|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: 5 sprememb za zdravo družinsko prehrano

Helena Primic, 27.2.2023
Ste vedeli, da je rafinirana kuhinjska sol po vseh procesih predelave in sušenja na visokih temperaturah tako zelo kemijsko spremenjena, da je oropana vseh pomembnih elementov in mineralov?

image
Sprememb družinskega jedilnika se lotite postopoma in počasi.
/11


Bi radi družinsko prehrano "spravili v red" oziroma na družinski jedilnik uvedli bolj zdrave jedi, pa ne veste, kako se lotiti te spremembe? 

Spremembe v družinskem jedilniku seveda niso mačji kašelj, saj je treba spremeniti dolgoletne navade pri vseh družinskih članih, ki imajo prav vsi svoje želje, razvade in predsodke »tega ne jem«.

Zato se sprememb v družinski kuhinji lotite počasi in premeteno – tako da nezdrave sestavine počasi zamenjujete z zdravimi, ne da bi kdorkoli v družini sploh opazil razliko.

Že s temi petimi zamenjavami boste naredili veliko.

 

1. Himalajska sol namesto rafinirane kuhinjske soli

Ali ste vedeli, da znanstvene raziskave kažejo, da je pretirana uporaba rafinirane kuhinjske soli povezana z oslabitvijo imunskega sistema, ledvičnimi in želodčnimi težavami, osteoporozo, revmatskimi obolenji, sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in nekaterimi vrstami raka?

Rafinirana kuhinjska sol je namreč po vseh procesih predelave in sušenja na visokih temperaturah tako zelo kemijsko spremenjena, da je oropana vseh pomembnih elementov in mineralov. Zato jo čim prej izženite iz svoje kuhinje in jo nadomestite s himalajsko soljo, ki izvira iz pramorja oziroma ekološko popolnoma čistega ekosistema in je zato tudi najčistejša sol na svetu.

Himalajska sol vsebuje 84 mineralov in elementov (kalcij, magnezij, kalij, baker, železo, natrij, klor, fosfor, žveplo, fluor, jod in drugi), ki jih najdemo v človeškem telesu, zato ni čudno, da je bila v starih časih rezervirana samo za kralje in znana kot belo zlato.

Da pa v svoji družini ne boste deležni »kraljevskega upora«, himalajsko sol nekaj časa pri kuhanju uporabljajte na skrivaj, zato da boste lahko ob negodovanju nad njeno »čudno« roza barvo rekli: »Nikar se ne zmrdujte nad njeno barvo, saj več kot očitno ni nobene razlike v okusu, saj jo jeste že teden dni, pa nihče ni opazil oziroma okusil spremembe.«

 

PREBERITE TUDI: Za manj zavržene hrane v družinskih kuhinjah

 

2. Dokončno izženite namizni beli sladkor ter ga zamenjajte s kokosovim sladkorjem in drugimi zdravimi sladili

Že ptički na vejah čivkajo, da je namizni beli sladkor znanstveno dokazano škodljiv za zdravje. Še vedno niste prepričani? Ali ste vedeli, da namizni beli sladkor redči hranilne snovi (več, kot ga pojemo, bolj upada prehranska gostota in prisotnost vseh hranilnih snovi v zaužiti hrani razen vitamina C), moti prebavo in endokrini sistem, toksično deluje na jetra, poslabša delovanje imunskega sistema in poveča tveganje za alergije ter je poleg tega toksin in stimulans, ki opiatno vpliva na razpoloženje in čustvovanje?

Več kot dovolj razlogov, da poiščemo zdravo alternativo. Poleg sadja in ekološkega medu nam je na voljo en kup odličnih in zdravih naravnih sladil - kokosov sladkor, temna melasa, mesquite, stevia, yacon, lucuma ter agavin, javorjev in rižev sirup -, s katerimi lahko eksperimentirate ter tako sami ugotovite, kakšen okus in količina vam najbolj ustrezata.

Za »začetnike« je najboljša izbira kokosov sladkor, ki je bogat vir vitaminov B-skupine, mineralov kalcija, magnezija, kalija, cinka, železa, bakra, mangana, fosforja in bora, vsebuje pa tudi veliko aminokislin, zato je odličen pri krepitvi imunskega sistema. S sladkanjem boste tako po novem skrbeli za zdravje!

Še posebno, če boste tudi navadno marmelado z dodanim sladkorjem ali umetnimi sladili zamenjali za marmelado brez sladil ali le z naravnimi sladili ter kakav z dodanim sladkorjem (ki ga je v običajnem kakavu zelo veliko, le preverite!) nadomestili s 100% ekološkim kakavom, ki ga lahko po želji posladkate s kokosovim sladkorjem.

 

PREBERITE TUDI: Zdravilne lastnosti medu in medena tiramisu krema

 

3. Namesto olja za cvrtje uporabljajte kokosovo maščobo

Čeprav je še pred leti večina zdravnikov in medijev svarila pred maščobami, danes vemo, da so kakovostne maščobe nujno potrebne za zdravo delovanje telesa. Posebno previdni pa moramo biti pri izbiri maščob za kuhanje. Če namreč segrevamo nenasičene maščobe (na primer običajno olje za cvrtje), se te spremenijo v zdravju škodljive transmaščobe.

Zato za kuhanje, pečenje in cvrtje začnite uporabljati kokosovo olje oziroma maščobo, ki svoje strukture ne spreminja vse do 173 stopinj Celzija. Kokosova maščoba kljub temu, da je nasičena maščoba, ne povzroča srčno-žilnih obolenj in debelosti, temveč nasprotno – ker je večinoma sestavljena iz srednjeverižnih maščobnih kislin, ki jih telo zelo hitro presnavlja, se le-te razbijejo v samostojne maščobne kisline še preden zapustijo želodec (s tem olajšajo delo tankemu črevesju in jetrom) ter tako ne krožijo po krvnem obtoku v tolikšni meri kot druge maščobe in ne prispevajo h kopičenju maščob v celicah.

Kokosova maščoba je tako obvezna sestavina zdrave kuhinje. Če boste poleg tega margarino zamenjali za ekološko maslo, solatno olje za olivno ali/in 100% bučno olje, pa vam kakovostnih maščob zagotovo ne bo (z)manjkalo. Še posebej, če boste (po)iskali še druge vire zdravih maščob.

 

PREBERITE TUDI: Kako narediti domači ghi?

 

4. Pravo moč začimb najdete le v začimbah ekološkega izvora!

Čeprav jih v jedi damo le ščepec ali dva, so najpogosteje začimbe tiste, ki navdušijo brbončice in določijo okus jedi. Pa ne samo to – prava izbira začimb omogoči lažjo prebavo jedi in boljšo absorpcijo hranilnih snovi, poleg tega pa lahko tudi krepilno ter zdravilno učinkuje na telo.

Vendar pozor: vse to velja le za začimbe ekološkega izvora in preverjenega proizvajalca, ne pa za običajne začimbe, ki so plod masovne plantažne pridelave, pri kateri je uporabljena kopica kemičnih »zaščitnih« sredstev ter strojno pobiranje in predelava, naravne arome pa so zamenjane s cenejšimi umetnimi, pridobljenimi iz nafte.

Pri začimbah je zato več kot priporočljivo, da imate zelo izbirčen nos. Če vas zanima, kaj vse zmorejo »prave« začimbe, kako nam lahko pomagajo in kdaj jih je pametno uporabljati, obvezno preberite katero od knjig o začimbah založbe Jasno in glasno: Ščepec rešitve, Ščepec védenja, Ščepec ustvarjanja in Zdravilna moč začimb za otroke. Zagotovo boste na začimbe začeli gledati drugače.  

 

PREBERITE TUDI: Začimbe ZA zdravo nosečnost

 

5. Bodite izbirčni pri izbiri moke ter se izogibajte pšenični in belim mokam

Za telo je vseeno, ali zaužijemo žlico belega sladkorja ali belo žemljico, ki se v prebavilih prav tako hitro razgradi v enostavne sladkorje. Pojem nezdravih sladkarij tako zajema veliko več, kot se zavedamo.

Če se torej želimo zdravo prehranjevati, moramo iz kuhinjskih omar odstraniti tudi belo pšenično moko in jo nadomestiti s pirino ali katero drugo bolj zdravo žitarico. Sodobna pšenica je namreč že tako zelo gensko spremenjena, da tudi polnozrnata pšenična moka ni najboljša, zato kot nadomestek raje izberite pražito piro, ki pšenico prekaša na vseh ravneh.

Pirino zrnje ima za razliko od drugih žit dvojno plevo, zato ostane zaščiteno pred vsemi kemičnimi sredstvi, insekti in izpušnimi plini vse do predelave. Pira tudi vsebuje precej več beljakovin in esencialnih aminokislin kot navadna pšenica, primerna pa je tudi za tiste, ki imajo alergijo na pšenične beljakovine (ni pa priporočljiva pri celiakiji, ker še vedno vsebuje gluten).

Piri so že od nekdaj pripisovali številne zdravilne lastnosti in dobrodejne učinke, ki jih sodobna znanost le še potrjuje, zato brez slabe vesti iz kuhinje vrzite pšenično moko in na njeno mesto postavite pirino, najbolje ekološkega izvora. Seveda pa ne pozabite tudi na vse ostale čudovite žitarice in pražita.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je uživanje medu res nevarno za dojenčka?
Med je poln antioksidantov in kot tak super hrana za ljudi, vendar smernice za prehrano dojenčkov navajajo, da je med za...
5
Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?
4
RECEPT: Bonbončki za krepitev imunskega si...
Virusom se bo otrokov organizem najlažje zoperstavil z učinkovitim obrabnim oziroma imunskim sistemom. Zanj najbolje pos...
4
So probiotiki zdravi?
Na policah trgovin, v lekarnah lahko kupite probiotična prehranska dopolnila v številnih oblikah, od tablet, kapsul, do ...
3



Kako si s čaji pomagamo pri raznih težavah
Teta Pehta nas je učila: Za vsako bolezen raste ena rožca!V članku smo zbrali nekaj rastlin s pomočjo katerih si lahko v...
Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?