinjeni hrani, dovolj počivamo in si pripravimo kakšen napitek – na primer ingverjev čaj.

 

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov pri jutranji nosečniški slabosti

 

2) Zaprtost in napenjanje

Zaprtost je precej pogost pojav v nosečnosti. Pomaga, da pijete dovolj tekočine, živila, ki so bogata z vlakninami in uživate redne obroke, ki so manjši. Mlečni izdelki povzročajo več napenjanja. Težave blažite tudi z redno telovadbo.

 

3) Hemoroidi

Tako kot pri zaprtosti pomaga, če smo redno telesno aktivni. Ne bodite dolgo časa v sedečem ali stoječem položaju, ter skrbite za ustrezen vnos tekočine.

 

4) Nespečnost

Pri nespečnosti, ki se pojavi zaradi neudobnega spanca, najbolj pomaga rekreacija na svežem zraku. Vsaj enkrat dnevno se odpravite na sprehod. Poslušate lahko tudi glasbo, ki vas umirja.

 

PREBERITE TUDI: Idealen obrok za veliko železa v nosečnosti

 

5) Krči v mečih

Pri krčih si lahko pomagate z uživanjem dodatkov magnezija in kalcija (o čemer se seveda prej posvetujte z zdravnikom). Pomaga tudi redna vadba in masaža.

 

6) Otekanje rok in nog

V nosečnosti je otekanje rok in nog pogosto, povezano pa je z zadrževanjem vode v telesu. Redno menjujte položaje, izogibajte se pretiranemu sedenju, noge dajte v višji položaj (stopala višje od srca). Pomaga tudi izmenično prhanje s toplo in hladno vodo.

 

7) Bolečine v križu

Pri bolečinah v križu najbolj pomagajo vaje, ki delujejo podporno za našo hrbtenico in križ.

 

8) Boleče dojke

Ker se dojke pripravljajo na dojenje, se povečajo, postanejo bolj občutljive in lahko bolijo. Pomembno je, da imate pravilno podporo – torej dober modrček, pomagajo hladni obkladki in masaža dojk.

 

PREBERITE TUDI: Bolečine v medenici v nosečnosti

 

9) Krvavitve iz nosu

So pogoste, vendar navadno povsem nenevarne. Težko jih preprečimo, je pa pomembno, da po krvavitvi naslednjih 12 ur ne brišemo in izpihavamo nosu.

 

10) Krvavenje dlesni

Ker se med nosečnostjo količina krvi v telesu poveča, je krvavenje dlesni pogosta težava. Pomembno je, da temeljito skrbimo za higieno ustne votline, lahko pa pomagajo tudi dodatki fluora, kalcija in vitamina C.

 

11) Akne

Pri pojavu aken si obraz umivajte z mlačno vodo, nanj nanašajte čim manj sredstev za čiščenje kože. Krema naj bo čimbolj naravna. Pomaga tudi zdrava prehrana in pitje zadostnih količin vode.

 

12) Strije

Strije so pogost pojav, saj se koža razteguje. Pomagate si lahko tako, da pazite na število pridobljenih kilogramov, kožo masirate in nanašate naravno olje ali kremo.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj moramo na PDP, UZ in ostala priporočila v nosečnosti gledati drugače?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako zmanjšati strah pred porodom?
Je porod res tako zastrašujoč? Se ga moramo bati? Strah pred porodom (lokiofobija, tudi tokofobija) je pogosto pojav, ve...
24
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
10
VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
5
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5



Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...
Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?
Do krvavitev med nosečnostjo lahko pride zaradi različnih vzrokov, pri čemer so nekateri povsem nenevarni, drugi pa so r...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?